Діє нова інструкція технічної інвентаризації нерухомості

image
5 Лютого 2019, 10:14
Поділитися:

Метою розробки та прийняття Наказу №186, нагадала Людмила Іванівна, є підвищення якості здійснення технічної інвентаризації за рахунок створення прозорої конкуренції між суб’єктами господарювання, та прогнозується, що реалізація положень Наказу №186 дозволить удосконалити порядок та методику проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, підвищити якість надання зазначених послуг, а також зменшити витрати часу власників таких об’єктів, пов’язані із здійсненням їх технічної інвентаризації.

Змінами ж до Інструкції оновлено механізм проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна всіх форм власності. Нова Інструкція вводить та конкретизує значну кількість термінів, зокрема: блокові будинки, вбудовано-прибудоване приміщення, дитячий ігровий майданчик, експлуатована покрівля, житлова прибудова і т.д. Також технічна інвентаризація тепер проводиться перед проведенням державної реєстрації права власності на об’єкт незавершеного будівництва, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт, а також перед прийняттям в експлуатацію самобудів. За результатами проведення технічної інвентаризації складаються інвентаризаційна справа, у тому числі матеріали технічної інвентаризації, технічні паспорти і обов’язково вносяться відомості про об’єкт нерухомого майна до Реєстру об’єктів нерухомості.  Техінвентаризації підлягають: будинки квартирного типу різної поверховості, гуртожитки та їх секції; квартири; житлові кімнати, житлові блоки у гуртожитках; будинки садибного типу; будинки і споруди громадського та виробничого (в тому числі сільськогосподарського) призначення та їх комплекси; нежитлові приміщення (групи нежитлових приміщень); садові та дачні будинки; гаражі та паркінги з машино-місцями (які не належать до господарських будівель: багатоповерхові, підземні, одноповерхові, блокові); захисні споруди цивільного захисту (ДБН В 2.2.5-97 “Будинки і споруди. Захисні споруди цивільної оборони”, ДБН А 3.1-9-2000 “Управління, організація і технологія. Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом захисних споруд цивільної оборони та їх утримання”) (далі – захисні споруди).

 Проведення технічної інвентаризації зупиняється: у разі незабезпечення доступу виконавцям до усіх приміщень об’єкту; у разі незабезпечення виконавцям безпечних умов праці; за заявою замовника або його довіреної особи про зупинення здійснення технічної інвентаризації; за ініціативою суб’єкта господарювання у разі невиконання замовником умов договору.

  

Джерело: fastiv-rada.gov.ua