До Ірпеня завітав Всеукраїнський фестиваль «Ше.Fest.» мандрує Україною» (відео)

image
19 Липня 2021, 12:06
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

В Ірпені, у парку Незнайка, відбувся Всеукраїнський фестиваль «Ше.Fest.» мандрує Україною». На ньому зібралися не просто прихильники шевченківського слова, а люди, які його творчість осучаснюють – поєднують прадавнє з новітнім. Як звучить кобза у комбінації з рок-мотивами, що таке медитативно-трансовий спів та про сучасну подачу відомих текстів з дитинства – у новому сюжеті ITV.

Фестиваль такого формату в Ірпені відбувся вперше. На нього з’їхалися не просто прихильники шевченківського слова, а люди, які його творчість осучаснюють. Тобто поєднують прадавнє з новітнім. Таку комбінацію ще 7 років тому вигадала засновниця проєкту Юлія Капшученко-Шумейко.

Юлія Капшученко-Шумейко, засновниця проєкту «Ше.Fest.» мандрує Україною»:

«Ми обрали цю локацію тому, що тут найкрасивіший пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку, і він нас сюди затягнув. Усіх нас об’єднав Тарас Шевченко».

Цьогоріч  фестиваль об’єднав різні напрямки кобзарського мистецтва. Бандура, кобза, ліра – традиційні складові. А новинкою фесту став виступ медитативно-трансового гурту «Прелеста».

Богдана Гайворонська, солістка гурту «Прелеста»:

«Тут є і індійські, всілякі східні мотиви, і українські народні. Ми знаходимо старі тексти, на які немає ніяких звукозаписів, і потім наші музиканти складають  музику».

Окрім давніх мотивівсучасними романтичними текстами глядачів чарував ірпінський гурт «Деінде». А славнозвісний казкар родом з Умані Олександр Лірник частував гостей свята добрими, народними казками.

Олександр Лірник, казкар, сценарист, актор:

«Це фестиваль духовний. Дуже гарна назва – «Шевченко Fest». Як колись його «Кобзар» відродив націю духовно. Так і цей фестиваль дає нам особливо в цей час важкий утриматися і стати єдиним народом».

Основний шевченківський  фестиваль відбудеться 21-22 серпня на Батьківщині славетного Тараса Шевченка – в селі Моринцях. До веселих народних гулянь приєднаються відомі українські гурти: «Один в каноє», «От винта», «Зграя», «Kalush» та інші. А також відбудеться прем’єра ексклюзивної вистави про творче та особисте життя письменника.

Єлизавета Красніченко, координаторка театральної сцени проєкту «Ше.Fest.» мандрує Україною»:

«В процесі нашого проєкту буде створена вистава, прем’єра якої відбудеться на Ше фесті. Тому всіх запрошуємо, будемо дуже щасливі. Це вистава про любов Тараса Шевченка та Марко Вовчок».

Кульмінацією фестивалю в Ірпені став виступ гурту «Шпилясті кобзарі», відомого не лише в Україні, а й далеко за його межами. Під запальні веселі пісні глядачі не стримувалися та пускалися у веселий танок. 

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV