До уваги пошкоджених суб’єктів господарювання. Внесені зміни до порядку надання часткового відшкодування витрат на проведення незалежної оцінки шкоди та збитків

image
22 Січня 2024, 14:29
Поділитися:

На засіданні сесії Київської обласної ради 12 січня 2024 року затверджені зміни до Комплексної програми «Конкурентоспроможна Київщина» на 2022-2024 роки».

Вони передбачають викладення у новій редакції Порядку часткового відшкодування витрат на оплату робіт з проведення незалежної оцінки шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям недержавної форми власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією російської федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.

У результаті внесених змін оновлено перелік документів на отримання часткового відшкодування та збільшено розмір відсотку відшкодування фактичних витрат на незалежну оцінку збитків – з 40 до 60%. При цьому максимально можлива сума відшкодування залишилася без змін і становить 60 тис. гривень.

Отже, обов’язковий пакет документів, що подаються пошкодженими суб’єктами мікро-, малого та середнього підприємництва Київської області, включає:

Заявку за визначеною формою;
Виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних  осіб-підприємців та громадських формувань;
Засвідчену копію договору, укладеного з суб’єктом оціночної діяльності, та документу, що підтверджує фактичну оплату понесених витрат за договором (банківська виписка, платіжна інструкція тощо);
Засвідчену копію акту виконаних робіт, проведених суб’єктом оціночної діяльності, або інший документ, що засвідчує факт виконання таких робіт відповідно до Методики;
Засвідчену копію довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, або витяг з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами на дату подання Заявки;
Засвідчену копію статистичної звітності – Форма № 3-борг за 2021 рік або довідку в довільній формі про відсутність заборгованості з виплати заробітної плати та нарахувань до неї за 2021 рік, підписану керівником Суб’єкта (або особою, уповноваженою бути його представником на підставі довіреності);
Засвідчену копію акту комісійного (технічного) обстеження об’єкта, пошкодженого внаслідок збройної агресії російської федерації, складеного згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2022 року № 473 «Про затвердження Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд», або іншого документу, що підтверджує факт знищення або пошкодження майна та причинно-наслідковий зв’язок, що цю шкоду спричинено внаслідок збройної агресії російської федерації;
Довідку про банківські реквізити рахунку, на який здійснюватиметься перерахування суми коштів на часткове відшкодування.
Копію звіту про проведену незалежну оцінку збитків у рамках виконання договору.

Документи потрібно подавати у паперовому вигляді до Департаменту економіки КОДА за адресою: пл. Лесі Українки, 1, м. Київ, 01196. Детальний опис алгоритму дій для отримання часткового відшкодування розміщений за посиланням https://cutt.ly/OwJOMBBq.

Контактний телефон: 096 871 26 27.

Наголошуємо, що звіт про незалежну оцінку збитків має бути підготовлений відповідно до Методики визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності (затверджена спільним наказом Мінекономіки та Фонду державного майна України від 18.10.2022 № 3904/1223).

Тільки цей документ може вважатися юридичною підставою для отримання майбутньої компенсації збитків пошкодженому підприємству!

Довідково інформуємо. Враховуючи важливість проведення незалежної оцінки шкоди та збитків, завданих бізнесу, для пояснення особливостей її проведення відповідно до вимог чинного законодавства пропонуємо для ознайомлення інфографічні матеріали зі зручними клікабельними посиланнями.

Вказані матеріали розроблені в межах реалізації ініціативи «Покращення регіонального/місцевого бізнес-клімату» експертами ГО «Електронна республіка» спільно з представниками Запорізької торгово-промислової палати за підтримки Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Інфографіка містить у собі покрокову інформацію щодо фіксації збитків бізнесом у зв’язку зі збройною агресією. Також ознайомившись з матеріалами ви дізнаєтеся більше про сертифікат щодо засвідчення форс-мажорних обставин. Матеріали розміщені за посиланням https://cutt.ly/OwJO8WFw.
Крім цього, пропонуємо для перегляду запис засідання Міжміської робочої групи з покращення місцевого бізнес-клімату, яке впроваджується ГО «Електронна республіка», на тему: «Методика фіксації збитків бізнесу: процес, законодавчі рамки, практичні кейси. Методика фіксації збитків бізнесу: процес, законодавчі рамки, практичні кейси» http://surl.li/nkwix.

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів