Депутати Великоолександрівської сільради ігнорують кращий генеральний план області

image
25 Жовтня 2019, 13:14
Поділитися:

Великоолександрівська сільська рада у 2017 році замовила розробку нового Генерального плану села В.Олександрівка. Замовлення виконано вчасно, проте депутати сільради без вагомих на те причин проігнорували затвердження документації, чим загальмували розвиток села. Про це є інформація на сайті міськради.

9 лютого 2017 року Бориспільською РДА було видано розпорядження про дострокове внесення змін до Генерального плану Великої Олександрівки. У той же період село отримало техумови на каналізаційні стоки від ПрАТ АК «Київводоканал», що дало перший поштовх до потреби термінової розробки нового Генплану з урахуванням водовідведення стоків.

9 березня 2017 року Великоолександрівською сільрадою прийнято рішення «Про початок проведення процедури дострокового внесення змін до Генерального плану та плану зонування території В. Олександрівки».

Того ж дня на ХІІІ сесії VII скликання депутати сільської ради підтримали питання

«Про дострокове внесення змін до Генерального плану села Велика Олександрівка»

«ЗА» проголосували 18 із 20 присутніх депутатів.

Антипова Г. І. ЗА

Бодряшова К.В. ЗА

Бузницький Д.М. НЕ ГОЛОСУВАВ

Данилова Л.А. ЗА

Карпенко А.О. ЗА

Кислий Р.В. ЗА

Отришко І.В. ЗА

Прудка Т.М. ЗА

Саблук Т.Й. ЗА

Фещенко О.А. ЗА

Шевченко Г.М. ЗА

Баркова Л.В. ВІДСУТНЯ

Бондаренко О.В ЗА

Власов Д.В. ВІДСУТНІЙ

Іващук О.І. НЕ ГОЛОСУВАВ

Квашук Г.Г. ЗА

Максименко Ю.П. ЗА

Петренко Н.Я ЗА

Рясенко О.В. ЗА

Стецюк А.М. ЗА

Хоперія В.Г. ЗА

Юрченко В.В. ЗА

3 липня 2017 року між Великоолександрівською сільською радою, державним підприємством «УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ І ПРОЕКТНИЙ ІНСТИТУТ ЦИВІЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА» («УКРНДПІЦИВІЛЬБУД») та житлово-будівельним кооперативом «Аеропорт Сіті» було підписано тристоронній договір на внесення змін до існуючого Генплану с. Велика Олександрівка. Відтак замовником виконання робіт виступала Великоолександрівська сільська рада, виконавцем ДП, а платником — ЖБК «Аеропорт Сіті».

У даному випадку розробку проекту було оплачено не із бюджету сільради, як ведеться, а коштами приватного забудовника на суму 145 тис. грн. Все через бажання останнього збудувати на придбаних землях сільради житловий комплекс, а отже — вкладати інвестиції в розвиток села.

За два місяці загалу було представлено новий проект Генплану, його відразу ж передали на розгляд до виконавчого комітету Великоолександрівської сільради. Проект пройшов громадські слухання, думка громади співпала із запропонованими проектантами змінами щодо розвитку села.

Детально. Основними видами діяльності ДП «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД» є дослідження та експериментальні розробки у сфері природничих та технічних наук, діяльність в сфері архітектури та інженерних комунікацій. Дане підприємство із 1996 року в Україні виступає як найкраще серед розробників проектів генеральних планів населених пунктів.

ЖБК «Аеропорт Сіті» — це українська компанія, що спеціалізується на будівництві житлових та нежитлових споруд. В усіх країнах Європи практикуються подібні забудови в прилеглих до аеропортів населених пунктах. Будівництво саме такого ЖК передбачається у Великій Олександрівці після затвердження депутатами внесених змін до Генерального плану.

Кращий проект в Київській області

Після окремих скоригованих зауважень та побажань від місцевих активістів новий Генплан наприкінці 2018 року було направлено до Департаменту містобудування та архітектури Київської ОДА. Там також не обійшлося без зауважень та уточнень, але проектанти швидко усунули проблемні питання.

Під час засідання обласної містобудівної ради її членами було зазначено, що вказаний Генеральний план є найкращим в області, особливо розділ «Інженерні мережі». У ньому чітко прописано розміщення і функціонування водовідведення, каналізаційних мереж та шляхи вирішення назріваючої екологічної катастрофи через переповнені очисні споруди на території сільради. Нагадаємо, раніше «Вісті» неодноразово писали про проблему очисних споруд на території Великоолександрівської сільради.

Перспективи розвитку села

Співзасновниця ЖБК «Аеропорт Сіті» Софія Долгова володіє трьома земельними ділянками (площею близько 7,2 га) в селі Велика Олександрівка. На цих та поруч викуплених землях після затвердження нового Генплану будівельна компанія планує зведення окремого мікрорайону з багатоповерховою та багатоквартирною забудовою. Але питання на роки «зависло» в стінах сільради через небажання депутатів розглядати запропоновані зміни до розробленого проекту.

«Прилеглі до столиці населені пункти мають розвиватися, у нашому випадку все навпаки. Ми зіткнулися з проблемою, коли окремі мешканці села розуміють необхідність втілення нового Генплану, а ті, від кого залежить вирішення питання, ігнорують шанси розвитку села», — говорить про сільських депутатів Софія Долгова.

Інвестор переконує, що зацікавленість забудовника ЖБК «Аеропорт Сіті» у розбудові села співпадає із баченням місцевих мешканців. «Після втілення проекту ЖК до сільського бюджету надходитимуть податки та з’являться нові робочі місця для селян. Адже в ЖК планується функціонування торгово-­розважального центру, амбулаторії, школи і садочка, SPA-салону, спорт-клубу та басейну», — переконує співрозмовниця та додає, що завдяки розбудові до села прийдуть і нові бізнес-ресурси.

Безрезультатні голосування

Спроба №1

14 травня 2019 року на 49 сесії VII скликання депутатами розглядалося рішення «Про затвердження містобудівної документації «Проект внесення змін до Генерального плану та плану зонування території села Велика Олександрівка»». Відповідно до голосування рішення не прийнято.

Спроба №2

15 травня голова села Галина Шевченко скликає позачергову сесію сільради, на розгляд якої знов виноситься питання про затвердження нового Генерального плану даного населеного пункту. Рішення не прийнято, бо депутати здебільшого утрималися від голосування.

Спроба №3

Пленарне засідання призначено на наступний день (16 травня). 37-м у порядку денному йде питання про затвердження генплану В. Олександрівки. Голосування негативне.

Спроба №4

20 червня 2019 р. на черговому засіданні 49 сесії VII скликання Великоолександрівської сільради в черговий раз виноситься питання «Про затвердження містобудівної документації Проект внесення змін до Генерального плану та плану зонування території с. В. Олександрівка».

Результати поіменного голосування: «ЗА» проголосувало лише 8 обранців

Баркова Л.В. ВІДСУТНЯ

Бондаренко О.В. НЕ ГОЛОСУВАВ

Бодряшова К.В. НЕ ГОЛОСУВАВ

Бузницький Д.М. НЕ ГОЛОСУВАВ

Данилова Л.А. ПРОТИ

Іващук О.І. НЕ ГОЛОСУВАВ

Карпенко А.О. НЕ ГОЛОСУВАВ

Квашук Г.Г. ЗА

Кислий Р.В. ЗА

Ковтун С.І. НЕ ГОЛОСУВАВ

Максименко Ю.П. НЕ ГОЛОСУВАВ

Отрошко І.В. ЗА

Петренко Н.Я ПРОТИ

Прудка Т.М. ВІДСУТНЯ

Рясенко О.В. ЗА

Саблук Т.Й. ЗА

Стецюк А.М. НЕ ГОЛОСУВАВ

Фещенко О.А. ЗА

Форс В.О. УТРИМАВСЯ

Шевченко Г.М. ЗА

Чижиков Ю.О. ЗА

Юрченко В.В. ПРОТИ

 

«На мій погляд, депутати сільради своїм саботажем позбавляють мешканців Великої Олександрівки можливості пити чисту воду, користуватися централізованою каналізацією, навчати дітей у сучасній школі та відпочивати у парках та торгово-розважальних косплексах», — говорить забудовник Софія Долгова.

«Є порушення»

Лист до сільради

1 жовтня 2019 року до Великоолександрівської сільської ради було направлено листа від директора ЖБК «Аеропорт Сіті» Катерини Аврамчук. У листі директор комплексу висловлює занепокоєння щодо зволікання сільради у затвердженні містобудівної документації, а саме Проекту внесення змін до Генерального плану зонування території села. Адже в Законі України «Про регулювання містобудівної діяльності» визначено, що «Генеральні плани населених пунктів та зміни до них розглядаються і затверджуються відповідними сільськими, селищними, міськими радами на чергових сесіях протягом трьох місяців з дня їх подання».

У даному випадку остаточні акти здачі-прийняття виконаних робіт «Про зміни до генерального плану села Велика Олександрівка» було підписано 11 жовтня 2018 року в тристоронньому порядку (Виконавець-Замовник-Платник) без претензій один до одного. Остаточне затвердження Проекту внесення змін до Генплану та зонування території В.Олександрівки було подано на розгляд сесії сільради у травні 2019 року. Відповідно, його мали затвердити не пізніше серпня того ж року. Однак питання досі не вирішене.

«Таке зволікання має ознаки порушення цивільно-правових зобовязань (ст.11 ЦК України) та ознаки кримінального правопорушення, що спрямоване на привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, відповідальність за яке передбачена ст.191 КК України», — йдеться у листі до сільради.

Нагадаємо, даний план було розроблено у відповідності до тристороннього договору, де ЖБК виступав платником виконання робіт із розробки нового генплану села. Оскільки з боку платника було здійснено оплату проектних робіт (145 тис. грн) у повному обсязі і дана сума не є власними коштами ЖБК, а є цільовими пайовими внесками членів Кооперативу, зволікання з рішенням щодо затвердження генплану тяне за собою порушення прав великої кількості пайовиків (фізичних та юридичних осіб).

Відповідь досі не надана, хоча у листі йшлося про триденний строк з дня його отримання. У іншому випадку ЖБК «Аеропорт Сіті» налаштований звернутися до Київської обласної прокуратури.

Відповідь сільради

Голова Великоолександрівської сільради Галина Шевченко повідомила «Вістям», що лист від ЖБК «Аеропорт Сіті» передано на розгляд бюджетної та земельної комісії. Після цього питання повторно може бути винесено на розгляд сесії.

«У червні на сесії сільради депутат Петренко запропонував зняти питання розгляду Генплану з порядку денного, депутати підтримали. Це рішення депутатів і впливати на них я, як голова сільради, не можу і не буду», — зазначила Галина Шевченко.

Також голова села уточнила, що нині діючий генплан В.Олександрівки прийнято в грудні 2013 року, тож його можна і потрібно міняти. «Усі землі на території села перебувають в приватних руках, люди хочуть їх використовувати для прибутку, а це можливо втілити, змінивши генплан. Але я повторюся, це привілегія депутатів», — зазначила Шевченко. 

Думка громади

«Людям потрібне житло, а селу — розвиток»

Григорій Квашук, учасник АТО, нині депутат Великоолександрівської сільської ради, говорить, що прийняття нового Генплану є важливим, адже це дасть можливість розвитку.

«Людей турбує питання каналізаційних стоків. Я детально вивчав запропонований Генплан, тому можу запевнити, що питання з каналізацією не виникне, — переконує депутат Квашук. — За мою каденцію (із 2015 року) на сесії сільради питання затвердження Генплану виносилося кілька разів, але депутати не голосують, тим самим ігноруючи виконання своїх обов’язків», — вважає співрозмовник. Також чоловік додав, що будівництво ЖБК «Аеропорт Сіті» необхідне селу з економічної точки зору, адже це пайовий внесок, нові робочі місця та розвиток інфраструктури. «10 учасників АТО поміняли свої земельні ділянки на квартири в майбутньому ЖК, людям потрібне це житло, а нашому селу — розвиток», — підсумував Квашук.

«Жити у процвітаючому селі»

Місцева активістка Наталія Базиль вважає, що затвердження нового Генерального плану потрібне селу, а ЖК — це не лише квартири, а й розвиток інфраструктури В.Олександрівки.

«Я хочу жити у процвітаючому селі, тому підтримую запропонований генеральний план та будівництво ЖК. Вважаю, що це дасть поштовх для розвитку села, адже зараз тут немає де відпочити, прогулятися з дитиною, навіть роботи в Великій Олександрівці не знайти», — говорить пані Наталія.

 «Куди подіти нечистоти?»

Пані Ольга, місцева активістка, переконує, що затвердження нового Генплану та розбудова села потрібні, але за її словами, для початку необхідно збудувати завод для переробки нечистот.

«У Польщі перед початком зведення масштабної забудови будують заводи, які перероблятимуть відходи. Натомість в Україні спочатку думають про власну вигоду, а тоді беруться за голову. Сьогодні ми всі п’ємо заражену воду, у нас багато сміттєзвалищ і не вирішено питання із каналізаційними стоками», — говорить жителька Великої Олександрівки. Жінка переконує, що при купівлі будинку в селі 10 років тому її сім’я замовляла аналізи води. Тоді, каже, згідно з результатами питна вода з їх свердловини була не гірше очищеної, а зараз цю воду споживати не можна. 

«Зараз часи, коли кожен живе сьогоднішнім днем. Люди, схаменіться, так не можна! Ми себе вбиваємо! Я не проти розбудови та розвитку села, але спочатку запитання: куди дівати нечистоти? Я за те, щоб будувати з розумінням», — каже жінка.

«Через новий ЖК будуть затори»

Депутат Великоолександрівської сільської ради Микола Петренко виступає противником будівництва ЖК та прийняття нового Генплану. Депутат переконує, що замовником була голова села Галина Шевченко, а не депутати чи громада.

«Ми надали згоду лише на моніторинг Генплану, і аж ніяк не на розробку нового. У бюджеті села щороку є чималі залишки коштів, які можна було б використати на розробку Генерального плану, і не замовляти його в рахунок майбутніх пайових внесків», — стверджує депутат, додаючи, що новий великий мікрорайон не потрібен там, де нема дефіциту робочих рук. «Всі жителі новозбудованих багатоповерхівок їхатимуть на роботу до Києва, через що на виїзді з Олександрівки будуть затори», — вважає Петренко. 

Також депутат звинувачує сільського голову у безвідповідальному та халатному ставленні до обов’язків.

За словами Петренка, на даний час єдиним завданням для голови сільської ради є затвердження нового Генплану, а подальші проблеми людей її не турбують. «У ЖК передбачаються власні очисні, але точки скиду очищеної води там нема. Забудовник пропонував скидати воду на глибину 30 м у так званий Полтавський горизонт. Але з цієї глибини більшість людей бере воду, тож уявімо, що питимуть жителі Олександрівки та прилеглих сіл», — говорить Микола Петренко. Також він вважає, що більшість депутатів Великоолександрівської сільської ради діють, як «князьки» — кожен тягне собі ласий шматок, а про майбутнє не думає.

Новий підхід до стоків

Твердження Петренка щодо функціонування власних очисних споруд ЖК є, м’яко кажучи, хибним. Згідно із розробленим Генпланом, пропонується створення єдиної каналізаційної системи для всієї Великоолександрівкої сільради до Бортницької станції аерації. Окрім того, в новому Генеральним планом передбачено розділ «Інженерно-транспорті споруди», де представлена організація нових виїздів та транспортних розв’язок із села в напрямку Києва, Броварів та Борисполя. Даний розділ розроблявся у відповідності до планів Укравтодору, він повністю відповідає всім вимогам дорожньої служби (не проходячи через населений пункт).

Також варто зазначити, що депутат Петренко свого часу голосував за підписання договору з ДП «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД» на внесення змін до діючого Генерального плану, тобто підтримав пропозицію його змін. Також він брав участь у громадських обговореннях. Що змінилося з того часу і його точку зору дізнатися не вдалося.

Інвестори вважають, що депутати, які підтримали зміни до Генерального плану, а тепер гальмують затвердження містобудівної документації, роблять це навмисно, бо подібна ситуація має місце і у Чубинському (тієї ж Великоолександрівської сільської ради).

Процедура розроблення генпланів населених пунктів регулюється дотриманням ч.1 ст.16, ст.17 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності, №3038-VI від 17.02.2011 р. п.1.4, розділ IV Порядку Наказу Мінрегіонбуд України «Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації» №290 від 16.11.2011р.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама