Де можна перевіритись на кір та зробити вакцинацію від недуги в Броварах – ОГЛЯД

image
25 Квітня 2019, 22:10
Поділитися:

За останній місяць кір в Україні спалахнув із новою силою. У Броварах лише за минулий тиждень виявили 41 новий випадок захворювання – страждають і діти, і дорослі. Тож багато хто спохватився негайно шукати вакцину. А ті, хто нібито були щеплені в дитинстві, про всяк випадок бажають перевірити, чи отримали-таки імунітет від недуги. У Броварах таку перевірку можуть зробити принаймні чотири клініки. А от із вакцинацією для дорослих ситуація складніша.

Для цього огляду ми обдзвонили низку найвідоміших і найпоширеніших медичних закладів і аптек міста. У результаті, три лабораторії та один кабінет сімейного лікаря повідомили, що беруть кров на аналіз щодо присутності в людини імунітету від кору. Причому аналіз готові зробити як на антитіла IgM (які виявляють присутність кору в гострій стадії захворювання), так і на антитіла IgG (які свідчать про наявність імунітету в організмі від кору).

Найдешевше зробити аналіз можна в «Дніпролабі» по вул. Гагаріна, 20-Б. Кожен із них обійдеться у 170 грн. Додатково з вас візьмуть 30 грн за забір крові. У лабораторії «Сінево» пропонують аналіз на антитіла IgM за 360 грн, а IgG – за 220 грн. У Броварах клініки розміщені по бульв. Незалежності, 12-В і по вул. Київська, 243. Іще дорожче візьме «УкрЛаб» по вул. Шевченка, 10-В: 370 грн за IgM і 252 грн за IgG. А кабінет сімейного лікаря по вул. Шевченка, 13 пропонує по 350 грн за кожен із аналізів. Водночас у клініці вказують, що лише здійснюють відбір крові, а сам аналіз робить лабораторія «Діла» в Києві.

Слід зазначити, що вакцинуватися від кору можна в будь-якій амбулаторії сімейної медицини міста. Вакцини КПК там безкоштовні, але не для всіх, вказує очільник первинної медицини міста Ігор Кравцов. З його слів, безкоштовні дози можуть отримати діти до 18 років. Причому навіть ті, які нібито мали щеплення і мають відповідні відмітки в медичній документації, однак сумніваються у справжності цих відміток. Ідеться про вакцини виробництво США і Бельгії.

Нагадаємо, за інформацією броварського міжрайонного відділу лабораторних досліджень, станом на 1 квітня в лікувально-профілактичних закладах міста є 1699 доз вакцини.

Мають право отримати безкоштовну дозу щеплення також дорослі, які перебували в середовищі заражених кором людей, каже Ігор Кравцов. Водночас інші дорослі, навіть не вакциновані раніше, мусять шукати вакцину за свій рахунок. І тут починаються проблеми. Відсутність доз підтвердили в мережах аптек і медичних закладах «Вета», «Алтея», «Медея», «Здорова родина», «Подорожник Київ». Не роблять вакцинації і у згаданих вище «Дніпролабі», «Сінево» та «УкрЛабі». А в кабінеті сімейного лікаря по вул. Шевченка, 13 вказали на наявність лише кількох доз.

Зі слів Ігоря Кравцова, вакцинуватися в амбулаторіях можна і дорослим, які знайдуть вакцину в іншому місці. Однак важливим є дотримання холодового ланцюга під час транспортування дози. Перевозити чи переносити вакцини необхідно в спеціальному переносному холодильнику, інакше щеплення буде зіпсоване.

Зазначимо, що вакцинацію КПК (проти кору, паротиту, краснухи) здійснюють двічі за життя – в 1 і 6 років, – що дає імунітет на все життя. Водночас, зі слів лікарів, навіть після двох щеплень існує невеликий відсоток людей, які не отримують імунітету. До того ж, згідно зі звітами броварських медиків, у нас далеко не всі діти були вакциновані – головно в 1990-х роках. До того ж, як розповів Ігор Кравцов, саме в той період до України завозили сумнівні дози із Росії.

Джерело: Трибуна Бровари