Дівич-гора 100 років тому: млини, воли і жодної містики

Дівич-гора 100 років тому: млини, воли і жодної містики
21 Вересня 2024, 12:14
Поділитися:


Приблизно так могла виглядати вершина Дівич-гори у Трипіллі років 100 тому (млини, воли, Дніпро, долина Красної, наступний мис). Втім, я цілком усвідомлюю що це НЕ вона і тому використовую картину лише як аналогію і можливий зразок.

Отже:

МЛИНИ, А НЕ ХРАМИ
Ще до появи всієї цієї містичної неокультової маячні (друга половина, особливо кінець 20 ст). про “святилища слов’янських богинь” і тому подібні “місця сили” частина надзаплавних терас нашого краю, нам відомих під назвою “гори” мала цілком утилітарне господарське значення. І Дівич-гора перш за все.

ОПЦІЇ І ФУНКЦІЇ
– підніжжя і схили містили хатки, більше того, ціле село під назвою “Дівич-гора”. Згодом його “окупувало” і “анексувало” Трипілля.
– верхів’я, де стояли млини. Про них є згадки, світлини, малюнки, навіть карти. Купа.

ДОРОГА НА ГОРУ. ПРИПУЩЕННЯ
Свого часу я думав про те, як важко було випнутися на її верхів’я бідним груженим зерном волам. Потім, під час одного з вояжів околицями знайомий (зараз полює на андрофагів) познайомив мене з південним схилом гори, тим, що виходить до яру із залізницею між Дівич-горою і Стінкою. В цій оптиці зображення волів і гарб зі збіжжжям стало чіткішим і не таким травматичним. Яр + зрита частина гори дозволяють припустити що у минулому “воловий фунікулер” був на пологішому схилі гори.

МІСТИФІКАЦІЯ І ІМІТАЦІЯ
Ну а далі ви знаєте. На місце вітрових і водяних млинів прийшли парові, потім електичні і тд. Ну а на зламі епох, коли помирав СРСР, у частини дезорієнтованого населення відкрився величезний портал “магічного мислення”, а разом з ним перекручені немов волячий хвіст дані про археологію надзаплавних терас Кобрини, Стугни, Дніпра. Так з’явилися всі ці “місця сили” і тому подібні нью-ейджерські фантазії, щедро рекламовані гідами і споживані малокритичними туристами.

БОРЩОВА ГОРА ТРИПІЛЛЯ
… А ще її називали Борщовою горою, верхів’я котрої замешкував вертолітній майданчик Гетьмана Всея України, тоді як саме Трипілля було її столицею. Але це з футуристичної трилогії, хто угадає якої?
***
Література:

  • ДІВИЧ-ГОРА, ч. 1: могильник, городище, селище
  • ДІВИЧ-ГОРА, ч. 2: легенди старі і не дуже
  • КРАСНА РІЧКА, ДИВНА ГОРА І ТРИ ПОЛЯ між ними
  • ДІВИЧ-ГОРА ТРИПІЛЛЯ,, “КРАСНА ГІРКА” ВИТАЧЕВА І ТРОШКИ ХОЗАР, ПРЕДКІВ НАШИХ (іронія, сарказм, гротеск)


Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

  • Демони трипільських підземель оживають восени

  • Вікіпедія розгляне скаргу на статтю про один з найвідоміших топонімів Обухівщини

  • Пірники і амонячки: чи існувало питомо обухівське печиво

  • Тортілли обухівських водойм: які нові види освоюють біоценози міста

  • Фанатам обухівського міфу про чотири метри чорнозему присвячується



Source link