«Діа-Бориспіль»: діти із діабетом

image
14 Листопада 2019, 21:09
Поділитися:

Депутат міської ради В’ячеслав Деркач розповів, що з власного досвіду знає про існування проблеми.

На засідання шістдесят шостої сесії Бориспільської міської ради 12 листопада прийшли батьки дітей, хворих на цукровий діабет. Люди просили допомоги у вирішенні питань, які є для них життєво необхідними.

Депутати ухвалили рішення «Про звернення щодо сертифікації апарату вимірювання цукру крові до Президента України, Прем’єр-міністра і міністра охорони здоров’я України». Чому це питання є актуальним на сьогодні, з’ясовували «Вісті», поспілкувавшись із мамами діток, які страждають від цієї недуги.

Тетяна Юр: «Дитина вимірює цукор до 30 разів на добу»

— Єдиний спосіб лікування діабету 1 типу – інсулін. Щоб правильно порахувати, як і скільки його потрібно, дитина вимірює цукор до 30 разів на день. Це боляче, пальчики не встигають заживати. На сьогодні в усьому світі є система безперервного моніторингу: спеціальний пристрій (сенсор) кріпиться на руці дитини і дозволяє постійно слідкувати за рівнем цукру. Це безболісно, безпечно. Сенсор розрахований на два тижні і коштує 3 тис. грн на місяць. Проте ані отримати його безкоштовно, ані купити легально в своїй країні за власні кошти батьки не можуть. Якщо комусь пощастить, йому привезуть з-за кордону. Проблема в тому, що сенсор не сертифікований в Україні. І не тому, що він недостатньо вивчений чи перевірений. Компанія «Ебботт Продактс», яка виробляє сенсори, —  одна з провідних у світі компаній у сфері охорони здоров’я. Її продукція представлена в понад 130 країнах світу. Умова фірми щодо сенсорів – діти повинні отримувати їх безкоштовно, тобто потрібна державна підтримка. Навіть у Росії компанія вже зайшла на ринок, там розпочалася робота з безкоштовної поставки сенсорів. В Україні проблема не вирішена. Так, 3 жовтня відбулася зустріч представників Президента Зеленського з батьками, діти яких хворіють на діабет. Була створена робоча група, в яку увійшли батьки, представники МОЗ і Кабміну. Розробляється цільова програма лікування дітей, хворих на цукровий діабет, зокрема забезпечення дітей інсуліновою помпою. Моїй дитині 12 років, 7 з них вона хворіє на діабет. Її лікування – це не менше 7 ін’єкцій інсуліну на день. Інсулінова помпа – це одна ін’єкція на 4 дні. Помпи в Україні є, але одна одиниця коштує 62 тис. грн.

Ніна Нестеренко: «Наші діти такі, як всі»

— Ми прийшли просити допомоги на сесію міськради. Завдяки місцевій програмі з діабету наші діти забезпечені високоякісним інсуліном. Крім сертифікації сенсорів, нам потрібна допомога місцевої влади щодо лікування дітей в стаціонарі. Нині в Бориспільській лікарні в жодному відділенні немає палат для дітей, хворих на діабет. У нас передбачена планова госпіталізація один-два рази на рік, здача аналізів раз на три місяці. Інколи виникає потреба в спеціалізованому лікуванні, адже в наших дітей звичайна простуда протікає по-іншому, ніж у здорових. Ми вдячні депутатам і керівництву міської ради, що вони прислухалися до нас, ухваливши звернення щодо сертифікації апаратів вимірювання рівня цукру в крові.

Також ми об’єдналися в боротьбі за здоров’я наших дітей, вирішивши створити громадську організацію, метою якої є навчання батьків, інформація щодо правильного харчування, вимірювання рівня цукру в крові тощо.

Створено сторінку у Фейсбук «Діа-Бориспіль», де ми розповідаємо про проблеми і успіхи, де кожен може долучитися до допомоги. Хочемо , щоб нас почули, знали, що ми є, що наші діти такі ж, як всі інші: відвідують освітні заклади, займаються в спортивних секціях, беруть участь у культурних заходах. У нас талановиті діти! Нам потрібно, щоб їм допомогли, не цуралися, не вважали інвалідами. Так, діабет – це на все життя. Але при правильному лікуванні із залученням сучасних методів, здоровому способу життя, допомоги держави у вирішенні проблем такі діти можуть жити повноцінними життям.

Хвороба «помолодшала»

Раніше на діабет хворіли люди у 45-50 років, зараз хвороба «помолодшала». За останні 10 років кількість хворих на цукровий діабет серед дітей до 6 років збільшилась
на 60%.

У середньому на 10-12% щороку збільшується кількість дітей підліткового віку, хворих на діабет. Із них 8 тисяч — інсулінозалежні.

Фактори ризику:

спадковість;
неправильне харчування;
низька фізична активність.

Ускладнення від діабету:

інсульт;
сліпота;
ниркова недостатність;
ампутація нижніх кінцівок.

Як запобігти ускладненням:

підтримувати вагу тіла в нормі;
бути фізично активними і приділяти не менше 15 хв на день регулярній фізичній активності;
дотримуватися здорового харчування, зменшувати кількість цукру, насичених жирів і збільшувати споживання клітковини — овочів і фруктів;
регулярно вимірювати рівень цукру в крові;
виконувати рекомендації лікарів.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама