До спікера ВР Стефанчука надійшло чергове звернення про позбавлення мандатів парламентарів від “ОПЗЖ”

До спікера ВР Стефанчука надійшло чергове звернення про позбавлення мандатів парламентарів від “ОПЗЖ”
6 Лютого 2023, 13:41
Поділитися:

6 лютого 2023 г. 13:34

Спікер Верховної Ради (ВР) Руслан Стефанчук (на фото) отримав чергове звернення про розгляд проєкту постанови ВР №7694 про позбавлення мандатів парламентарів, обраних від “ОПЗЖ”, а також урядового законопроєкту №7476 про позбавлення мандатів депутатів місцевих рад, обраних від заборонених партій. Раніше про включення цих законопроєктів до порядку денного ВР до спікера Ради звернувся Президент Володимир Зеленський – на виконання відповідної петиції.

Про це KВ стало відомо з допису на Facebook нардепа-мажоритарника Олега Дунди (фракція “Слуга народу”, 91 округ, Фастівщина та Макарівщина Київської обл.).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Враховуючи позицію комітетів ВР (див. у фотогалереї, – KВ), які підтверджують наявність підстав для включення вищевказаних законопроєктів до порядку денного пленарного засідання ВР, та з метою зняття значної соціальної напруги, яке викликає це питання у суспільстві, повторно звертаюсь до Вас, як голови ВР, не нехтувати позицією 153 народних депутатів України та невідкладно (на найближчому пленарному засіданні ВР) розглянути законопроєкти”, – написав Олег Дунда.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, 23 січня спікеру ВР Руслану Стефанчуку передано звернення 153 народних депутатів про включення до порядку денного урядового законопроєкту №7476 і проєкту постанови ВР №7694. Наразі жодної реакції спікера немає. Як наразі немає реакції спікера і на звернення Президента Володимира Зеленського стосовно цих законопроєктів на виконання відповідної петиції №22/175552-еп.

Детальніше: Зеленський скинув на Стефанчука відповідь на петицію про позбавлення мандатів депутатів всіх рівнів від “ОПЗЖ”

Проєкт постанови ВР №7694 зареєстровано ще 24 серпня 2022 року про позбавлення мандатів 42 парламентарів, обраних від “ОПЗЖ”. Майже рік тому всі вони вийшли з фракції “ОПЗЖ”, яка припинила своє існування, та створили дві депутатські групи – “Платформа за життя та мир” і “Відновлення України”. Це є підставою для позбавлення мандату, відповідно до п. 6 ст. 81 Конституції України.

Урядовий законопроєкт №7476 про позбавлення мандатів депутатів місцевих рад, обраних від заборонених партій, ВР отримала ще 20 червня минулого року. Тільки 16 листопада, після п’яти місяців саботажу, комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування схвалив прийняття за основу №7476.

Урядовий законопроєкт передбачає:

однією з підстав дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради вважати набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії, від якої він висувався та був обраний, а також його входження до депутатської фракції місцевої організації такої політичної партії (у таких випадках заміщення депутата не здійснюється, а відповідний депутатський мандат залишається вакантним);

достроково припиняти повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, обласної ради у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради з підстави заборони політичної партії (у таких випадках парламент призначає позачергові вибори ради);

у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради у зв’язку із забороною політичної партії, у районах, областях, на територіях територіальних громад, де введено воєнний стан або в районі проведення бойових дій, до проведення першої сесії новообраної ради утворювати військові або військово-цивільні адміністрації.

Вочевидь, Руслан Стефанчук і керівництво “Слуги народу” продовжують робити вигляд, що позбавлення проросійських колаборантів є “антиконституційним”. Хоча насправді правлячій більшості просто зручно працювати зі зрадниками та колаборантами, які виконують будь-які забаганки Банкової.

Детальніше:

Керівництво “Слуги народу” продовжує рятувати нардепів від “ОПЗЖ”

Спікер Ради Стефанчук не хоче позбавляти мандатів парламентарів від “ОПЗЖ”

Чому в ВР та місцевих радах досі сидять депутати від “ОПЗЖ”? Треба запитати у очільника “Слуги народу”

Фото: “Високий замок”

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона