День пам’яті жертв Голокосту

image
4 Лютого 2019, 14:09
Поділитися:

Сьогодні, 27 січня, увесь світ відзначає День пам’яті жертв Голокосту. Голокост – це геноцид єврейської раси в роки Другої світової війни, який досяг неймовірного розмаху. Голокосту зазнали понад 6 млн євреїв.
Саме 27 січня 1945 року Червона армія визволила перший і найбільший гітлерівський концтабір Аушвіц (польська назва – Освенцім). Тільки тут, за 70 км від Кракова, за роки війни – з 1941-го по 1945-й – було вбито понад 1,4 млн осіб, із яких 1,1 млн були євреями. На момент звільнення радянськими солдатами в концтаборі було 3 тис. євреїв. Саме цей табір вважається головним символом Голокосту.

Голокосту зазнали й інші групи людей: поляки, радянські військовополонені, смертельно хворі, гомосексуалісти-чоловіки, інваліди. Гітлерівська ідеологія підносила геноцид як очищення арійської нації.

Дізнавшись про Освенцім, світ здригнувся. Через нього пройшли, як свідчать документи Нюрнберзького трибуналу, 2,5 млн людей, 90 відсотків з яких були євреї.

Рада Європи та її Парламентська асамблея з нагоди Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту виступили в понеділок із заявою, у якій говориться, що Голокост є однією з найбільш похмурих сторінок в історії Європи й назавжди залишиться в пам’яті людства.

Уперше День пам’яті жертв Голокосту провели 27 січня 2006 року.
У багатьох країнах світу є меморіали й музеї, присвячені пам’яті жертв геноциду, і цього дня тут відбуваються траурні церемонії та різні пам’ятні заходи та акції.
В Освенцімі цього дня також відбуваються пам’ятні заходи. Наразі він відкритий для всіх.

Джерело: Макарів Діловий — Макарів Діловий — Останні новини