Депутати Київради просять Зеленського перейменувати 40 бригаду тактичної авіації у “Привид Києва”

image
5 Жовтня 2023, 20:38
Поділитися:

5 жовтня 2023 г. 20:33

Депутати Київради ініціюють звернення до Президента України, Міністра оборони України щодо присвоєння 40 бригаді тактичної авіації Повітряних Сил ЗСУ, що базується у Василькові на Київщині, почесного найменування “Привид Києва”. З відповідним звернення під час сесійного засідання міськради звернувся військовий льотчик третього класу, полковник Олександр Блискун (на фото). Рішення підтримали 74 депутати.

Про це KВ дізналася в ході сьогоднішнього засідання Київської міської ради.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Зокрема, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій міськради Вікторія Мухи (фракція “Удар) попросила надати слово для підтримки звернення, ініційованого цієї комісією, військовому льотчику третього класу, полковнику Олександру Блискуну.

“Ім’я “Привид Києва” – наводить жах на ворога, заспокоює серця українців. Для когось – це вже легенда, а от для Надії і Вікторії Єрко – батько, який вже більше ніколи не обійме. В’ячеслав Єрко – герой України, полковник, командир ескадрильї 40 бригади тактичної авіації 24 лютого, ціною власного життя, виконав три успішних бойових вильоти, зупинив ворога, відбив повітряний напад на Київ і в четвертому бойовому польоті, після збиття двох гелікоптерів і одного штурмовика повітряних сил рф, загинув від ворожої ракети”, – розповів полковник під час виступу.

За його словами, саме на професіоналізмі полеглого льотчика В’ячеслава Єрка і було створено образ “привида Києва”. Блискун додав, що 40 бригада тактичної авіації має п’ять героїв України, на жаль, чотири із них посмертно.

“Ці льотчики ціною власного життя відбували російську навалу, а їх побратими продовжують боротися в небі України і боронити небо Київщини, і повітряні кордони нашої держави. Тому прошу депутатів Київської міської ради підтримати звернення до Президента України щодо присвоєння почесного звання “Привид Києва” 40 бригаді тактичної авіації. Та хочу подякувати усім депутатам Київської міської ради за підтримку ініціативи авіаторів та командування Повітряних Сил щодо перейменування Повітрофлотського проспекту на проспект Повітряних сил. Для нас це дійсно дуже важливо і мотивує надалі боронити небо Києва,Київщини і України”, – резюмував Олександр Блискун.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Загалом цей проєкт рішення підтримали 74 депутати ради.

Нагадаємо, раніше відповідна електронна петиція на сайті Президента України про присвоєння почесного найменування за великий внесок бригади в оборону країни, зокрема міста Києва, одержала необхідні для розгляду понад 25 тисяч голосів. До цього вже було декілька спроб ініціювати це звернення, але для розгляду петиції бракувало голосів.

Командування Повітряних сил Збройних сил України (ЗСУ) сьогодні також звернулося до мера Києва Віталія Кличка з проханням перейменувати Повітрофлотський проспект у Києві на проспект Повітряних сил.

Читайте: Військові звернулись до мера Києва з проханням перейменувати Повітрофлотський проспект на проспект Повітряних Сил

Фото: скріншот відеотрансляції

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона