День матері 2024 року: історія, значення свята, традиції та як правильно привітати маму, сестру або тещу

День матері 2024 року: історія, значення свята, традиції та як правильно привітати маму, сестру або тещу
12 Травня 2024, 09:18
Поділитися:

Традиційно у травні українці святкують День матері. Це найважливіше сімейне свято, яке має свою цікаву історію.

Мама – це найрідніша людина у житті кожного з нас. Вона знаходиться поряд під час всіх найважливіших подій в житті, навчає нас перших слів, кроків та інших навичок.

Не існує суворих правил щодо того, кого можна і кого не можна вітати з Днем матері. Ба більше, цього дня вшановують матерів в цілому, їхній внесок в розвиток суспільства. А тому, за бажанням, ви можете вітати зі святом сестру, свекруху чи тещу. Існує навіть така думка, що в День матері можна вітати всіх жінок — від крихітних дітей до літніх людей. Вони можуть бути вашими родичками або ж просто знайомими.

День Матері 2024

Розкажемо вам про історію свята, його значення, традиції, а також гарні привітання.

Коли День матері 2024 року в Україні і світі

Недарма у світі створили особливе свято для вшанування мами – День матері. В Україні його традиційно святкують в другу неділю травня. У 2024 році ця важлива дата припадає на 12 травня. Запроваджене воно було указом президента України від 10 травня 1999 року. В деяких інших країнах світу День матері щороку святкують 13 травня.

В цей день прийнято не лише дарувати подарунки своїм матерям, але й приходити до них у гості, вітати за допомогою листівок та теплих слів.

Як святкують День матері в Україні

Як святкують День матері в Україні

Історія дня матері: як і коли з’явилося це свято

Запропонувала заснувати таке свято американка Анна Джервіс ще у 1908 році. Однак в той час подія не несла такого позитивного характеру, як сьогодні. На жаль, мати Анни померла передчасно, тому жінка хотіла, щоб діти мали окремий день, коли могли вшановувати своїх матерів.

Вона надсилала листи з ініціативою кілька років поспіль. І, врешті-решт, у 1910 році отримала позитивний результат. Того року у штаті Вірджинія (США) почали офіційно святкувати День матері. Далі, крок за кроком, все більше штатів впроваджували це свято. Згодом американська традиція перейшла у інші країни світу. Наприклад, одразу після Першої світової війни День матері почали святкувати у Швеції, Норвегії та кількох інших країнах Європи.

Досі не підписані на наш Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua”? Скоріше долучайтесь, щоб завжди бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Як святкують День матері в Україні

В Україні це свято відзначають вже більше 20 років у другу неділю останнього місяця весни. У світі це стали робити значне раніше. Мама в нашій країні з давніх-давен вважалася справжньою берегинею домашнього вогнища і саме тою людиною, до якої діти завжди приходять за добрим словом, порадою та допомогою. І, хоча офіційно День матері з’явився в Україні порівняно недавно, шанують її українці набагато довше. До прикладу, в Канаді українська діаспора почала вітати своїх матерів ще на початку XX століття (1928 року), а в західних регіонах Україні така ініціатива з’явилася через рік після цього.

В другу неділю травня у Львові традиційно влаштовували концерти, що були присвячені матерям. За радянської влади свято заборонили і так тривало дуже довго – аж до 1999 року. Цікавий факт: за часів Київської Русі і козаччини існувало свято – день Пречистої Діви Марії. Цього дня було прийнято вітати жінок, особливо матерів.

Привітання жінок на День матері 2024

Привітання жінок на День матері 2024

День матері та його традиції

Головна традиція свята – цього дня від щирого серця вітають мам, сестер, свекрух та тещ. Дарують квіти, подарунки, надсилають листівки і вірші та всіляко висловлюють повагу і любов до жінки – за їхнє добро, світло, нескінченну турботу, терпіння, любов та відданість.

Як гарно привітати маму, сестру, свекруху або тещу з Днем матері

Якщо ви не знаєте, як саме вітати свекруху або тещу з цим святом, то можете скористатися такими порадами:

невеликий подарунок чи приємний презент (може бути навіть листівка з теплими словами, які йдуть від серця);телефонний дзвінок чи відеодзвінок, щоб привітати в усній формі;особиста зустріч в кафе, щоб показати особливе ставлення до людини;святкування за одним столом.

Привітання з Днем матері

Привітання з Днем матері

Звичайно, тут найголовніше не те, який варіант ви оберете, а те, наскільки щирими будуть ваші слова привітання.

Гарні привітання до Дня Матері

***

Матусю, вітаю зі святом,

Бажаю здоров’я багато.

Щасливо та радісно жити,

Всі миті найкращі цінити!

Ти краща у світі, матуся,

Тобою пишаюсь, милуюсь.

Найкращого всього бажаю,

Подяку за все промовляю!

***

Улюблена мамо, дякую тобі за все, що ти для мене зробила і продовжуєш робити! Без тебе я б ніколи нічого не досягла. твоя турбота і материнське кохання завжди і всюди мене оберігають. Будь щаслива, рідна, міцного тобі здоров’я та довгих років життя. Люблю і цілую!

***

З Днем матері, мамо, тебе я вітаю

Та довгих і радісних років бажаю,

Здоров’я хай буде у тебе, кохана,

А ти завжди ніжна, як квітка весняна,

Благаю тебе, не сумуй, моя мила,

Будь радісна та неодмінно щаслива!

***

Дорога свекрухо, вітаю вас з Днем матері! В цей важливий день я хочу побажати вам чудового життя з приємними сюрпризами, з міцними та щирими обіймами коханих людей. Ви прекрасна жінка, добра та розуміюча мама. Тому нехай Вам усе вдається. Нехай кожен день складається так, як забажає серце.

***

Вітаю свекруху, чудову людину,

Яка полюбила мене, як дитину.

Бажаю здоров’я і довгого віку,

Пливуть нехай радості повнії ріки.

Живіть у добрі, у любові взаємній,

Ви завжди для мене ласкава й приємна.

Я зичу привітно всіх благ у родині,

Щоб свято чудове вдалося вам нині!

***

Мені з тещею дуже пощастило,

І тому я в свято Мами

Хочу сказати Вам пару слів,

Благими підкріпивши справами.

Дякую за простоту,

За легкість і тепло в спілкування.

Нехай життя Вам дарує красу,

І казковий настрій!

***

Дякуємо за те, що Ви така чудова мама, яка змогла виростити таку чудову дочку. Бажаю здоров’я, удачі. Також хочеться, щоб ви передали свою частинку виховання також нашим дітям. Зі святом!

***

Спасибі вам, теща, за дочку!

Прийміть моє захоплення,

Завжди радий у всьому вам допомогти,

Ви найкраща мати, без сумніву!

Сьогодні, в День матері я

Бажаю вам вічного щастя!

Нехай біди підуть назавжди,

І з ними підуть всі негоди!

Раніше ми розповідали про те, що прийдешні вихідні подарують мешканцям Києва та гостям столиці безліч цікавих варіантів відпочинку. Журналісти 44.ua підготували актуальну добірку.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua