Держава компенсує роботодавцям частину виплат співробітникам. Але не всім | Трибуна

image
27 Травня 2020, 19:48
Поділитися:

Якщо ви працюєте на підприємстві і під час карантину були змушені просто сидіти вдома, відповідно, не мали можливості заробляти, є шанс зарплату компенсувати. Хоча б частково.  Держава надає грошову підтримку малому та середньому бізнесу. З цих коштів роботодавець і заплатить працівникові певну суму, щоб той міг пережити важкі часи і залишився працювати на підприємстві. Однак заплатять не всім.

У своїх антикризових заходах уряди багатьох країнах світу передбачили величезні кошти на компенсацію вимушеного простою персоналу. Як інформує  Укрінформ, так, наприклад, уряд Франції виділив на боротьбу з наслідками пандемії EUR 45 млрд.

В Україні прямих виплат і компенсацій для бізнесу не передбачено. Та на час епідемії коронавірусу влада ухвалила низку законів, що передбачають податкові, митні та кредитні пільги, мораторії на перевірки, заморожування пені та штрафів.

А для сфери малого та середнього бізнесу на час карантину запропоновано механізм допомоги з часткового безробіття. Грошова підтримка надається підприємствам за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Так, протягом 60 днів із дня зупинення/скорочення діяльності роботодавець має право звернутися у центр зайнятості за місцем сплати ЄВ.

У Броварах міськрайонний центр зайнятості знаходиться за адресою:  вул. Ярослава мудрого, 92-А. І там програму з часткового безробіття реалізовують із початку травня.

Як повідомив журналістам «Трибуни» директор Броварського міськрайонного центру зайнятості Максим Вітер, право отримати допомогу з часткового безробіття мають роботодавці малого та середнього бізнесу, які мають:

менше 250 працівників;до 50 млн євро річного доходу.

На сьогодні в Броварах та районі близько 4,5 тис. роботодавців, але реально працюючих – близько 3 тисяч.

За словами Максима Вітра, за два останні два місяці кількість безробітних зросла. Якщо на початок року на 600 зареєстрованих безробітних було понад 1 тис. вакансій, то наразі на тисячу безробітних – близько 300 вакансій. Але з часом  карантин закінчиться, кількість вакансій від підприємств зросте, безробітних зменшиться, і роботодавець знову потребуватиме працівників. Кваліфікованих. Тож щоб не втратити вже тих, хто працює, роботодавці можуть скористатися програмою часткового безробіття.

Хто з підприємців має право на отримання допомоги?

Ті підприємці, які:

Зупинили/скоротили свою діяльність через карантин. При цьому не звільнили своїх працівників і не відправили їх у вимушені відпустки. Сплачували ЄВ протягом останніх 6 місяців, що передують даті зупинення/скорочення діяльності, за найманих працівників, з якими не припинені трудові стосунки на дату подання звернення до центру зайнятості.

Право на допомогу не мають працівники, які отримують пенсію або працюють у роботодавця за сумісництвом.

Які потрібно подавати документи:

Заяву в довільній формі;Копію наказу із зазначенням дати початку зупинення діяльності, завірену роботодавцем;Відомості про працівників, у яких є право на допомогу з часткового безробіття.Довідку про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за останні 6 місяців, що передують даті зупинення/скорочення діяльності.

Пакет документів можна подати і на електронну поштову скриньку центру зайнятості –  [email protected]

Працівники центру допоможуть у найкоротші терміни виправити наявні помилки і після позитивного рішення, прийнятого обласним центром зайнятості, броварський центр укладе договір із роботодавцем про надання допомоги.

Розмір допомоги

Якщо в крупному бізнесі працівники можуть розраховувати на виплати лише в розмірі прожиткового мінімум для працездатних, то для МСБ такі виплати збільшили. Так, допомога встановлюється на кожну годину втраченого робочого часу з розрахунку 2/3 тарифної ставки окладу та не може перевищувати мінімальну зарплату, встановлену на 2020 рік. Тобто, 4 723 грн.

Роботодавець має перерахувати кошти працівникам протягом 3-х днів після їх надходження.

Більше інформації  можна дізнатися ТУТ.

За інформацією Максима Вітра, на сьогодні фінансову допомогу на виплату зарплати працівникам отримало одне ФОП. На розгляді в області перебуває 4 пакети документів від підприємців та 10 – у Броварському міськрайонному центрі зайнятості.

Читайте також:

Як у Броварах підприємці дотримуються карантинних обмежень (Відео)Спіймали «на гарячому»: на Торгмаші  підприємці в бочці спалювали відходи виробництваПідприємці презентували нову концепцію розміщення МАФів на зупинках містаКасові апарати, електронний чек, «кешбек» та штрафи: Президент підписав два закони щодо бізнесу

Post Views: 154

Джерело: Трибуна – Бровари