Дах сільської школи на Броварщині побудували з уламків стародавньої церкви

image
2 Жовтня 2019, 13:20
Поділитися:

В с. Русанів Броварського району є школа, дах якої побудований з уламків стародавної церкви, яку було ще зруйновано ще в 1936 році.
Про таке відкриття стало відомо з соцмереж, де мешканець Русанова оприлюднив світлини даху цієї школи.

 
На фото видно, що на балках даху зображені стародавні образи. 
Корінні мешканці села розповідають, що дійсно в їхньому селі була церква, про яку в стародавніх литописах згадується ще за часів Богдана Хмельницього. Коли було її побудовано, ніхто сказати достовірно не може. Але у творі Павла Алепського «Подорож Антіохійського патріарха Макарія до Москви у XVII ст.» від 1658 р. згадується: «Мы прибыли в селение с церковью по имени Росано (Русанов), близ него огромное озеро и очень большие мельницы и сукновальни. По всей земле казаков, мы заметили возбудившую наше удивление прекрасную черту: все они, даже большинство их жен и дочерей, умеют читать и знают порядок церковных служб и церковные напевы; кроме того, священники обучают сирот и не оставляют их шататься по улицам невеждами».

 

Також мешканці Русанова кажуть, що церква ця освячувалась в 1908 році. Тобто іконам, з яких побудована школа, як мінімум 111 років.

 
Як стверджують історичні документи, в 30-ті роки XX століття, як і скрізь, у Русанові створювались комітет незаможних селян і партійна та комсомольська організації. Вони розкуркулювали заможніх селян. В той час йшла активна боротьба з релігією.

Саме на такий храм, як стверджують старожили села, була схожа і Русанівська церква:

У 1936 році церкву було повністю зруйновано та розібрано. На її місці побудували школу, спочатку семирічну, а пізніше вона стала середньою. Першого вересня 1939 року, коли відкрилась нова школа, прийшли 84 першокласники. Багато сил і турбот доклав до будівництва та розвитку школи тодішній директор Трохим Степанович Дженжібер. Мабуть саме він зміг би відповісти на запитання, як рештки стародавної церкви стали частиною школи.

Як розповідає бабуся мешканки Русанова, в ті часи, коли зруйнували церкву, все що можливо було використовувати для будівництва, розібрали самі селяни на будівництво своїх осель. І в школу відійшла тільки маленька частинка. А ось жителька с. Русанів Марія Захарівна каже, що ті, хто розбирав церкву, мали право брати будівельний матеріал собі на хати.Такі люди знайшлися серед комсомольців.

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed