ДЕПУТАТИ НЕ ДАЛИ МЕРУ кошти на продовження виплат захмарних зарплат обраним чиновникам

ДЕПУТАТИ НЕ ДАЛИ МЕРУ кошти на продовження виплат захмарних зарплат обраним чиновникам
27 Вересня 2024, 13:16
Поділитися:

26 вересня пройшла 44-та сесія Ірпінської міської ради, на якій депутатами було ухвалено ряд важливих для громади рішень. Серед них – виділення допомоги ЗСУ, відновлення шкільного харчування та нагородження ірпінських спортсменів. Також замість депутата ІМР Максима Плешка (нині – воїн ЗСУ), новим депутатом виборча комісії оголосила Ванду Писанку.

На сесії було виділено 15 млн грн для підтримки Збройних Сил України. Напередодні з такою ініціативою звернувся голова фракції «Нові Обличчя» Олександр Пащинський і цю ініціативу підтримали депутати з усіх фракцій. Виділення такої суми стало можливим через зменшення зарплатних апетитів чиновників з оточення міського голови.

Також виділено 14,1 млн грн на харчування дітей пільгових категорій у садочках та ліцеях громади і закрито борг 2,9 млн грн КП «Громадське харчування».

Справа в тому, що через бездіяльність мера, Ірпінь став єдиною громадою на Київщині, де зупинилося шкільне харчування.

1 травня 2024 року Маркушин відсторонив від посади першого заступника Ірпінського міського голови Андрія Кравчука.

Було дві причини для відсторонення. Кравчук є ключовим свідком у кримінальних провадженнях, у яких фігурує Маркушин (зарплати, підробки, махінації). І тут мер застосував метод тиску на свідка. І друга причина – Маркушин вбачає у Кравчуку політичного опонента (Кравчука дуже позитивно сприймають працівники виконкому; Кравчук людяний, відповідальний, не запізнюється на зустрічі, тримає слово, виконує обіцянки). І скрізь, зокрема, у КОВА, чітко знають, що Кравчук компетентний. І тут мер застосував повноваження для збиття потенційного опонента.

При цьому, на час відсторонення Кравчука, Маркушин напередодні шкільного сезону не перерозподілив обов’язки по координації шкільного харчування на інших заступників. Таким чином Маркушин просто паралізував шкільне харчування.

Сесії передувало засідання Погоджувальної ради з представників фракцій. За пропозицією депутатської більшості вдалося переконати Олександра Маркушина не виділяти додаткові 19 млн грн на захмарні зарплати чиновників. У результаті, депутати виділили додатково на зарплати лише 700 тис грн, а інші кошти спрямували на підтримку ЗСУ.

Також перед сесією пройшло засідання бюджетної комісії, на якому начальниця КП «Управління благоустрою Ірпеня» Ольга Олійнич просила виділити їй 200 000 грн на відрядження до Амстердаму (Нідерланди), де вона хотіла купити цибулини тюльпанів.

«На наступний рік дуже хотілося б прикрасити наше місто. Якщо подивитися на нашу ближчу Бучу, там дуже гарно. Ми, до речі, хочемо відвідати Нідерланди… Ми хочемо поїхати туди в командіровку», — зазначила Ольга Олійнич.

Така заява обурила голову бюджетної комісії, депутатку Ірпінської міськради, майора Збройних Сил України Альону Павлову.

«Ну, лірика — Амстердам і так далі. У нас зараз війна в країні … Зараз під час війни у відрядження? Я точно категорично проти», — заперечила Альона Павлова на пропозицію Олійнич.

З критикою розтринькування міського бюджету публічно виступив депутат ІМР Андрій Літвинов: «У мера вистачило нахабства просити 19 млн грн на зарплату до кінця року. Що ж відбулось? Депутати зняли 11 млн, залишили фонд зарплат адекватний до кінця року без захмарних зарплат. А вони продовжили собі нараховувати 100, 150, 200 тис. грн зарплати, беручи кошти з майбутніх місяців, і вибрали увесь зарплатний фонд. За травень взяли з червня, за червень з липня і тд. Коли зауважив це на комісії, міський голова Маркушин відповів «що ти мелеш» і «зараз вийдем, я тобі розкажу». Вважаю не прийнятним такий рівень публічної дискусії та прошу дати етичну оцінку такій поведінці депутатську комісію та громадськість. Вважаю погрози від посадової особи місцевого самоврядування недопустимими та неприйнятними. Пане мер, ми все-одно зупинимо ваші корупційні зарплатні оборудки.

Нагадаємо, що у червні на зарплати працівникам виконкому пішло з бюджету громади 6,6 млн грн. Це – рекордна сума за цей рік. Як з’ясувалося, близько 40 працівників виконкому отримали заробітну плату від вистачило від 60 до 150 тисяч гривень.

Зокрема, головна бухгалтерка ІМР Христина Глужанець отримала 146 тис. грн, головний спеціаліст організаційного відділу Максим Левицький 144 тис. грн, мер Олександр Маркушин – 133 тис. грн, заступниця головної бухгалтерки ІМР Олена Ганжа – 127,5 тис грн, керуюча справами виконкому Тетяна Ярошенко 100 тис. грн, начальниця земельного відділу Анастасія Черкас – 98 тис. грн, начальниця ЦНАПу Юлія Юрченко – 89 тис. грн тощо.

На сесії також було підтримано дві важливі ініціативи. Так, підтримали ініціативу Антона Довгопола про збільшення фінансування медицини громади та ініціативу Євгенії Антонюк про розвиток туризму в Ірпінській громаді.

Також депутати Антоніна Довганич, Дмитро Чава та Андрій Літвинов нагадали меру Маркушину, що досі виконком нічого не зробив для відновлення будинків на СМУ та БКЗ. З цих мікрорайонів виступили й мешканці, які досі без житла. Протягом двох років після деокупації Київщини міжнародний та організаційний відділ виконкому ІМР робили вигляд, що цих людських проблем не існує.

Крім цього, депутати привітали ірпінську борчиню, співзасновницю Молодіжного парламенту Ірпеня Ірину Коляденко за досягнення світового рівня – срібну медаль Олімпійських ігор у Парижі 2024 та вручили сертифікат від громади на 500 тисяч гривень. З ініціативою про таку виплату звернувся голова фракції «Нові Обличчя» Олександр Пащинський.

0027 A26i9607

Також привітали і тренера чемпіонки Володимира Яременко сертифікатом на суму 300 тисяч гривень. Сертифікатом на 50 тисяч гривень нагородили нашого незламного ветерана Едуарда Кулакова, який привіз три золота з ветеранських змагань «Strong Spirit’s Games 2024».

Джерело: Містоінформ