Для тих, хто дбає про свою шкіру

image
13 Листопада 2019, 21:08
Поділитися:

Авторка: Ірина Долженко, броварчанка, косметолог-естетист

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Осінь – час глибоких кольорів, шашликів, запашної кави і картатих пледів. Душа потребує ніжності й роздумів, а тіло – затишку й захищеності. Восени ми раптом помічаємо, що ранки не такі вже й бадьорі, вечори – короткі, а відображення в дзеркалі якось не надто тішить. Словом, усе всіляко натякає, що нам потрібен додатковий догляд і захист.

Ми виймаємо з шафи светри, а з шухляд – живильні креми і щедро намащуємо їх на шкіру, бо вона поступово втрачає ще недавню й таку природню для літа комфортність. Вона тьмянішає, блідне, її стягує і все це позначається на настрої. Всі ці негаразди мають просту природу. Протягом літа на шкіру світило сонце, її то зволожувало бризом, то висушувало палким вітром, то задимлювало. А нестримна радість від тепла, довгих дружніх вечорів і відпусток зводило до мінімуму догляд. Бо ну чи до баночок із сироватками нам, якщо навколо так багато теплого повітря, неба і взагалі цілого літнього щастя. Отож, повертаємося до баночок із кремами і правильних протоколів догляду. Але є ще один важливий момент: як допомогти в міжсезоння шкірі й цілому організму (а значить – собі) більш системно?

Так само, як усім органам і всьому організму, шкірі для нормального функціонування (захист, обмін і виведення речовин) необхідно отримувати вітаміни і корисні поживні речовини. Де ж їх брати? Дуже просто: їх треба їсти. Млявість, сухість, жирність, висипання, подразнення – все це має місце під час зміни сезонів від тепла до холоду. І все це можна виправити не лише правильним доглядом, а й виключивши з раціону харчування усілякі шкідливості. Ось перелік того, що в першу чергу викликає зневоднення та інтоксикацію:

 консерви;
копчені продукти;
алкоголь;
продукти, що містять кофеїн;
смажене;
жирне.

Натомість, активно вводимо в раціон те, що корисно для шкіри і для системи травлення загалом.

ЖИРНА РИБА

У ній багато білка, який потрібен нам для тонусу й пружності шкіри. Нестача білка загрожує нам ранніми зморшками, без нього ушкодження шкіри довше гояться, а запалення важче притамувати. Купуємо таку рибу як лосось, сардина, скумбрія, тунець, оселедець. У цих сортах багато Омеги3 – потужного антиоксиданту, який тамує запальні процеси в організмі. До того ж ми отримуємо ще й вітаміни А, Е, D, вживаючи рибу, і це допомагає виведенню токсинів. А також забезпечує нам блиск волосся й міцні нігтики. Ну і мозок – йому з таким набором Омег із вітамінами працювати легше й бадьоріше.

КАКАО І ТЕМНИЙ ШОКОЛАД

Можна радіти:  какао і продукти з нього є джерелом флавоноідів, які пом’якшують і живлять шкіру. Крім цього какао містить магній, кальцій, цинк, залізо і калій, які не лише підтримують серцевий м’яз, а й допомагають судинам звільнитися від холестерину. І все це вкупі уповільнює процеси старіння в організмі. Але це не стосується ні молочного шоколаду, ні смакойликів типу «Нутелли». Винятково чорний шоколад із вмістом какао не менше 70%, ну й сам якісний какао-напій високого ґатунку.

МОРКВА

І всі плоди оранжевого кольору, що містять провітамін А. Ретинол (той же провітамін А) нормалізує роботу сальних залоз, робить шкіру гладенькою, покращує її регенерацію й усуває запальні процеси. Тільки не перегибаємо з цим. Якщо вживати моркв‘яний фреш щоденно, то доза його має бути не більше 100г (півсклянки).  І варто після двох тижнів такого прийому робити перерви. Передозування вітаміну А зробить шкіру негарною, грубою і забарвить її в оранжевий колір: ніби ви в очі не бачили пілінгів й до того ж невдало підібрали тональний крем.

ГОРІХИ

Усі горішки містять Омеги, а крім них – вітаміни Е і РР, які є потужними антиоксидантами. До того ж, горішки допомагають живити шкіру і роблять її більш стресостійкою до зовнішніх впливів великих міст. І зменшують запалення на шкірі.

ЯГОДИ І ЦИТРУСОВІ

Усі ягоди і цитрусові містять вітамін С, який активізує вироблення колагену і робить шкіру більш пружною. Це найліпші антиейдж продукти, якщо зовсім коротко.

КИСЛОМОЛОЧНІ ПРОДУКТИ

Лактобактерії важливі для хорошої роботи кишківника. Якщо там збій  – це миттєво позначається на шкірі. Вам сипле лоба, ваша шкіра тьмяна і в‘яла. Їмо кисломолочку –  флора налагодиться, лактобактерії вкупі з кальцієм зменшать запальні і алергічні процеси. Крім того, там є корисні ферменти, які забезпечують процеси регенерації в тканинах.

ВОДА

Як не банально. Що говорити про решту неприємних речей, коли людина п’є мало чистої води. Зневоднення –причина всіх проблем, пов’язаних із нормальним обміном речовин. Сухість, зморшки, висипання – от результат порушення водно-електролітного балансу, проявлений на шкірі. Тому завжди добре випити зайву склянку води  – вона не буде зайвою.

Нехай осінь тішить тишею і спокоєм, фарбами та пахощами  і своїми дарами. І передчуттям зими й Різдва. Давайте шкірі трохи поживних приємностей ззовні та разом із правильною їжею. Вона віддячить вам кольором і м’якістю, не боятиметься вітрів і морозів. І додасть настрою на кожен день. Краса криється в дрібних речах і простих зусиллях, тож нехай вона стане нагородою, наснагою і втіхою.

Джерело: Трибуна Бровари