Долю чорноземів вирішуватимуть на референдумі

image
11 Листопада 2019, 19:15
Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення  до народу, в якому розповів про земельну реформу: до законопроєкту про скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення внесуть правки, за якими продавати і купувати землю зможуть лише українці. Чи матимуть на це право іноземці або компанії, де засновниками будуть іноземці ‒ має вирішити референдум.

Зеленський зазначив, що в світі існують різні моделі ринку землі – коли іноземці можуть або не можуть купувати землю. Глава держави вважає, що питанням ринку землі в Україні маніпулюють уже 20 років, а старі політики просто намагаються залякати людей.

Читайте також: Земля від «зe» до «я» або «підЗЕмелля» українського мораторію

Звертаючись до народу, Президент України підкреслив: «У будь-якому випадку я розумію, що це питання дуже чутливе для людей. І ми завжди обіцяли, що важливі питання будемо вирішувати разом. Тому ухвалено таке рішення: між першим і другим читаннями проєкту закону будуть внесені правки, згідно яких право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами. Іноземці та компанії, які мають серед своїх засновників іноземців, отримують право купувати українські землі, земельні ділянки тільки у випадку, якщо буде дана згода народу України на всеукраїнському референдумі. Відповідний пункт буде у законі».

Глава держави, щоправда не уточнив, який проєкт про скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель правитимуть депутати ‒ урядовий чи авторства «Слуги народу». До того ж найближчим часом Верховна Рада ще має завершить роботу над запровадженням механізму загальноукраїнського референдуму.

За інформацією Громадського, згідно останніх опитувань соціологічної групи «Рейтинг», 53% українців виступають проти скасування мораторію на продаж землі, водночас 70% підтримують надання фермерам права продавати та дарувати свої земельні паї, але виключно українцям та українським компаніям.

Після відкриття ринку землі, за приблизними попередніми оцінками експертів, вартість 1 га на першому етапі коливатиметься в межах від $1 тис. до $2,5-3 тис.

Читайте також:

«Сотка» під гараж, або Земельна «лотерея» для тих, хто встиг
Декларації броварських чиновників: земельні ділянки та гараж більший за квартиру

Головне фото ‒ з мережі інтернет

Джерело: Трибуна Бровари