Cуспільно корисні роботи для безробітних: черги працювати за мінімалку поки немає

image
10 Грудня 2022, 10:56
Поділитися:

Суспільно корисні роботи, які сьогодні пропонує безробітним центр зайнятості, не мають нічого спільного із тими суспільно корисними роботами, виконання яких призначається судом. Тільки назва однакова. Заступник директора Бориспільської міськрайонної філії Київського обласного центру зайнятості, начальник відділу організації працевлаштування населення Тетяна Максименко розповіла «Вістям» про особливості організації суспільно корисних робіт для людей, які мають статус безробітного.

У Борисполі безробітні поки виконують суспільно корисні роботи лише у «Міських інвестиціях»

Тетяна Максименко повідомила, що постанова Про затвердження порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану була прийнята ще 13 липня 2011 року. Вона давала змогу компенсувати роботодавцям витрати на безробітних за виконання ними суспільно корисних робіт. Але сфера використання таких можливостей була досить обмеженою.

Розпорядженням від 10 листопада 2022 року за підписом голови КОДА Олексія Кулеби було збільшено список підприємств по Київській області, які мають право організовувати суспільно корисні роботи та затверджено розширений перелік самих робіт.

«Зі зміною меж Бориспільського району зона відповідальності Бориспільського міськрайонного центру зайнятості не змінилася. На Переяславщині є свій центр зайнятості. До списку підприємств нашого району, які мали право організовувати суспільно корисні роботи (Бориспільське виробниче управління комунального господарства (ВУКГ), КП ВКГ «Бориспільводоканал», КП ТМ «Бориспільтепломережа», КП «Благоустрій», КП «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» (ББЛІЛ), КП «Любарецьке комунальне господарство», КП «Горянин» Гірської сільської ради, КП «Гнідинкомсервіс» та КП «Аквакомсервіс» Золочівської територіальної громади, КП «ЖРЕУ», УМКП-1) із його розширенням увійшло ще одне — КП Бориспільської міської ради «Міські інвестиції». І саме це комунальне підприємство уже заключило договір на 15 осіб на виконання робіт по плетінню маскувальних сіток. Люди, які раніше виконували цю роботу на волонтерських засадах, в останні дні листопада почали працювати офіційно і отримуватимуть за свою роботу мінімальну заробітну плату. Поки що договір укладено до кінця року, оскільки він пов’язаний із фінансуванням із міського бюджету. У наступному році його можна продовжити.

Ми збирали підприємства, які увійшли до списку потенційних роботодавців, провели роз’яснювальну роботу. На сьогодні КП «ВУКГ» повідомило про те, що вони будуть потребувати виконавців робіт з прибирання снігу та розчищення автобусних зупинок. Планують залучити до цього безробітних. Договір на такі роботи може укладатися на кілька днів. Від інших організацій замовлень поки не надходило», — повідомила Тетяна Максименко.

Як усе відбувається

Тетяна Максименко наголосила, що безробітних можуть залучати лише на ті суспільно корисні роботи, які є у переліку. Технічно це відбувається так: центр зайнятості заключає договір з організацією на виконання визначених робіт безробітними. Підприємство приймає цих безробітних і заключає з ними строковий договір на виконання означених робіт — на місяць, на два… Поки що планується до кінця року. На період виконання суспільно корисних робіт виплата допомоги по безробіттю призупиняється і відновлюється після того, як закінчився термін договору, а людина постійної роботи ще не знайшла. Коли людина працює на суспільно корисних роботах, їй за рахунок Державної служби зайнятості виплачується заробітна плата не менша мінімальної (6 700 грн). Служба зайнятості відшкодовує витрати на заробітну плату, на єдиний соціальний внесок і, якщо є така необхідність, транспортні витрати на дорогу до місця роботи і назад.

Після укладення угоди роботодавець протягом трьох днів має надати наказ про прийняття на роботу працівників, скласти кошторис на відшкодування всіх витрат (на зарплату, на ЄСВ, якщо необхідно — на проїзд). Відмовлятися від суспільно корисних робіт не варто, бо за безпідставну відмову від їх виконання можуть припинити реєстрацію людини як безробітного.

Допомога по безробіттю зменшилася

З 29 жовтня 2022 року вступили в дію зміни до законодавчих норм «Про загальнообов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття» і до закону «Про зайнятість населення». Сума і тривалість виплат по безробіттю завжди залежали від страхового стажу, але критерії розрахунку страхового стажу дуже змінилися. «Мають значення і страховий стаж, і розмір внесків, які були сплачені протягом останніх 12 місяців, — наголошує Тетяна Максименко, коментуючи нове у законодавстві. — Внески мали сплачуватися не менше семи місяців. Якщо раніше страховий стаж визначався термінами до двох років, від двох до шести, від шести до десяти та понад 10 років, то на сьогодні з новими змінами критерії стали жорсткішими. Змінилися і відсотки допомоги, що виплачується, і кількість календарних днів виплат.

При стажі до трьох років допомога виплачується протягом 180 календарних днів (50% від середньої заробітної плати), від трьох до шести років — 210 календарних днів (55% від середньої заробітної плати), від шести до дванадцяти років виплати проводяться 240 календарних днів (60% від середньої заробітної плати), від дванадцяти до 18 років — 270 календарних днів (65% від середньої заробітної плати), від 18 до 24 років — 300 календарних днів (70% від середньої заробітної плати). Раніше, щоб отримувати 70%, достатньо було 10 років страхового стажу. Від 24 до 30 років — 330 календарних днів (75% від середньої заробітної плати), понад 30 років — 365 календарних днів з розрахунку 80% від середньої заробітної плати.

Але на період військового стану виплата допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів. Для осіб передпенсійного віку, яким до пенсії залишилося рік і менше, виплачується не більше 360 календарних днів.

Що вигідніше

Керівник наголосила, що у нинішній ситуації суспільно корисні роботи дуже доречні. Максимальна виплата допомоги відповідно до нового законодавства від 29 жовтня не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, яка склалася на 1 січня поточного року. Зараз мінімальна заробітна плата 6 700 грн. А на 1 січня вона становила 6 500 грн, і від цієї суми розраховується допомога по безробіттю. Раніше верхня межа складала 10 400 грн.
Вона також підкреслила, що на суспільно корисні роботи направляються лише ті, хто має статус безробітного.

Список підприємств-роботодавців переглядатиметься з нового року

Проаналізувавши список суспільно корисних робіт, «Вісті» зацікавилися тими пунктами, які непритаманні підприємствами із переліку організаторів суспільно корисних робіт. Наприклад, хто може наймати працівників на роботи, пов’язані з підтриманням громадського порядку? З цим та іншими питаннями ми звернулися до заступника Бориспільського міського голови Євгенія Грони. У відповідь саме на це запитання він повідомив, що такі функції передбачені у статуті КП «Міські інвестиції». А от для замовлення суспільно корисних робіт у сфері надання соціальної допомоги Бориспільщина поки що можливості не має.

Управління соціального захисту населення Бориспільської міської ради до списку підприємств, які мають право організовувати суспільно корисні роботи, поки не внесене. Євгеній Грона повідомив, що це питання буде вирішуватися у наступному році, щоб була можливість передбачити фінансування через центр зайнятості на такі роботи. Зараз питання підтримки соціально незахищених груп населення Бориспіль вирішує власними силами або за допомогою волонтерів.

Перелік суспільно корисних робіт, що виконуються в умовах воєнного стану у Київській області. Затверджено відповідно до розпорядження Київської обласної військової адміністрації від 25 жовтня 2022 року

• Ремонтно-відновлювальні роботи — насамперед ті, що виконуються на об’єктах забезпечення життєдіяльності.
• Розбір завалів, розчищення залізничних колій та автомобільних доріг.
• Будівництво захисних споруд цивільного захисту, швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту та створення найпростіших укриттів, протизсувних, протиповеневих, протиселевих, протилавинних, протиерозійних та інших інженерних споруд спеціального призначення.
• Ремонт і будівництво житлових приміщень.
• Роботи з підтримання у готовності захисних споруд цивільного захисту до використання за призначенням та їх експлуатації, пристосування існуючих наземних або підземних приміщень під найпростіші укриття.
• Вантажно-розвантажувальні роботи, що виконуються на залізницях, у портах тощо.
• Сільськогосподарські роботи (весняно-польові роботи, збирання врожаю, сінокосіння).
• Організація забезпечення життєдіяльності громадян, що постраждали внаслідок бойових дій.
• Роботи із забезпечення сталого функціонування об’єктів підвищеної безпеки на випадок надзвичайних ситуацій.
• Роботи, пов’язані з підтриманням громадського порядку.
• Упорядкування, відновлення та благоустрій прибережних смуг, природних джерел та водоймищ, русел річок, укріплення дамб, мостових споруд.
• Ліквідація стихійних сміттєзвалищ та облаштування полігонів твердих побутових відходів.
• Надання допомоги населенню, насамперед особам з інвалідністю, дітям, громадянам похилого віку, хворим та іншим особам, які не мають можливості самостійно протидіяти несприятливим факторам техногенного, природного та воєнного характеру.
• Заготівля дров для опалювального сезону.
• Виготовлення маскувальних сіток.
• Ремонт військового одягу та амуніції.
• Виконання робіт в овочесховищах.
• Робота санітарок у військових шпиталях.
• Організація громадських їдалень для вразливих категорій населення.
• Роботи з виготовлення окопних свічок.
• Соціальні послуги по наданню натуральної допомоги вразливим групам населення.
• Організація робіт з прибирання снігу і боротьби з ожеледицею.
• Надання допомоги особам, що опинилися в складних життєвих обставинах і у скрутному матеріальному становищі в умовах воєнного стану.
• Організація робіт з прибирання територій спортивних, господарських, дитячих майданчиків, що знаходяться на прибудинкових територіях.
• Організація робіт з прибирання листя, негабаритних та будівельних відходів.
• Організація робіт з прибирання зелених зон, які прилягають до доріг.
• Організація робіт з прибирання та розчищання автобусних зупинок і заїзних кишень від снігу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама