«Дякую “Добробату”, як рідному брату». Волонтери допомогли десяткам родин в Ірпені (відео)

image
4 Серпня 2022, 16:10
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Дах цього будинку зіяв величезною дірою. Під час бойових дій у Приірпінні сюди залетів рашистський снаряд і наскрізь пробив покрівлю. Смертельний привіт росіян розтрощив усе на своєму шляху й вилетів через вікно. Зараз будинок рятують волонтери з «Добробату». Єдина надія була саме на них. Бо ж не за горами осінні дощі, а там – зима зі снігом. Без покрівлі – біда.

Надія Дроган, журналістка:
«Це не перший наш сюжет про “Добробат”. Але сьогоднішній особливий у тому, що я особисто можу відчути ту емоцію радості і вдячності, яку відчувають лише ті люди, хто отримує таку допомогу. Бо сьогодні хлопці рятують саме мій дім».

Олександр Юрко, керівник проєкту «Добробат»:
«За кількістю ми вже десь розібрали, десь відремонтували більше 20–30 будинків. Уже протягом місяця щотижня – по три-чотири виїзди, і плюс іще на кожному виїзді ми можемо брати по три, навіть чотири об’єкти одночасно. Тобто ми привозимо людей – близько 50 осіб – і розподіляємо їх на чотири об’єкти».

Хлопці, яких ви зараз бачите з будівельними інструментами в руках, насправді ніякого відношення до будівництва не мають. Усі вони працюють у різних сферах. На якийсь час беруть відгули чи вихідні і приїжджають допомагати людям.

Олексій, програміст:
«Я за професією програміст. І коли в мене є вільний час, чому б не допомогти. У наш час що може бути краще, ніж допомагати відбудовувати те, що було зруйновано?»

Михайло, художник-графік:
«Малюю малюнки, графічним дизайном займаюся».

Артем, режисер монтажу:
«Я режисер монтажу, працюю з кіно. Хлопці там, на Сході, а ми тут допомагаємо, як можемо».

Усі ці люди працюють безкоштовно. Але така умова не зупиняє величезної кількості охочих стати частиною «Добробату».

Олександр Юрко:
«У нас є телеграм-бот, де людина, яка бажає допомагати та підключитися до нашої ініціативи, реєструється, заповнює заявку. І в нас таких заявок понад 35 тисяч по всій Україні».

За словами керівника проєкту, окрім Київської області, добробатівці працюють ще в Чернігівському, Сумському та Харківському регіонах. Якісь будинки ремонтують, у якихось розбирають завали. В Ірпені, кажуть, тісно співпрацюють із комунальниками.

Олександр Юрко:
«Перед тим, як заходити в Ірпінь на повноцінній основі, ми підписали меморандум із місцевою адміністрацією та тісно взаємодіємо з ірпінським ЖКГ – безпосередньо з Дмитром Сухомлином (це заступник начальника «УЖКГ “Ірпінь”») – і вони нам допомагають організовувати виїзди: надають автобус із водієм і техніку – навантажувачі, самоскиди».

На сьогоднішньому об’єкті потреби в техніці немає, волонтери справляються самотужки. Відновлення покрівлі – лише в їхніх майстерних руках.

Надія Дроган:
«І зараз я дякую всім моїм знайомим і незнайомим, які допомогли мені зібрати кошти на метеріали для ремонту дому. Сьогодні пів України в біді. І в особі своїх друзів я хочу подякувати кожному, хто в цей непростий час небайдужий до людського горя й намагається чим може, допомогти».

Надія Дроган і вся команда «Добробату»:
«І дякую “Добробату”, як рідному брату! Відбудуємо країну разом!»


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV  джерело актуальних новин Приірпіння та Київщини!



Джерело: ITV