Дезертирство у воєнний час: обов’язки та наслідки для воєнних сторін | Трибуна

image
3 Травня 2024, 21:42
Поділитися:

В Україні посилили відповідальність для військовослужбовців за деякі правопорушення. Це стосується і самовільного залишення військової частини або місця служби. Що таке СЗЧ у воєнний час ( тобто дезертирство), коли настає та як саме карається – розповідає «Трибуна-Бровари» з посиланням на «Факти ICTV».

СЗЧ: що це простими словами

СЗЧ – це самовільне залишення військової частини. Дезертирство та СЗЧ – це однакові поняття.

Фахівці безоплатної правової допомоги розказали, що самовільне залишення військової частини або місця служби кваліфікується за статтею 172-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якщо воно вчиняється:

військовослужбовцем терміном до трьох діб;
військовослужбовцем (мобілізованим, контрактником, а також військовозобов’язаним та резервістом) під час проходження зборів;
військовослужбовцем, який вчасно не з’явився без поважних причин на військову службу в разі призначення або переведення, не повернувся з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю до десяти діб.

Коли настає СЗЧ у воєнний час

СЗЧ настає за наявності однієї з підстав:

за самовільного залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби тривалістю до трьох діб;
за нез’явлення військовослужбовця строкової служби вчасно без поважних причин на службу в разі звільнення з частини, переведення або призначення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю до трьох діб;
за самовільному залишенні військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також військовозобов’язаним та резервістом під час проходження зборів тривалістю до десяти діб;
за нез’явлення військовослужбовця вчасно на службу без поважних причин у разі призначення або переведення тривалістю до десяти діб;
за нез’явлення військовослужбовця з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю до десяти діб.

СЗЧ: чим карається

Відповідно до вимог статті 407 Кримінального кодексу України, злочином визнається:

самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем;
нез’явлення вчасно військовослужбовцем без поважних причин на службу в разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю понад три доби, а також вчинене в умовах особливого періоду, воєнного стану чи бойовій обстановці.

Юристи БПД зазначили, що за самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцю загрожує арешт із утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб, а якщо таке сталося з військовослужбовцем, на якого протягом року вже накладалося таке стягнення – арешт із утриманням на гауптвахті на строк від семи до п’ятнадцяти діб.

Якщо правопорушення вчиняє військовослужбовець чи військовозобов’язаний та резервіст під час проходження зборів, покарання може бути у вигляді накладення штрафу від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500 – 17 000 грн) або арешт із утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.

У разі самовільного залишення військової частини або місця служби в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, штраф може сягати від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. – 34 тис. грн), або арешт із утриманням на гауптвахті – від десяти до п’ятнадцяти діб.

За самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби понад три доби, але не більше місяця, винному загрожує покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавлення волі на строк до трьох років.

Якщо військовослужбовець відсутній за місцем служби понад десять діб, але не більше місяця, або хоч і менше десяти діб, але більше трьох діб повторно протягом року, покарання призначається у вигляді штрафу від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. – 68 тис. грн), або службового обмеження на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Якщо будь-який військовослужбовець відсутній за місцем служби понад один місяць, то його може бути покарано позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

За самовільне залишення будь-яким військовослужбовцем військової частини або місця служби в умовах особливого періоду, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

ФОТО – ArmyInform

Читайте також:

Не лише паспорти: нові заборони для військовозобов’язаних чоловіків за межами країни

Нові правила зняття з військового обліку: що потрібно знати?

Не стали на військовий облік: які ризики та покарання?

Психолог для військових: у Броварах ветеранів та членів їх сімей запрошують на навчання з подальшим працевлаштуванням

 

Джерело: Трибуна – Бровари