Для покриття дефіциту бюджету Україна потребуватиме 2024 року стільки ж грошей з-за кордону, скільки назбирають податківці всередині країни на прожиття

image
12 Жовтня 2023, 20:37
Поділитися:

12 жовтня 2023 г. 20:25

Україна потребуватиме у 2024 році міжнародної фінансової підтримки Світового банку, Міжнародного валютного фонду, Європейського банку реконструкції і розвитку, Європейського інвестиційного банку в обсягах, що сягають приблизно 42 мільярдів доларів США (щонайменше півтора трильйони гривень). Власні доходи загального фонду держбюджету урядом заплановані на наступний рік приблизно у такій самій сумі. А ці кошти партнерів потрібні на покриття дефіциту державного бюджету.

Про цеKВ дізналася з повідомлення на Урядовому порталі 12 жовтня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Завдяки підтримці міжнародних партнерів нам вдалося стабілізувати ситуацію. Водночас дефіцит державного бюджету цього року складе близько 20%. Наступного року — 21% ВВП. Аби повністю покрити цей дефіцит бюджету нам буде необхідно залучити зовнішнє фінансування на суму близько 42 млрд доларів”, цитує Урядовий портал Дениса Шмигаля, який промовляв під час щорічних осінніх зборів Міжнародного валютного фонду та Групи Світового банку.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як зазначив по закінченні публічної частини чергового Міністерського круглого столу на підтримку України в рамках Щорічних зустрічей МВФ та Світового Банку перший заступник фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк, “ключовий для нас меседж майже у всіх виступах: Україна має йти шляхом погоджених реформ і мати реалістичний план залучати інвестиції, а не гранти і кредити (якщо перекладати з дипломатичної мови – не розраховувати на іноземні гроші, нічого не роблячи, толеруючи корупцію і ще й кидаючи партнерів)”.

“Загалом всі донори розуміють, що тільки на покриття бюджетного дефіциту в наступному році нам треба $43 млрд”, – каже народний депутат.

Він застерігає, що “без виконання “домашніх завдань” і чіткого плану виходу на більш самостійне фінансове забезпечення, і програма МВФ на $115 млрд , і ще не фіналізована підтримка ЄС на €50 млрд на наступні чотири роки, і інші програми під питанням”.

Як інформувалаKВ, міністр фінансів України Сергій Марченко 20 вересня 2023 року представив у Верховній Раді проект державного бюджету на 2024 рік. Прогноз макропоказників на 2024 рік, що був закладений в проект бюджету, передбачає:

номінальний ВВП – 7 трильйонів 825 млрд гривень;

зростання реального ВВП на 5%;

індекс споживчих цін – 10,8%;

зростання експорту товарів та послуг на 7,5%.

Потреба у міжнародному фінансуванні складає 42,83 млрд доларів (“Заплановано залучення коштів від міжнародних партнерів, зокрема Сполучних Штатів Америки, Міжнародного валютного фонду, Європейського Союзу, Світового банку, Японії”).

Читайте: Кабмін пропонує Раді “забрати” військовий ПДФО у громад та Рада в першому читанні проголосувала за вилучення з місцевих бюджетів “військового” ПДФО

Фото: Урядовий портал

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона