День Незалежності України: історія та цікаві факти

image
24 Серпня 2019, 10:38
Поділитися:

24 серпня українці відзначатимуть 28 річницю Дня Незалежності нашої держави. Зазвичай  цього дня у містах та селах країни відбуваються урочисті заходи та святкові програми. Не обійдеться без урочистостей і в Броварах. Цього дня із 16:00 до 22:00 в парку «Перемога» відбудуться різноманітні заходи. Що варто знати українцям про цей знаменний день? 

17 березня 1991 року відбувався єдиний в історії СРСР Всесоюзний референдум про збереження СРСР. Одночасно з цим референдумом, в Україні, за наполяганням Народного Руху України за перебудову, провели республіканське консультативне опитування: «чи згодні ви, щоб Україна була у складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України». Позитивно на нього відповіли понад 80 % опитаних. 

16 липня 1990 року Верховною Радою Української PCP прийнято Декларацію про державний суверенітет України – документ проголошення державного суверенітету України. Того ж дня Верховна Рада Української РСР ухвалила постанову «Про День проголошення незалежності України». У постанові зазначено:

«Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановляє: 

Вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України.»

18 червня 1991 року внесено відповідні зміни до статті 73 Кодексу законів про працю Української РСР, унаслідок чого у переліку святкових днів з’явився запис: «16 липня – День незалежності України».

Оскільки 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі, виникла потреба змінити дату святкування Дня незалежності України. 20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про День незалежності України».

Відтоді День незалежності України щороку відзначається 24 серпня.

Цікаві факти про Україну:
Україна межує з сімома країнами: Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Румунією, Білоруссю, Молдовою, Росією.
В українському місті Рахів, що в Закарпатській області, знаходиться географічний центр Європи.
Найглибша станція метро в Європі – Арсенальна. Вона знаходиться під землею на 105,5 метрів.
Найромантичніше місце в Україні – Тунель кохання. Це природний пам’ятник, який знаходиться в селищі Клевань Рівненської області на відрізку залізничної колії, що веде від Клевані до селища Оржів. Цей ботанічний феномен – зелений тунель ідеальної пропорційної арки, який створений заростями кущів і дерев, що сплелися між собою.
Пісня Carol of the Bells або Ring Christmas Bells, яка відома у всьому світі – це «Щедрик», авторства українського композитора Миколи Леонтовича.
Український духовий інструмент трембіта є найдовшим у світі.
Три голлівудські актриси: Міла Куніс, Міла Йовович та Ольга Куриленко – родом із України.
АН-225 Мрія – найбільший літак у світі, який проектувався для перевезення космічних кораблів. Він володіє надвеликою вантажопідйомністю і зараз перевозит, в основному, комерційні вантажі.
Найвживаніша буква в українському алфавіті – «П»
Найбільшою областю в Україні є Одеська. Її площа становить 33 310 квадратних кілометрів.
Хрещатик – найкоротша столична центральна вулиця в Європі. Її протяжність – 1225 м.
Наша Україна володіє найбільшими запасами чорнозему в світі! Частка українського чорнозему в світі становить близько 30%.
Україна входить до трійки світових лідерів із виробництва меду.

Це все – НАША УКРАЇНА!

Джерело: Трибуна Бровари