Державна служба зайнятості: знайти роботу чи отримати допомогу по безробіттю на Макарівщині

image
11 Березня 2019, 11:03
Поділитися:

Безробіття – одна з найбільш поширених проблем в Україні.У Макарівському районі, наприклад, проживає 273 людини, які взагалі ніде не працюють. Тому вирішити цю проблему їм допомагає Макарівська районна філія Київського обласного центру зайнятості на чолі з директором Любов’ю Мазепою.
Державна служба зайнятості – активний посередник на ринку праці між роботодавцями й шукачами роботи, вона на безоплатній основі надає послуги із пошуку підходящої роботи та підбору персоналу, послуги з державного соціального страхування на випадок безробіття, а також здійснює виплату матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою роботи.
До державної служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні можуть звертатися всі незайняті громадяни, які бажають працювати, а також зайняті громадяни, які хочуть змінити місце роботи, працевлаштуватися за сумісництвом чи у вільний від навчання час.
Редакція газети «Макарів діловий» поспілкувалася із начальником установи й отримала відповіді на найбільш поширені запитання, такі як: «Які документи необхідні, щоб стати на облік?», «Скільки часу людина буде отримувати фінансову допомогу, перебуваючи на обліку у службі зайнятості?», «Хто може набути статусу безробітного?», «Як визначити підходящу роботу для людини, що не працює?».
За словами Любові, для того, щоб стати на облік, необхідно мати із собою паспорт, ідентифікаційний код і трудову книжку; прийти за адресою вул. Садова,1, кв. №1 і написати заяву.
Після того як усі документи будуть подані, опрацьовані й затверджені, а людина офіційно перебуватиме на обліку, вона має змогу отримувати фінансову допомогу протягом 270 календарних днів. Військовослужбовці та особи, які були звільнені з роботи через скорочення, отримуватимуть фінансову підтримку протягом усього року.
Набути статусу безробітного може особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи.
«Згідно зі статтею 46 Закону України «Про зайнятість населення» підходящою для безробітного вважається робота, що відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації особи з урахуванням доступності транспортного обслуговування, встановленої рішенням місцевої державної адміністрації, виконавчого органу відповідної ради.
Щодо заробітної плати, то вона повинна бути не нижче розміру заробітної плати такої особи за останнім місцем роботи з урахуванням середнього рівня заробітної плати, що склався у регіоні за минулий місяць, де особа зареєстрована як безробітна», – каже Любов Олексіївна.
Також директор зазначила, що Державна служба зайнятості в 2018 році змінила свій підхід до обслуговування клієнтів та запровадила нові сервісні послуги. А саме: зросла чисельність зайнятого населення та знизився рівень безробіття. Окрім цього, для полегшення роботи як майбутніх працівників, так і роботодавців були запроваджені електронний особистий кабінет, електронна черга і платформа з профорієнтації та розвитку кар’єри.
Платформа з профорієнтації та розвитку кар’єри дозволяє зрозуміти, який вид професійної діяльності людині більше підходить; допомагає оцінити власні здібності, інтереси, можливості та усвідомлено обрати майбутню професію; оцінити власний потенціал та розробити стратегію кар’єрного зростання. Ця платформа допомагає виявити індивідуальні непрофесійні базові соціальні навички (SoftSkills), яким зазвичай не навчають у школі та в університеті, але вони за даними міжнародних досліджень складають до 80% успішності людини. Це комунікабельність, лідерські навички, уміння працювати в команді, критично мислити,тайм-менеджмент, стресостійкість тощо.
Окрім того, у 2018 році державна служба зайнятості досягла вагомих результатів:
зокрема, було працевлаштовано 826 тис. осіб, що на 6% більше, ніж за 2017 рік, при цьому 51% з них було працевлаштовано оперативно;
у системі служби зайнятості створено 83 підрозділи з рекрутингу, які сприяли працевлаштуванню понад 20 тис. осіб;
здійснено оптимізацію структури служби, а більшість адміністративно-господарських функцій передано з базового на регіональний (обласний) рівень, що дозволило збільшити кількість працівників, які надають соціальні послуги, з 59% до 75% від загальної чисельності персоналу;
637 тисяч осіб, які були зареєстровані як безробітні, пройшли профілювання;
1,5 тисячі осіб отримали соціальний супровід за підходом кейс-менеджменту після працевлаштування; майже 5 тисяч осіб проходили професійне навчання із застосуванням елементів дистанційного та дуального навчання;
створено новий Інтернет-ресурс служби зайнятості, що дозволило збільшити кількість користувачів до 1,1 млн осіб, а також зареєструвати електронні кабінети 93 тисячам роботодавців та 88 тисячам шукачів роботи;
проведено електронне опитування роботодавців щодо перспективної потреби в працівниках за конкретними професіями, у якому взяли участь 12 тисяч роботодавців.
По закінченню нашої бесіди Любов Мазепа запевнила нас, що у 2019 році державна служба зайнятості продовжить змінюватися на вимогу часу та удосконалювати механізми реалізації державної політики у сфері зайнятості населення.
Багато корисної інформації та актуальні вакансії можна знайти на сайті Державної служби зайнятості України
https://www.dcz.gov.ua.

Джерело: Макарів Діловий — Макарів Діловий — Останні новини