«Доступні ліки» під час війни (відео) — ITV

image
9 Лютого 2024, 20:11
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Ліки від бронхіальної астми. Без них пані Вікторія не обходиться й дня. До того ж, часто звалюють з ніг ще й гіпертонічні кризи. А тому щоразу, коли закінчуються медикаменти, мусить прямувати до аптеки. Тут вона отримує безкоштовні препарати за електронним рецептом.

Вікторія, мешканка Ірпеня:

«Раз у три місяці мені рецепт виписують. І якщо по програмі є безкоштовні ліки ці, значить я їх отримую».

Журналіст:

«Багатьох пацієнтів ви вже знаєте в обличчя?»

Вікторія Тропотяга, завідуюча аптекою №2:

«Так дуже багатьох вже знаємо. Навіть є такі випадки, коли нам вони телефонують, кажуть, ми будемо тоді-то, підготуйте нам те-то й те-то»

Уже сьомий рік в Україні діє державна програма «Доступні ліки». В її межах люди отримують життєво важливі препарати безкоштовно, або з частковою оплатою. Попри війну і складну економічну ситуацію фінансування цієї програми не лише не зменшується, а навіть збільшується. Про це, на зустрічі із журналістами, повідомила Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

Наталія Гусак, Голова Національної служби здоров’я України:

«Якщо у минулому році це було до 4 мільярдів бюджетних коштів, то цього року попри те, що ми не значно будемо розширювати програму, будемо переглядати виключно розширення лікарських препаратів у тих напрямках, які у нас уже законтрактовані, які уже є у цій програмі, однак обсяг фінансування зростає майже на мільярд».

За словами Наталії Гусак, програма «Доступні ліки» включає більше 500 найменувань лікарських засобів. Активно користуються цією програмою і в Ірпінській громаді. Як зазначає керівник первинки Андрій Левківський, лише торік лікарями амбулаторій було виписано понад 15 тисяч таких пільгових рецептів.

Андрій Левківський, директор КНП «Ірпінський центр первинної медико-санітарної допомоги»:

«Наші лікарі мають усе необхідне. Працює електронна система і ми маємо змогу виписувати ці електронні рецепти. Ті, хто підпадають під категорію програми «Доступні ліки», також мають змогу отримувати безперешкодно ці ліки. Прийшовши до сімейного лікаря, отримавши електронний рецепт, йдуть в  аптеку і отримують там ліки»:

Зараз за програмою «Доступні ліки» необхідні медикаменти можна отримати у 32 аптечних закладах громади. Їхні адреси зазвичай підказують пацієнтам лікарі, які й виписують рецепти. Аптекарі ж кажуть, що без видачі пільгових ліків не буває і дня.

Вікторія Тропотяга, завідуюча аптекою №2:

«За програмою «Доступні ліки» до нас звертається за місяць близько 500 осіб, можливо навіть трохи більше людей. Сума рецепта може доходити до 4-5 тисяч. Це залежно від кількості препаратів, які виписані в цьому рецепті».

Провізорка задоволена, що Національна служба здоров’я, ще жодного разу не затримала проплати за видані лікарські засоби. А щодо існуючих в народі міфів, начеб-то безкоштовні медикаменти є неефективними чи й небезпечними, голова НСЗУ Наталія Гусак пояснила, чому такого й бути не може.

Наталія Гусак, Голова Національної служби здоров’я України:

«Якщо препарат є в реєстрі засобів, які реімбурсуються, то вони точно є доказовими, точно є зареєстрованими в Україні, точно є в протоколах і це означає, що вони є безпечними, вони є якісними. Єдине що — це треба донести до українців».



Джерело: ITV