Дорогоцінне тепло зимового сезону періоду війни

image
15 Грудня 2022, 13:33
Поділитися:

Директор КПТМ «Бориспільтепломережа» Маріанна Желєзко прокоментувала «Вістям», як використовуються на котельнях придбані містом генератори і як дістається дорогоцінне тепло.

Про тарифи, ліміти і вартість газу

Розпочинаючи розмову, Маріанна Іванівна нагадала, що тарифи на тепло для населення залишилися таким, як були на 24 лютого 2022 року. Цене покриває собівартості тепла — різницю в тарифах обіцяли оплачувати з державного бюджету. Газ для обігріву населення коштує 7 400 грн за 1000 куб метрів. Через постійні вмикання-вимикання котелень з початку грудня тепломережа вже використовує газ понаднормово. Але перевищувати ліміти газу не можна, адже в такому випадку газ коштуватиме в кілька разів дорожче — 38 тис. грн за 1000 куб метрів. За період потепління є можливість вирівняти ситуацію. У минулому році вдавалося економити газ. Цьогоріч, за словами співрозмовниці, повинно вистачити визначених лімітів газу, якщо витрачати його економно і розумно.

Хто відповідає за тепло в квартирах

«Тепло, яке ми зараз виробляємо, воно дорогоцінне, — наголосила керівник підприємства, — його потрібно вміти отримати і зберегти.
На жаль, багато споживачів думають лише про себе. Роблять ремонти, переварюють системи опалення, додають чи вирізають радіатори. У результаті відбувається розбалансування системи. Ми намагаємося надати людям необхідну кількість тепла. Та важливо, щоб люди розуміли — тепломережа не може відповідати за обігрів конкретної оселі. Вона обігріває будинок. Теплоносій подається відповідно до температурного графіка. Бувають перебої, коли деякі котельні тимчасово зупиняються. Але загалом для кожного будинку розраховані витрати теплової енергії. Зараз, особливо у нинішній ситуації, потрібно зробити аналіз, як це тепло заходить, відрегулювати ці цифри. При необхідності ми можемо трохи додати тепла на деякі будинки. Маємо певний запас для коригування.
У самій багатоповерхівці за регулювання розподілу тепла по стояках відповідає управляюча компанія або ОСББ, якщо воно не уклало договір із управляючою компанією».

Постачання в умовах стресу

Маріанна Желєзко пояснила, що у зв’язку з перебоями у роботі котелень, які виникають внаслідок проблем із електропостачанням, охолоджуються мережі, охолоджуються будинки і тому втрати більші — адже доки відбувається «розгін» котельні, доки нагріються мережі та відігріється будинок, витрачається більше ресурсів. Нинішній листопад був прохолоднішим, ніж торік. Тож перебої з подачею тепла зменшили кількість наданих гігакалорій.
Щоб люди отримали комфортні теплові умови навіть в умовах відключення електроенергії, місто придбало генератори. Якщо ситуація зміниться чи погіршиться, доведеться діяти відповідно до нових обставин.
«Сьогодні багато людей перебувають не межі стресу, — зазначила керівник. — Але ситуація по нашому місту ще більш-менш нормальна».

Дороге задоволення

За кошти міського бюджету для тепломережі закупили 10 генераторів, «Вісті» вже писали про це неодноразово. Маріанна Желєзко наголосила, що робота з таким обладнанням — новинка та додаткове навантаження для підприємства, зараз доводиться вчитися роботі з ним. Варто розуміти, що дизельне пальне — це додаткові кошти, які сьогодні надає місто. Топити за допомогою генератора — дуже дороге задоволення, тому необхідно берегти тепло. Повна заправка всіх дизель генераторів потребує від 1,5 до 2 тис. тонн пального щодня. Максимальна заправка обходиться у 123 тис. грн на добу.

Про генератори та їх дислокацію

Ще коли обговорювалася купівля генераторів для тепломережі, було озвучено, що один генератор обслуговуватиме дві котельні. На постійній основі стоять генератори на тих котельнях, які дають тепло дуже великій кількості споживачів, там передбачені особливі вимоги. Це котельні на вулицях: вул. Київський Шлях, 39, Київський Шлях, 108, Глібова, Новопрорізна, Скіфська, Сергія Оврашка. Окремий генератор має котельня Бориспільського академічного ліцею. Там дуже складне обладнання — стоять калорифери, які при температурі, нижчій ніж -5 градусів, можуть розмерзнутися. Це дуже дороговартісне обладнання.
По одному генератору на дві котельні використовують, зокрема, на Завокзальній, Калмикова, Соборній, Соцмістечку та інших вулицях.
Деякий час генератор постійно знаходився на котельні на вул. Нова ІІ, хоча тут передбачалося, що два генератори обслуговуватимуть три котельні — ще на вулицях Привокзальній та Сергія Оврашка. Але нині генератор на Оврашка залишили стаціонарно, а Нову ІІ об’єднали з Привокзальною.
Такий «розподіл» генераторів — не догма. Вони мобільні, і їх кожного разу будуть використовувати саме там, де це найбільш потрібно.

Незручності доведеться терпіти

«На жаль, при регулярних відключеннях світла безперебійне теплопостачання забезпечити неможливо, — наголошує Маріанна Желєзко. — Коли світло відключають, ми включаємо генератори, прогріваємо. Але не завжди швидко можна перейти з дизель генератора на електроенергію і навпаки. Котельні підключаються за тимчасовою схемою. Для прогріву необхідно хоча б чотири години. Передбачено 4 години роботи при наявності електрики, потім на генераторі, потім знову на електриці — виходить 12 годин постійної роботи котельні. Коли розраховували таку схему, не думали, що доведеться постійно працювати на генераторах. При плюсових температурах можливе коригування алгоритму дій. Що буде далі, побачимо».

Особлива ситуація у будинках УК «Тріада» на Привокзальній

Співрозмовниця розповіла, що по вулиці Привокзальній є проблеми, які сьогодні вирішує разом із мешканцями управляюча компанія «Тріада». У зв’язку із тим, що там висотні будинки — чотири «свічки», якісне теплопостачання там можна буде забезпечити лише після встановлення генераторів на стаціонарній основі. Там потрібно, щоб працювали підвищувальні насоси, без цього на верхні поверхи не підніметься ні тепло, ні вода. Від цих дизель генераторів зможе підключитися і котельня. Це буде єдина технологічна схема по індивідуальному заживленню, за якою тепломережа співпрацюватиме із Тріадою. Тоді генератор не забиратимуть із Нової ІІ, де компактно розташовані 5 дев’ятиповерхівок і проживає багато споживачів.
Також, за словами Маріанни Желєзко, уже поставлене питання забезпечення всіх котелень міста централізованим електропостачанням, щоб їх робота не залежала від відключень світла у місті. Такі можливості шукає зараз уся країна. Вже відбулися перемовини і з ДТЕК щодо того, щоб об’єкти критичної інфраструктури — котельні та водоканал — були підключені до постійної системи живлення, незалежної від енергопостачання населення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама