Державний департамент США запровадив санкції проти голови ОАСК Павла Вовка

image
10 Грудня 2022, 09:03
Поділитися:

10 грудня 2022 г. 09:00

Державний департамент США оголосив про запровадження санкцій проти голови Окружного адміністративного суду Киева (ОАСК) Павла Вовка (на фото) та двох найближчих членів його родини. Причина санкцій – вимагання хабара головою ОАСК в обмін на втручання в судові та інші публічні процеси. В Україні Вовка та ще 11 громадян обвинувачують в створенні злочинної організації, спрямованої на захват державної влади. Крім того, саме Павло Вовк та судді ОАСК прийняли наприкінці 2021 року позов президента-втікача Віктора Януковича про визнання незаконним рішення Верховної Ради (ВР) про його усунення від влади в лютому 2014 року. Другий аналогічний позов Януковича ОАСК прийняв до розгляду буквально за тиждень до повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну.

Про це KВ стало відомо з повідомлення Держдепу США.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“З нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією та напередодні Міжнародного дня прав людини Сполучені Штати вживають наступних заходів для сприяння відповідальності за корупцію та порушення прав людини в усьому світі…” Держдеп ввів санкції проти голови ОАСК Павла Вовка “…за вимагання хабара в обмін на втручання в судові та інші публічні процеси. У рамках цієї дії також позначаються двоє найближчих родичів”.

Санкції запроваджені в рамках “закону Магнітського”, який передбачає покарання для людей, причетних до масштабної корупції, переслідувань та порушень прав людини, й передбачають заборону на в’їзд до США.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Павло Вовк є фігурантом в справі НАБУ за “плівками ОАСК”, на яких голова та судді ОАСК обговорюють різноманітні теми – про втручання в формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя, вплив на Конституційний суд і Верховний суд і таке інше.

У 2020 році НАБУ оголосило Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, ще п’ятьом суддям ОАСК, а також голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку підозру у створенні злочинної організації та захопленні влади. Зараз за цією справою, крім Павла Вовка, проходять ще 11 підозрюваних в створенні “злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККС), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі”.

Павло Вовк довго бігав від детективів НАБУ, але врешті решт детективи вручили йому підозру. В листопада 2022 року голова та інші судді ОАСК вперше прийшли на засідання по їхній справі до Вищого антикорупційного суду, де вели себе дуже нахабно.

Ще 13 квітня 2021 року Президент Володимир Зеленський вніс в ВР законопроєкт №5369 “Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду”. Цей законопроєкт ще не пройшов навіть перше читання. ОАСК звернувся тоді до Моніторингового комітету ПАРЄ

А 30 грудня 2021 року ОАСК прийняв до розгляду позов президента-втікача Віктора Януковича про визнання незаконним усунення його від посади відповідним рішенням ВР в лютому 2014 року. Через низку махінацій ця справа потрапила до заступника голови ОАСК Євгена Аблова. А 16 лютого 2022 року ОАСК прийняв ще один аналогічний позов від Януковича. Що, на думку багатьох аналітиків і спостерігачів означає лише одне – Павло Вовк та його підлеглі готували правову базу під повернення Віктора Януковича на посаду Президента України у випадку успіху військової агресії росії.

Загалом ОАСК відомий купою відверто сумнівних рішень.

Читайте: Рішення ОАСК: “Квіти України” не є пам`яткою культури

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона