Доки війна, за газ платитимемо по-старому

image
14 Червня 2022, 05:59
Поділитися:

Із 1 травня Україна мала перейти на нову систему обліку газу. Нині обсяг споживання вимірюється в кубометрах, а з 1 числа його мали вимірювати в кіловат-годинах.
Однак у плани втрутилася війна, і нововведення опинилося під питанням. Наприкінці квітня у соцмережі Фейсбук з’явилася інформація, що у зв’язку із війною перехід на нову систему обліку газу відкладається. У той же час квитанція за травень уже містить нову графу, де вказані і метри кубічні, і кіловат-години, і гігакалорії та мегаджоулі — різні варіанти обліку однієї і тієї ж кількості спожитого газу. Зважаючи на те, що при підрахунку суми оплати за газ враховується ще й різниця в об’ємах спожитого газу в стандартних і робочих умовах, споживач не може самостійно проконтролювати суму до сплати. Тож неможливо зрозуміти, як саме нараховувалася оплата у травні.
Відповідь на це запитання дає наказ Міністерства енергетики України №168 від 30 квітня 2022 року. У наказі, зокрема, йдеться, що з 1 березня 2022 року до останньої доби включно місяця, в якому припинено або скасовано воєнний стан, надання послуг з транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) природного газу потрібно здійснювати за обсягом природного газу в одиницях об’єму (метри кубічні).
Таким чином, введення нової системи обліку природного газу офіційно відтерміновано до скасування воєнного стану.

До теми: Шукаючи відповідь на питання доцільності введення нової системи обліку, «Вісті» з’ясували, що у Європі газ уже давно рахують у кіловат-годинах, а рахувати його в кубометрах — застаріла практика. Для України це створює додаткові складнощі, оскільки постачальники газу змушені користуватися двома різними системами обліку — для внутрішнього та зовнішнього ринків.
Облік газу в кубометрах не відображає реальних обсягів споживання, оскільки блакитне паливо має різну калорійність. Таким чином, використавши однакову кількість кубометрів газу з різною калорійністю, два споживачі заплатять однаково, хоч і отримають різний результат.
Фахівці стверджують, що для побутових споживачів нова система обліку нічого не змінить, адже тарифи залишаться незмінними, але скільки реально доведеться платити, поки з’ясувати не вдалося.
У той же час відомо, що показання лічильника, як і раніше, потрібно передавати в кубометрах, а вже в організації, що займається розподілом газу, переводитимуть ці цифри у кіловат-години.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама