День народження Церкви: православні і греко-католики святкують Трійцю

image
16 Червня 2019, 09:43
Поділитися:

Свято П’ятидесятниці, Зіслання Святого Духа, християни відзначають на 50-й день після Великодня. Цього року П’ятидесятниця припадає на 16 червня. Наступного дня — 17 червня — свято Святого Духа, Трійці.

Саме П’ятидесятницю вважають днем, коли народилася та почала діяти Христова Церква, нагадує РІСУ.

Головний мотив святкування П’ятидесятниці для новозавітньої Церкви — це подія зіслання Святого Духа у вигляді вогненних язиків на апостолів на 50-ий день після Воскресіння Господнього. Тому це свято ще називається Зісланням Святого Духа. 

Українці називають Трійцю – «Зеленими Святами». В час Зелених Свят цвіте жито й за народнім віруванням, прокидаються мерці, виходять з води русалки. Люди квітчають свої житла клечанням і встеляють пахучими травами.

Олекса Воропай  книзі «Звичаї нашого народу» писав: «Про шанування нашим народом Зелених Свят навіть під совєтською окупацією свідчать такі оповідання: У нас на Київщині Тройцю селяни шанували й тепер за советів; квітчали в хатах клечанням, маїли хату знадвору, молилися Богу, бо це вважалося велике свято і його люди шанували».

Народні традиції святкування Трійці у Києві можна побачити і взяти участь у Національному музеї народної архітектури та побуту України. У Пирогові влаштовують майстер-класи з народних танці, а народні колективи покажуть, як святкували наші предки.

До слова, на багатьох столичних ярмарках напередодні свят,  у суботу, продавали букети різнотрав’я. Кияни, можливо, й не відтворюють усіх традицій, але квартири «клечають» – прикрашають зіллям.

Про походження свята Трійці та традиції Зелених свят розповідає Настоятель Церкви Святого Архистратига Михаїла,  протоієрей Андрій Власенко.

 

 

 

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ