«Для людей політика – не головне», – Юрій Чередник | Трибуна

image
31 Березня 2020, 21:01
Поділитися:

Юрій Чередник – депутат «зі стажем», який відпрацьовує другу каденцію та розмірковує над третьою. Але ці дві каденції були принципово різними: в першій він беззаперечно був на боці опозиції та мав партійний квиток «УДАРу», у другій майже на початку каденції став «позафракційним» і у переважній більшості питань підтримував міського голову. Про здобутки депутата, роботу на окрузі та свої «політичні» рішення – читайте у матеріалі.

Політичні зв’язки

Юрій Чередник у 2010 році був обраний депутатом міської ради як мажоритарник, але у 2013 році увійшов до складу фракції політичної партії «УДАР» і навіть був заступником голови міського осередку партії. Також він був одним із 13 помічників народного депутата Павла Різаненка на громадських засадах. Тож коли формувався партійний список БПП на вибори у 2015 році, цілком логічно, що Юрій Чередник за квотою «УДАРу» став частиною команди завдяки досягненням у політичній боротьбі та своєму депутатському досвіду.

Юрій Чередник

Втім уже перші місяці депутатства «внесли корективи» у стосунки депутата з членами фракції: під час «доленосного голосування» за заступників міського голови у березні 2016 року, Юрій Чередник несподівано для багатьох проголосував усупереч позиції фракції. Голосування справило такий ефект на політичних союзників, що Павло Різаненко терміново повернувся в Бровари після голосування у ВРУ та особисто вивів Юрія Чередника із зали засідань міської ради.

Цікаво, що Юрія Чередника, якого після того дня зарахували до числа «тушок», такий поворот подій не засмутив та не збентежив, і того ж дня він опублікував блог, у якому звинуватив колег у політичному тиску, а також розлого пояснив свою позицію. Більш того, депутат підкреслює, що свою думку висловлював та аргументував колегам ще до сесії, але його не почули. Наприкінці каденції він не змінив свою думку і досі вважає, що «затягування» із обранням членів виконкому на той час «дестабілізувало ситуацію», а сам виконком відпрацював каденцію «непогано», хоча з певними недоліками.

Слід зауважити, що у найскандальніших голосуваннях каденції щодо ремонту парку «Перемога» та зміни цільового призначення ділянки на Грушевського 15-Г, де передбачалось будівництво магазину «АТБ», Юрій Чередник мав позицію, відмінну від міського голови, і не голосував за прийняття цих рішень.

Основний напрямок депутатської роботи  – ЖКГ

«Ще до початку виборів у 2015 році я особисто провів збори у дворі кожного будинку свого округу з метою з’ясувати, що турбує людей. І чітко зрозумів: місцева політика для них не є головним, а ось вирішення житлово-комунальних проблем є нагальним для кожної родини», – розповідає  Юрій Чередник. Тож депутат зосередив усю увагу на питаннях ЖКГ і має справді помітні успіхи: його округ є рекордсменом щодо залучення бюджетних коштів на ремонт житлового фонду, в тому числі на ремонт під’їздів, що стало у місті майже винятком. У підсумку,  будинки на вул. Грушевського, 3-А і 3-Б отримали непоганий ремонт під’їздів, заміну вікон, ремонт дахів. Ще в кількох будинках відремонтовано дахи, внутрішньоквартальні проїзди,  встановлено нові поштові скриньки.

При цьому в жодному будинку на окрузі депутата не лише не створено працююче ОСББ, але й жоден будинок не обрав собі управителя за встановленою процедурою, за винятком будинку на вул. Я. Мудрого, 90-А, усім іншим будинкам управителя обирав виконком на конкурсі.

Ремонт під’їздів: допомога мешканцям чи «гречка» на округи депутатам? 
Конкурс на визначення управителів будинків: вибір без вибору? 

Окрема історія – це створення ОСББ у самому будинку депутата на вул.Ярослава Мудрого, 90-А, яка стала предметом постійних жвавих обговорень у соцмережах. ОСББ фактично створене, але протягом 3-х років так і не запрацювало: серед мешканців 153 квартир не знайшлося охочих працювати в правлінні та ревізійній комісії. На тлі такої реалії, депутату все ж таки вдалося трохи покращити стан двору та вирішити нагальні проблеми будинку, а, в підсумку, зусиллями активних мешканців на чолі з Чередником, будинок обрав управляючу компанію в особі ЖЕКу, який до цього вже обслуговував будинок. «Люди бояться відповідальності, тому як тільки доходить до конкретних справ, то все зупиняється», – підсумовує депутат причини неповноцінної роботи ОСББ.

Участь у Громадському бюджеті та інші ініціативи

Також Юрій Чередник двічі брав участь у Громадському бюджеті з одного і того ж питання: намагався на місці занедбаного спортмайданчика на вул. Грушевського, 1 збудувати сучасний футбольно-волейбольний майданчик. Але цей проєкт супроводжували перипетії: з початку депутат подав пропозиції із кошторисом на 1,5 млн грн (Положення конкурсу дозволяє в межах 1 млн грн), потім кошторис переробили. У підсумку, проєкт у рамках Громадського бюджету зібрав мало голосів, що не дозволило йому стати переможцем та бути профінансованим за рахунок міського бюджету. Наразі УБЖКГІТ все ж таки замовило проєкт цього багатостраждального майданчика, але вже у рамках іншої міської програми.

Юрій Чередник

Так наразі виглядає «спортивний майданчик» на вул. Грушевського, 1

«Освітні» проекти 5, 6 та 7 шкіл відібрано для участі у Громадському бюджеті-2019 
Зелений простір на Грушевського, центр стерилізації та 3 «шкільні» проекти – переможці Громадського бюджету-2019

Серед інших помітних ініціатив депутата – збирання підписів для вирішення питань округу. Найбільш вагома робота була проведена щодо відновлення маршруту № 9 та реконструкції перехрестя вулиць Я. Мудрого – Грушевського. Обидва питання «вирішено частково»: маршрут працює, але з великим інтервалом руху та постійними скаргами перевізника на збитковість, щодо перехрестя – виготовлений проєкт, очікуються роботи.

Маршрут 3+9: шлях, інтервал, вартість, перспективи 

Родина та статки

Під час бурхливих подій 2016 року тодішній голова фракції БПП Євген Гредунов робив заяву, що з перших днів каденції Юрій Чередник намагався отримати посаду у міськвиконкомі: мова йшла про посади начальника управління економіки, секретаря міської ради або заступника мера. Юрій Чередник підтвердив, що він дійсно нетривалий час проходив стажування в УБЖКГІТ, але не тому, що йому особисто була потрібна робота, просто «вірив, що оновлення влади на часі». Втім, під час стажування визначився, що бути чиновником – то не його покликання, а депутатство дає набагато більше можливостей служити громаді.

Родина депутата складається із дружини та двох синів. Щодо статків та роду занять, то можна сказати, що декларація депутата – з непростих. Протягом каденції родина Юрія Чередника не вказала жодної копійки доходів як заробітна плата або дохід від підприємницької діяльності, усі доходи – виключно від продажу рухомого та нерухомого майна. Виходячи з того, що дані про нерухомість у декларації постійно змінюються, можна зробити висновок, що основний вид занять депутата – операції з нерухомістю. Причому сайт навіть зробив спеціальну позначку в декларації депутата за 2017 рік: активи декларанта в понад 10 разів перевищують доходи (такий аналіз робиться автоматично).

Отже, на початок каденції родина Юрія Чередника володіла таким майном та коштами: квартирою у Броварах площею 61,6 м.кв та 50% квартири площею 51,6 м.кв у м. Дніпро, земельною ділянкою 1000 м.кв у Броварах, ділянками 1200 та 1106 м.кв у Чернігівській області, ділянкою 2490 м.кв у Запорізькій області, житловим будинком 16,8 м.кв у Києві, нежитловим приміщенням в Обухівському районі площею 93,4 м.кв. Також родина мала значні суми готівкових коштів – 378,0 тис.грн та 27,0 тис.дол США і коштів, позичених третім особам 132,0 тис.грн та 25 тис.дол США.

Слід зауважити, що готівкові кошти змінювалися несуттєво, позичені – взагалі залишалися без руху. На початок каденції депутат декларував близько 186,5 тис.грн фінансових зобов’язань перед банком та сплату 404 тис.грн кредиту в 2016 році.

За час каденції депутат надбав будинки у Києві площею 75,1 м.кв та Чернігівській області площею 60,5 м.кв, а також ділянку в Княжичах Броварського району площею 6003 м.кв. При цьому продав ділянку в Броварах та авто 1995 року випуску.

Усього протягом каденції родина депутата задекларувала близько 1 млн грн доходу, з яких близько 600 тис.грн вказані як такі, що пішли на погашення кредиту, але при цьому вдалося ще придбати 2 будинки, велику земельну ділянку та автомобіль 2006 року випуску. Втім, протягом каденції родина використовувала виключно заощадження минулих періодів та доходи з продажу майна.

Щодо політичних амбіцій, то Юрій Чередник своїх планів не розкрив та політичних уподобань не озвучив, але й не приховував, що розмірковує на цю тему в загальних рисах. Депутат чесно визнає, що ідеологічних, створених «не під вибори» партій, в Україні лише одиниці, тому дуже уважно підходить до прийняття політичних своїх вподобань. Зрозуміло, що сезон політичної активності не за горами, тому скоро буде помітним, хто до якої політичної команди схиляється.

Ангеліна Козлова для «Трибуни-Броварів»

Фото –   авторки, Антона Ракова , головне фото –  надано Юрієм Чередником

Post Views:
61

Джерело: Трибуна – Бровари