До Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю добудують басейн

image
1 Жовтня 2019, 20:24
Поділитися:

Рішенням виконкому міськради затверджено проєктно-кошторисну документацію робочого проєкту на реконструкцію будівлі Центру комплексної реабілітації  дітей з інвалідністю з прибудовою басейну. Проєкт складний та недешевий – загальною вартістю понад 40 млн грн, – але колектив закладу сподівається на допомогу спонсорів, адже басейн потрібен дітям для реабілітації.

Загальна кошторисна вартість проєкту «Реконструкція частини будівлі з прибудовою басейну оздоровчого призначення на  вул. Гагаріна, 8-А в м. Бровари» –  40 945,09 тис. грн, із яких вартість будівельних  робіт складає 27 317,4 тис. грн.

Проєкт членам виконкому представив багаторічний керівник Центру реабілітації Валерій Іваненко.

Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю заснований в Броварах у грудні 2004 року з метою створення умов для всебічного розвитку дітей з інвалідністю. У Центрі реабілітації одночасно проходять курс реабілітації близько 200 дітей.

«Наразі проєкт налічує 18 томів технічної  документації та пройшов експертизу, – розповів Валерій Іваненко. – Цей проєкт є унікальним саме в плані енергозбереження: басейн спроєктований таким чином, що теплові насоси, які працюватимуть від сонячних батарей, обігріватимуть і приміщення, і воду для басейну. Тобто, матимемо  суттєву економію тепло- та електроенергії».

Валерій Іваненко

Басейн заплановано добудувати до корпусу Центру реабілітації, і розташується він на прибудинковій території. Ванна реабілітаційного басейну матиме розмір 4 х 12 метрів та пологий нахил дна. Також басейн матиме усе необхідне обладнання для безпеки занять.

Басейн

Зовнішній вигляд басейну за проєктом

Басейн

Схема прибудови басейну

Басейн

Споруда басейну спроєктована з використанням енергоефективних технологій

«Перед проєктуванням ми спеціально відвідували відомий Центр реабілітації Козявкіна в Трускавці з метою вивчити досвід реабілітації саме за допомогою басейну. Ми дійшли висновку, що реабілітація у воді незамінна: вона найкраще розслаблює м’язи та знімає біль. Також відкрили для себе такий нюанс: не потрібно, щоб із кожною дитиною займався окремий реабілітолог. Є методика, коли батьки разом із дітьми роблять у басейні вправи, які їм показує інструктор», – розповів  Валерій Іваненко.

На уточнююче запитання членів виконкому щодо джерел фінансування проєкту, доповідач запевнив, що його реалізація можлива лише за рахунок різних джерел. Зокрема, коштів міського, обласного, державного бюджетів, а також спонсорів.

«Залучення спонсорів для нас – звичайна річ,  – каже директор Центру. –  За ті 10 років, що я керую Центром, вдалося залучити близько 6 млн грн тільки спонсорської допомоги. Зокрема, за рахунок спонсорів вдалося збудувати сучасний ліфт, придбати спеціальний автобус марки «Мерседес» для перевезень дітей, маємо обладнання для реабілітації на суму близько 2 млн грн, багато разів оздоровлювали дітей у різних санаторіях, навіть за кордон вивозили. Спонсорів маємо як серед місцевого бізнесу, так і серед загальнодержавних фондів  та, навіть,  іноземних. Багато допомагав нам фонд Марини Порошенко, є й інші ділові зв’язки. Нам є що показати, є результати роботи. Тому ми не маємо сумнівів, що спонсорів на прибудову басейну знайдемо. Але нам потрібна допомога міської ради саме в тому, щоб розпочати тендерну процедуру. Для цього потрібно близько 1 млн грн. Тож сподіваємося від міста на підтримку нашого першого кроку».

Читайте також:

 Ангеліна Козлова

Фото – авторки та Ірини Ющенко

Джерело: Трибуна Бровари