День пам’яті жертв політичних репресій – Макарів Діловий

image
20 Травня 2021, 05:25
Поділитися:

Щороку у третю неділю травня Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій. День пам’яті жертв політичних репресій встановлено з метою привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Цього року День пам’яті жертв політичних репресій відзначається сьогодні, 16 травня.

Що відомо про комуністичний терор? Яка історія?
1937-1938 рр. увійшли в історію України як роки “Великого терору”: політичний терор більшовики розпочали з моменту захоплення ними влади. Тоді з ініціативи керівництва більшовиків та самого Йосипа Сталіна розгорнулася масштабна кампанія масових репресій громадян. Все це почалося з метою ліквідації реальних і потенційних політичних противників та залякування населення.
Науковці, політики, військові, священники, представники культури, селянство – під натиск жорстких репресій потрапили майже всі верстви українського населення. Постраждали усі, в кому сталінський режим вбачав загрозу своєму існуванню.

Які були наслідки репресій?

Сьогодні, на жаль, не відома точна кількість жертв радянських репресій в Україні. Та зрозуміло лише одне: це неймовірно велика цифра.

На думку істориків, від початку 1920-х і до кінця 1980-х років в Україні було заарештовано майже півтора мільйони людей. Із них понад 50% українці. Багатьох з них спіткала доля примусового перебування чи у в’язниці, чи в засланні, чи у психіатричній лікарні. А деякі були і розстріляні… Наприклад, у 1937–1938 роках в Україні було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу.

Раніше це активно замовчувалося, але сьогодні жорстку правду вже не приховують. Зараз продовжується цілеспрямована робота з метою оприлюднення матеріалів, які стосуються політичних репресій в Україні. Зараз таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, які стосуються політичних репресій просто не може бути.

У такий день ми всі схиляємо голови на знак пам’яті про всіх тих, хто загинув або постраждав в Україні в наслідок політичних репресій комуністичного режиму.

Джерело: Макарів Діловий