До яких лікарів первинної медицини ще можна записатися – ПЕРЕЛІК

image
25 Квітня 2019, 21:22
Поділитися:

Більше половини сімейних лікарів та майже всі педіатри вже набрали свою норму пацієнтів, деякі навіть значно її перевищили. Однак дорослі ще мають змогу задекларуватися в державних амбулаторіях. Відмовляти в обслуговуванні дітей лікарі не будуть, навіть якщо батьки їм лікаря не обрали. Про це повідомляють у Броварському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги, де надали перелік лікарів станом на 20 квітня.

Як видно зі списку, загалом на 6 амбулаторій (сьому, яка відкривається сьогодні, не враховано) припадає 52 лікарі: 36 сімейних (лікарі ЗПСМ) і 16 педіатрів. Серед них 22 сімейних лікарів уже перевищили норму в 1800 осіб. Рекордсменом стала Валентина Огороднік із амбулаторії № 2, яка набрала 2005 пацієнтів. А з-поміж педіатрів із тієї ж амбулаторії лише по кілька пацієнтів не добрали до норми Світлана Кравченко та Олена Лебедь. Решта перевищили позначку в 900 пацієнтів.

Нагадаємо, за інформацією МОЗ, лікарям раніше таки дозволили декларувати пацієнтів понад норму. Це впливає на їхнє навантаження, однак і на зарплатню теж.

З-поміж сімейних лікарів ще не набрали 1800 пацієнтів аж 4 із 5 в амбулаторії № 1:  Юлія Андрієць, Адріана Мельничук, Наталія Попкова і Валентина Рев’юк. В амбулаторії № 2 – Світлана Литовченко і Тетяна Миколаєнко, № 3 – Тетяна Новик, № 4 – Василь Шитий. А в № 6 усі троє – Анатолій Водолазський, Аліна Половко та Ярослава Стригун.

Сімейних лікарів, яких ми не зазначили в попередньому абзаці, але які ще не мають 1800 пацієнтів, зі слів керівника первинної медицини Броварів Ігоря Кравцова, планують перевести в нововідкриту амбулаторію на Порошинці. Також там має опинитися педіатр Олена Лебедь.

Як зазначив керівник відомства, навіть при відсутності укладених декларацій, допомогу дітям педіатри надаватимуть усе одно. За відмову лікарів каратимуть. Надалі проблему нестачі лікарів планують вирішити за допомогою інтернів, на яких очікують уже в серпні.

Нагадаємо, відповідно до медичної реформи, яка триває, пацієнти можуть також декларуватися у приватних сімейних лікарів (ФОП) та в приватних клініках, які підписали відповідні договори з Національною службою здоров’я України.

Водночас лікарі амбулаторії не мають права відмовити в першій медичній допомозі при невідкладному стані. Про це розповідає голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко, передає «Українська правда». Та якщо стан не невідкладний, то вам мають запропонувати обрати собі лікаря.

У випадку, якщо лікарі відмовляються приймати вас при невідкладному стані, Олег Петренко пропонує спочатку йти до керівника медзакладу. Якщо і він не відреагує, слід йти до місцевої влади. Адже саме вона є власником поліклініки чи амбулаторії та підписує контракт із головним лікарем.

Джерело: Трибуна Бровари