До Офісу президента у Києві прийдуть з кліматичними вимогами

image
18 Вересня 2019, 14:23
Поділитися:

20 вересня 10 екоорганізацій запрошують українців вийти на вулиці Києва та інших міст, аби захистити своє право на безпечне довкілля. У Києві колона масового маршу пройде центральними вулицями столиці: від Михайлівської площі через Європейську і прямо до офісу президента.

Мета кліматичних страйків – спонукати уряди країн виконувати свої зобов’язання міжнародної кліматичної угоди та реалізовувати дієву кліматичну політику в усіх державах, протистояти популізму чиновників, блокуванню важливих кліматичних рішень на саміті та у політиці кожної країни.

У події українського маршу ми опублікували ряд вимог до нового Уряду та президента, щоб нагадати про найбільшу екологічну загрозу зміну клімату та наслідки, пов’язані з нею, – розповідає Ольга Бойко, експертка кліматичного відділу ГО «Екодія», координаторка Маршу в Україні. 

Вимоги українського кліматичного Маршу:

  • 100 % відновлюваної енергії. Заявити про національний курс переходу на 100% відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) та поступово досягати його до 2050 року.
  • Сказати НІ викопному паливу! Відмовитися від будівництва нових електростанцій на викопному паливі, і визначити шлях до повної декарбонізації економіки України.
  • Енергоефективність – пріоритет №1! Повною мірою використати потенціал енергозбереження в усіх секторах.
  • Припинити дотувати з державного бюджету промислове тваринництво, яке є одним із головних джерел викидів парникових газів.
  • Зеленому місту – зелений транспорт! Розвивати громадський електротранспорт та велоінфраструктуру у містах. 
  • Сказати НІ одноразовому пластику! Заборонити використання, імпорт та виробництво одноразового посуду, пакетів.

Ці протестні акції приурочені до спеціального саміту ООН із питань клімату, що відбудеться 23 вересня у Нью-Йорку. На ньому лідери з понад сотні країн зберуться аби продемонструвати конкретні плани зі збільшення їхніх національних внесків у Паризьку кліматичну Угоду. Держави мають реалізувати ціль зі скорочення обсягу викидів СО2 на 45% до 2030 року та досягти нульових викидів парникових газів у 2050-му. Все це – аби протидіяти глобальному потеплінню, що спричиняє руйнівні погодні катаклізми у світі. Саміт також відвідають представники української сторони та ініціаторка міжнародних страйків за клімат, шведська школярка Грета Тунберг. 

Організатори – а це сотні екологічних організацій по всьому світу – кажуть, що плануються наймасовіші в історії марші проти кліматичної кризи в усіх державах. До них доєднатися може кожен, адже аномальні природні катаклізми вже руйнують українські міста та села. 

Старт маршу: о 12:00 на Михайлівській площі. 
Зареєструватися як учасник(ця) на український кліматичний марш можна тут.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ