До 210-річчя Роберта Шумана Національна філармонія представила нову концертну програму

image
21 Листопада 2020, 16:27
Поділитися:

Концерт-присвята видатному німецькому композитору першої половини ХІХ століття відбувся 20 листопада на сцені Національної Філармонії України.

У супроводі Академічного симфонічного оркестру Національної Філармонії України, під керівництвом одного із провідних українських диригентів – заслуженого діяча мистецтв України, Лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Миколи Дядюри була представлена чудова концертна програма, яка складалася із найбільш відомих творів зрілого періоду творчості Роберта Шумана епохи романтизму.

Вечір розпочався Увертюрою до симфонічної поеми «Манфред», яка вважається одним із кращих творів Шумана. В основі твору лежить однойменна драматична філософська поема Джорджа Байрона, якою захоплювався композитор. З перших же звуків, перед нами постає психологічний портрет Манфреда – самотнього, зневіреного в людях, бунтівного героя, який прагне понад усе віднайти спокій душі. За своєю пристрасністю та глибоким драматизмом «Манфреда» часто порівнюють з драматичними колізіями у музиці Людвига ван Бетховена.

Контрастним до першого твору став другий номер концертної програми – Концертштюк для 4 валторн з оркестром фа мажор. Особливо варто відзначити чудове виконання твору солістами Д. Тараном, В. Дмитрівим, М. Мокану та О. Педенком, які продемонстрували бездоганну техніку та віртуозне виконання. У другій частині концерту прозвучав ще один відомий твір композитора – 3 симфонія, яка одержала назву «Рейнська».

Бурхливі потоки та мальовничі пейзажі на березі річки Рейн завжди приваблювали композитора своєю неймовірною красою. Ще у юнацькі роки, він у захваті розказує в листах про вражаючу красу античних руїн, готичних замків, величних соборів, а також яскраво змальовує побутові сценки з життя простих людей, які живуть у маленьких містечках на березі річки Рейн. Про саму річку, Шуман часто пише, називаючи «батьком Рейном», «Великою річкою», «Символом батьківщини» та «серйозним та гордим, як наш німецький Бог».

Музика твору вражає своєю епічною величчю. Позбавлена яскравих музичних конфліктів та колізій, вона скоріше має скоріше оповідний характер.
Рейнська Симфонія мала великий вплив на багатьох музикантів наступних поколінь. Можливо саме тому, ця світла, романтична, сповнена вишуканої гармонії та краси, симфонія залишається одним із найбільш відомих творів Роберта Шумана.

Слухаючи цю чудову музику, неможливо не згадати життєве кредо цього видатного композитора: «Наповнювати світлом темряву у людських серцях – ось основне покликання артиста», яке він завжди бездоганно втілював у своєму Великому мистецтві.

Тетяна Асадчева

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ