Державний бюджет на 2024 рік: на підтримку ветеранів та їх сімей передбачено майже 14 млрд грн

image
10 Листопада 2023, 19:43
Поділитися:

У четвер, 9 листопада, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт «Про Державний бюджет України на 2024 рік», в якому передбачено 13 млрд 554,2 млн грн на фінансування державної ветеранської політики в Україні. Це в 2 рази більше, ніж у поточному році. Про це повідомили в Міністерстві у справах ветеранів України.

Законопроєкт підтримали 276 народних депутатів.

Пріоритетом є виділення 5 млрд 749,8 млн грн на забезпечення житлом більше 2 тисяч ветеранів війни, членів родин загиблих Захисників і Захисниць, які боронили незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Це на 247,9 млн грн більше, ніж у поточному році.

3 млрд 845,5 млн грн передбачено на інститут помічника ветерана, який реалізує Мінветеранів в рамках системи переходу від військової служби до цивільного життя. У 2024 році проєкт буде масштабований по всій Україні, до 15 тисяч помічників ветеранів стануть тими, хто фактично першими надаватимуть ветеранам війни, членам їхніх сімей та демобілізованим Воїнам сервісну підтримку за принципом «рівний з рівним».

Також у державному бюджеті на 2024 рік передбачено 2 млрд 588,2 млн грн на заходи з ментальної, спортивної, фізичної, психологічної реабілітації та професійної адаптації Захисників і Захисниць, членів їхніх сімей та родин полеглих Воїнів. Коштів виділено у 5 разів більше, ніж на поточний рік.

409,8 млн грн закладено на виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі або інвалідності ветеранів війни.

Крім того, 247,7 млн грн передбачено на функціонування Українського ветеранського фонду, що діє при Мінветеранів, та реалізацію ним програм підтримки ветеранів. 515,6 млн грн – на будівництво і утримання Національного військового меморіального кладовища.

«Завдяки спільній та продуктивній роботі Мінветеранів з Офісом Президента України, парламентським Комітетом з питань бюджету, Урядом та Міністерством фінансів нам вдалося у 2 рази збільшити суму бюджетних призначень на реалізацію нової державної ветеранської політики із людиноцентричним підходом», – наголосила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація