«День тиші» в Броварах: завуальована агітація з білбордів і дрібні порушення – ФОТО

image
30 Березня 2019, 21:59
Поділитися:

Від початку сьогоднішньої доби в Україні триває так званий день тиші – час, коли не можна проводити передвиборчу агітацію. Чи дотримуються Закону в Броварах? Протягом цього дня ми об’їхали головні міські автомагістралі і виявили 20 білбордів, які можна так чи інакше пов’язати із чинними кандидатами в президенти. Утім, агітація на них завуальована. Пряму агітацію ми встановили лише у вигляді розклеєних листівок.

Найбільше білбордів, плакати на яких за стилістикою, кольорами, дизайном дуже схожі із агітацією за кандидатів у президенти, ми виявили по вул. Київській. Тут загалом чимало щитів, але політичної реклами протягом останнього тижня в рази поменшало. Серед усіх таких агітаційних площ загалом по місту найбільше ми виявили написів «Думай» на бордовому тлі – всього 8. Такі білборди прямо перекликаються із агітацією за чинного президента Петра Порошенка. Проте за Законом така непряма агітація (без обличчя кандидата та без його прізвища чи підпису) не є порушенням.

Уздовж вул. Київської ми виявили 5 білбордів “Думай”

А по вул. Короленка – два. Іще один рекламний щит ми знайшли на вул. Олега Онікієнка

Три білборди із написами «Вибір 2019» і «Підтримай наших», які ми знайшли, викликають асоціації із нещодавно створеним телеканалом «Наш». Засновником медіа є Євген Мураєв, який балотувався в президенти, але нещодавно знявся на користь Олександра Вілкула.

Таких білбордів на “Автошколі” два. Ще один – на вул. Ярослава Мудрого

Один із білбордів на Розвилці за стилістикою і кольорами ідентичний агітації за Володимира Зеленського. Це єдиний такий рекламний щит, який нам вдалось побачити сьогодні в Броварах.

Водночас, як опосередкована реклама за кандидата можуть сприйматися численні білборди ювелірного магазину «Золотий вік», де раніше рекламувався кандидат, та анонси вчорашнього концерту «Вечірнього кварталу», лідером якого є Володимир Зеленський.

Тепер на рекламі “Золотого віку” зображена Олена Кравець, яка також є акторкою “95 кварталу”. Ми віднайшли три такі рекламні щити в Броварах – усі на вул. Київській

Два такі білборди із рекламою виступу “95 кварталу” теж на місці, обидва на вул. Київській

Іще один сітілайт ми побачили безпосередньо в “Терміналі”

Траплялася серед бордів і пряма агітація. Однак такі рекламні щити були добряче пошкоджені, і розпізнати їх зміг би не кожен і лише зблизька. Схоже, відповідальні за рекламу просто не встигли відчистити щити. Загалом ми побачили лише два таких білборди – один за Петра Порошенка, інший – за Юлію Тимошенко.

Цей білборд стоїть по вул. Київській

А цей красується на вул. Броварської сотні

Варто зауважити, що порожні щити можна було помітити в місті нерідко. Імовірно, більшість із них розчистили саме через «день тиші». Тим часом, серед пов’язаних із виборами, але без агітації за кандидатів у президенти, в Броварах розміщено декілька соціальних бордів із зображенням українських бійців.

Слід зазначити, що під час рейду ми вдивлялися не лише в рекламні щити, а й у балкони багатоповерхівок, паркани приватних обійсть, а також у рекламні дошки на зупинках маршруток, під’їздах будинків і стовпи з оголошеннями. Жодних порушень у вигляді вивішених банерів ми не помітили, хоча ще вчора такі об’єкти можна було знайти, наприклад, на «Автошколі».

Так само ми не виявили такого відвертого, на наш погляд, виду агітації як агітаційні намети чи агітаторів у жилетах із зазначенням кандидатів. Ми знайшли лише розвішані листівки за Руслана Кошулинського – усі в районі «Форуму» на Торгмаші. А також – декілька листівок або наліпок проти Петра Порошенка на Масиві. Агітація не за, а проти кандидата, за Законом, також є передвиборчою і заборонена на «день тиші».

Листівка за Руслана Кошулинського

Агітація проти Петра Порошенка

Зазначимо, що протягом дня ми проїхались і пройшлись вул. Київською (від «Автошколи» і до «Терміналу», бульв. Незалежності, вул. Симона Петлюри, Короленка, Ярослава Мудрого, Олега Онікієнка, Сергія Москаленка, Володимира Великого, Олімпійською, Броварської сотні, Гагаріна (крім ділянки від майдану Свободи до «Стадіону») та частково вул. Грушевського.

Фото – Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари