Де купити бензин в Києві: карта заправок та корисні поради

image
18 Жовтня 2022, 09:22
Поділитися:

Мабуть більшість з нас переживала на собі дефіцит палива у Києві та області на початку повномасштабного вторгнення армії рф і на той момент у країні з пальним були певні проблеми. Кілометрові черги, де сотні громадян бажають заправити свої автівки, години очікування та обмеження на придбання більше ніж 10 літрів пального.

На сьогодні ситуація на ринку пального стабілізувалась і такі ж довжелезні черги тепер зустрічаються лише за кортоплею фрі та гамбургером у McDonald’s.

Проте ми зібрали для вас інформацію про актуальні та дієві інструменти у допомозі пошуку пального у Києві, а також поради щодо того, як правильно економити на бензині.

Як знайти пальне у Києві?

Онлайн-мапи

Мешканці столиці та гості можуть перевірити наявність пального на АЗС на онлайн-мапах. Зокрема, така карта є на сайті ЛУН – там зібрані дані з офіційних АЗС та повідомлень людей.

Карта відкритих АЗС у Києві, Скриншот з сайту ЛУН

Карта відкритих АЗС у Києві, Скриншот з сайту ЛУН

Ще одну карту створив Департамент інформаційно-комунікаційних технологій КМДА. Дана мапа показує графік роботи АЗС, спосіб оплати, контакти та інформацію щодо обмеження по пальному.

Мобільні додатки АЗС

Найкращим, хоча і менш зручним способом є перевірка цін та адрес, а також наявність пального на сайтах мереж АЗС або у їхніх мобільних додатках. Так, доведеться перевіряти кожну мережу окремо. Але так точно не буде неприємних сюрпризів, коли ви проїдете півміста в надії заправитися, а там вже не буде пального.

Крім того, в мобільних додатках можна дізнатися наявність того чи іншого пального, ліміти та способи оплати. 

Власні застосунки АЗС з мапами для пошуку пального на окремих заправках мають наступні мережі:

Телеграм-бот

Зручним способом є новий Telegram-бот VSU (Водійський сервіс України). Він збирає інформацію не тільки від АЗС, а й від водіїв, а також за запитом користувача моніторить наявність пального та сповіщає водія про всі зміни. До прикладу, водій може підписатися на сповіщення щодо АЗС біля його домівки – як тільки там з’явиться пальне, бот повідомить про це.

Ми маємо Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua”. Долучайтесь та читайте, щоб бути в курсі всіх подій Києва, області та України.

Скільки коштує заправити авто в Києві?

Заправити своє авто наразі вже стає дороговарітсним задоволенням, а натомість експерти повідомляють, що ціни на пальне знову зростуть. Причина – підвищення світових цін на нафту, тож і ціни на пальне в Україні рухаються вгору. Проте, через велику кількість ресурсу, який завезли у вересні, найбільші мережі АЗС країни поки стримують ціни на паливо на стелах заправок.

Де купити бензин в Києві: карта заправок та корисні поради, фото-3

Ціни на пальне у Києві та області

За словами засновника групи “Прайм” Дмитра Льоушкіна, через зростання цін на нафту ціни на пальне в опті продовжують зростати як на ринку ЄС, так і в Україні. 14 жовтня оптові ціни на дизпаливо зупинились на позначці 50-51 грн/л. Бізнесмен зазначає, що до кінця поточного тижня, 17-23 жовтня, очікується зростання цін також на роздрібному ринку на 2 грн/л.

Однак найбільші гравці роздрібного ринку поки стримують ціни на стелах. OKKO, WOG та “Авіас” поки ще не підвищували ціни та дають 2 грн/л знижки своїм постійним клієнтам. У “Авіас” на стелі вказана ціна 53 грн/л вони віддають дизпальне за 51 грн/л, в ОККО 55 грн/л – на АЗС зі знижкою можна придбати за 53 грн/л. Вони завезли дуже багато дешевого ресурсу влітку і певно ще не встигли його продати, – каже бізнесмен.

Однак він вважає, що в умовах війни навіть найбільші гравці ринку не зможуть довго стримувати ціни на пальне. Оскільки зараз увесь ринок працює з коліс, і можливості довго зберігати великий об’єм палива нема ні в кого. До того ж ринок зараз доволі жвавий, оскільки аграрії косять соняшник і кукурудзу та активно споживають пальне.

Аналітик галузевого видання “НафтоРинок” Олександр Сіренко каже, що через здорожчання цін на паливо на світових ринках, аналогічна картина відбувається і на українському оптовому ринку – ціна росте на всі види палива.

На минулому тижні (10-16 жовтня) дизельне пальне виросло в ціні на 6,4%. Це доволі суттєвий показник для нашого ринку. Ряд регіональних та деякі національні оператори вже на 50 копійок підвищили ціни на стелах, – каже експерт.

За його словами, з початком жовтня найбільш стрімко зараз зростають ціни на автогаз. Цей вид пального зростає в ціні й в Європі, однак динаміка цін на нього на українському ринку є більш жвавою.

З початку жовтня на оптовому ринку автогазу почали заробляти майже стільки ж, скільки й в роздрібному. Є відчуття, що оптові ціни на скраплений газ рухаються до позначки 50 тисяч гривень тонна, а роздрібні до 30 грн/л. Однак важко знайти причини такого явища, оскільки попит на це пальне є доволі слабким, невеликим є і промислове споживання. Дефіциту на автогаз також нема, – зазначає Сіренко.

Де купити бензин в Києві: карта заправок та корисні поради, фото-6

Щодо дефіциту палива та черг на АЗС висловився народний депутат та Голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус. Він заявив, що наразі дефіциту нафтопродуктів в Україні немає і не потрібно стояти в чергах на автозаправки, в цьому немає сенсу:

Нафтопродуктів у країні достатньо і вони роззосереджені по великій кількості місць зберігання. Ракетних ударів по місцях зберігання нафтопродуктів сьогодні не було, та й такі удари вже не будуть ефективними, – відзначив нардеп.

Як правильно економити на бензині?

Згідно зі статистичними даними, сьогодні автомобіль є в кожній другій родині в Україні, тобто у кожного четвертого громадянина. При цьому для багатьох витрати на авто є найбільш затратним пунктом їхнього бюджету. Погодьтеся, що буде дуже корисно навчитися грамотно економити на бензині та раціонально витрачати паливо.

Завжди стежте за станом автомобіля

Якщо ви справді бажаєте зекономити бензин, то в першу чергу необхідно перевірити повітряний фільтр. Справа в тому, що забруднений фільтр пропускає в двигун значно менше необхідного повітря, що дуже погано позначається на загальній витраті палива. Так, провести перевірку і заміну фільтра досить легко: підніміть його на просвіт і, якщо світло вже не проходить, то фільтр необхідно замінити.

Грамотний підбір масла

Усім тим, хто бажає заощадити паливо, необхідно запам’ятати: витрата бензину часто може залежати від правильно підібраного моторного масла. Як відомо, двигун авто працює на суміші повітря та бензину. Дана суміш при згорянні змушує рухатися поршні двигуна, а також інші частини мотора. Причому під час руху деталей виникає опір. І чим сильніше цей опір, тим все більше енерговитрат потрібно, а значить, витрачається значно більше пального.

Моторне масло слугує для забезпечення змащування рухомих деталей двигуна. Однак воно буває абсолютно різної в’язкості. А чим меншою в’язкістю володіє таке масло, тим легше здійснюється рух деталей і знижуються енерговитрати, тобто набагато менше витрачається палива. Але при виборі моторного масла слід враховувати й інші важливі моменти. Наприклад, вибір масла часто залежить від пори року, від віку машини, умов гарантії та ін.

Тиск повітря в шинах

На витрату палива істотно впливає і тиск повітря в шинах. З цієї причини перед кожним виїздом, поки шини автомобіля ще холодні, необхідно обов’язково перевіряти тиск. Не критично, якщо тиск в шинах буде дещо вище норми на 0,3 бар. Звичайно, це підвищить тиск на деталі підвіски і на сам кузов, але на якості переміщення це ніяк не позначиться.

Манера вашої їзди

Вкрай бажано користуватися педаллю газу «вдумливо». Намагайтеся уникати різких стартів і різких гальмувань, адже при цьому в циліндри двигуна подається дуже багато палива. На малих швидкостях бажано не включати підвищені передачі. А також навпаки – слідкуйте, щоб стрілка тахометра не перевалювала за 2500-3000 оборотів, якщо існує можливість переключитися на підвищену передачу.

Тут же варто додати і таку пораду про те, як економити на бензині – при наближенні до світлофора бажано гальмувати заздалегідь так, щоб авто не зупинялося повністю до того моменту, як загориться зелений сигнал світлофора. Вся справа в тому, що для руху з місця нерухомого автомобіля необхідно більше енергії, ніж коли він рухається навіть на невеликій швидкості.

Використання додаткового обладнання

Не можна не згадати про те, що противником в економії бензину є кондиціонер, який працює в салоні вашого авто. Так, з-за його використання витрата палива підвищується від 5 до 20%. Звичайно, завжди приємніше їхати з включеним кондиціонером, ніж без нього. Але якщо потерпіти і не включати його, то ймовірність того, що ви зможете дотягнути до автозаправки, коли у вас залишилося мало бензину, вже буде набагато вище, не кажучи вже про загальну економію палива.

Сюди ж варто додати і інше додаткове устаткування – автомагнітолу, піч, протитуманні фари та ін. Тобто кожне включене вами додаткове обладнання також впливає на витрату палива, про що завжди варто пам’ятати.

Маса машини

Для того щоб ефективно знизити витрати на пальне, необхідно враховувати і масу вашого авто. Так, якщо ви найближчим часом тільки плануєте придбати автомобіль, то варто придивитися до більш компактним, а значить, і більш легким моделям авто. Так, чим менше буде вага машини, тим менше енергії потрібно для її розгону. А якщо ви вже є власником автомобіля і не плануєте незабаром його міняти, то слід подбати про те, щоб не зберігати у вашій машині зайві предмети. Відмінною рекомендацією буде гарненько навести порядок в багажнику, залишивши все зайве в гаражі або підвалі вашого будинку.

Про об’єм двигуна, його потужність і різновидах коробки передач

Ще одна рекомендація, яку слід враховувати при виборі економічного автомобіля – це раціонально вибирати авто з механічною коробкою передач. Справа в тому, що автоматична коробка передач витратить приблизно на 10-15% більше бензину, ніж традиційна механіка.

Звичайно, варто звернути увагу і на об’єм двигуна, а також кількість кінських сил. Так, чим більшим буде це число, тим більшої кількості палива потребує ваш автомобіль.

Також варто згадати і про відкриті вікна. Так, постарайтеся при швидкій їзді не відкривати їх, так як повітряні потоки при попаданні в машину чинять додатковий опір, з-за чого двигуну для підтримки набраної швидкості потрібно більше енергії, що поставляється у вигляді бензину.

Встановлення газобалонного обладнання

Є і ще один радикальний варіант для зниження витрат на паливо – це встановлення газобалонного обладнання, тобто ГБО. Варто відзначити, що газ витрачається трохи швидше, ніж бензин, але при цьому його ціна майже в 2 рази менше.

Спільні вкладення

Буде дуже розумно при далеких поїздках спільно скидатися на паливо. Так, ви можете ділити ваше авто для далеких подорожей з друзями, сусідами, родичами або попутниками, що вельми позитивно позначиться на витратах на бензин. Наприклад, якщо у вас є можливість при поїздці на роботу підвозити ваших колег, то навряд чи вони відмовляться від цієї послуги. Натомість можна спільно скидатися на паливо, що дозволить вам непогано заощадити.

Використання підігріву

Природно, що в зимовий час року автомобілістам доводиться часто прогрівати двигуни. Якщо машина довгий час простоїть на морозі, то потім її дуже важко завести. Причому подібні температурні перепади далеко не найкращим чином позначаються на стані двигуна. А якщо часто заводити і прогрівати автомобіль, то більше витрачається палива. Для вирішення даної проблеми слід користуватися спеціальними підігрівами. Так, сьогодні є безліч різних моделей. Одні з них працюють на електричному живленні, але є і просунуті варіанти автономних підігрівачів.

Ціни та бонуси

Завжди намагайтеся стежити за цінами. Багато громадян звикли заправлятися на одних і тих же заправках, що далеко не завжди вигідно для їх бюджету. Розумно буде періодично відстежувати ціни і на інших автозаправках і вибирати ту, де можна знайти найкраще поєднання якості та вартості.

Що стосується бонусів, то на багатьох автозаправних станціях сьогодні досить активно впроваджуються маркетингові прийоми, серед яких виділяються бонусні програми. Так, часто при заправці на досить велику суму, водієві видається особлива бонусна картка. Потім з усіх наступних заправок на дану карту вигідні бонуси нараховуються залежно від витраченої суми.

Користуйтесь за можливості простими рекомендаціями та заощаджуйте паливо. В якості висновку варто лише додати, що автомобіль краще використовувати лише тоді, коли для цього дійсно є необхідність. Якщо ж вам необхідно дістатися до кафе, яке розташоване в 100-200 метрах від вашого будинку, то краще просто прогулятися до нього пішки, що буде куди корисніше як для вашого здоров’я, так і для бюджету в цілому.

Раніше ми писали про те, що в Київській області правоохоронці затримали групу з трьох осіб, всі вони місцеві мешканці селища Глеваха, які грабували залишені без нагляду місцеві автозаправні станції. Мародерів поліція затримала “на гарячому”. Встановлено, що затримані здійснили щонайменше 4 крадіжки пального.

Окрім цього, писали про те, як наразі функціонує у столиці у воєнний час громадський трансопрт, як сплатити за проїзд та скільки він коштує.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua