ДНЗ «Катюша» стане «Капітошкою»: про зміни в назвах та статутах ще 18 садочків

image
6 Травня 2019, 21:02
Поділитися:

Броварська міська рада збирається перейменувати садок «Катюша» на «Капітошку». Водночас загалом зміни внесуть до повних назв 19-ти садочків. Такі рішення заплановано на розгляд чергової сесії міськради 30 травня у зв’язку зі змінами в законодавстві. Одночасно чиновники хочуть оновити статути цих та ще кількох навчальних закладів Броварів. Відповідні проекти рішень та розпорядження оприлюднено на сайті міськради.

У цілому на сайті БМР оприлюднено 19 проектів рішень, відповідно до яких 19-ом садочкам змінять назви: нинішнім ДНЗ «Катюша», «Барвінок», «Теремки», «Золота рибка», «Казка», «Зірочка»,  «Золотий ключик»,  «Перлинка»,  «Лісова казка»,  «Ялинка» ім. Василя Сухомлинського, «Сонечко», «Червоні вітрила», «Теремок», «Ромашка», «Малятко»,  «Калинка»,  «Віночок», «Джерельце» та «Ластівка».

Усім навчальним закладам у повній назві замінять слова «дошкільний навчальний заклад» на «заклад дошкільної освіти» та «компенсуючого типу» на «комбінованого типу». Окрім того, садочкам затвердять нові статути, в які також внесли деякі поправки. Як ідеться в пояснювальних записках до проектів рішень, такі зміни необхідні для приведення до вимог законодавства. До того ж, таким чином закладам забезпечать здійснення переходу на самостійне ведення бухгалтерського обліку.

Наприклад, дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) компенсуючого типу «Теремки» Броварської міської ради Київської області тепер називатиметься Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу «Теремки» Броварської міської ради Київської області

Ми вибірково порівняли старі та нові статути і зауважили, що нововведення суттєво не змінюють документи. Водночас вони вносять як уточнення, так і навпаки. Наприклад, у нових статутах прописано можливість створення груп інклюзивної освіти, вказано на необхідність при вступі дитини до закладу подавати не лише медичну картку, а й картку щеплень із відмітками про вакцинацію.

Однак, принаймні в деяких статутах, прибрали уточнення часу доби перебування в садочку та ліміти кількості дітей у групах. Також ми не знайшли в нових документах таку функцію садочка як здійснення соціально-педагогічного патронату сім’ї.

Зазначимо, що зі змінами назв один із садочків перейменують не лише технічно. Після ухвалення рішення «Катюша» має стати «Капітошкою». У пояснювальній записці до проекту документу чиновники це не аргументують. Однак, як відомо, ще в жовтні минулого року перейменувати садочок рекомендувала комісія Броварської міської ради з питань найменувань та пам’ятних знаків.

На території садочка «Катюша»

Колегіальний орган тоді вирішив привести назву до норм української мови, рекомендувавши назвати садочок «Катрусею». Таким чином комісія частково врахувала рекомендації Інституту мовознавства НАН України. Водночас фахівці, хоч і висловились за перейменування «Катюші», у своєму висновку розкритикували підхід називати навчальні заклади особовими іменами взагалі.

Джерело: Трибуна Бровари