COVID-19: як і коли вакцинуватимуть CoronaVac’ом і Pfizer’ом у Броварській ОТГ | Трибуна

image
19 Квітня 2021, 20:39
Поділитися:

Київська область уже отримала та вколола перші дози щеплень китайської вакцини CoronaVac і американської – Pfizer. Щоправда, про Броварщину наразі не йдеться. Тим не менше, первинна медицина громади вже готується починати імунізацію, принаймні CoronaVac’ом. У список першочергових внесуть близько 50 людей – маломобільних, яких вакцинуватимуть удома. Про це повідомляють чиновники та представники медицини на Київщині.

За інформацією керівника Київської обласної державної адміністрації Василя Володіна, уже цієї суботи почали вакцинацію Pfizer’ом. У п’ятницю область отримала 1170 доз.

Розпочали в регіоні й імунізацію CoronaVac’ом. На Київщині перші дози отримали 528 осіб. А Pfizer вкололи 216-м особам, розповідає перший заступник голови КОДА Дмитро Назаренко.

Водночас жителів Броварської ОТГ ще не почали вакцинувати ні CoronaVac’ом, ні Pfizer’ом. Ще минулого тижня стало відомо, що на Броварщині як перші дози використали всі 1250 наявних доз вакцини CoviShield, яку виробляють на заводі в Індії за рецептом AstraZeneca.

CoronaVac

Як розповів сьогодні керівник первинної ланки медицини Броварської ОТГ Ігор Кравцов, до першої черги на вакцинацію CoronaVac’ом потраплять близько 50 людей. Це – маломобільні особи. Їх вакцинуватимуть у місцях перебування. Під імунізацію також потраплять доглядачі за маломобільними особами. Вакцинацію в усій Київській області здійснюватимуть 4 мобільні групи.

Зі слів лікаря, наразі в броварській «первинці» очікують на інформацію з області щодо можливих дат приїзду мобільної групи. Після цього, а також коли у списку на вакцинацію буде 50 осіб, у Броварській ОТГ організують вакцинацію.

Вакцина CoronaVac

Нагадаємо, вакцину CoronaVac в Україні визначили для імунізації людей з інвалідністю і тими, хто за ними доглядає. Також – між тими, хто працюватиме на ЗНО-2021, олімпійцями та паралімпійцями, що виступатимуть на змаганнях цьогоріч. Окрім того дози мають отримати поліціянти.

Читайте також: COVID-19: вакцина CoviShield у Броварах скінчилася, обіцяють CoronaVac і Pfizer

Як зазначив Ігор Кравцов, серед освітян, які організовуватимуть ЗНО-2021, у громаді працюватиме орієнтовно 300 осіб. Наразі ці списки теж «не на руках». Однак, імунізація організаторів зовнішнього незалежного оцінювання буде не першочерговою.

Вчителів, швидше за все, вакцинуватимуть на пунктах щеплень, які розташовані в амбулаторіях. Зі слів Ігоря Кравцова, окрім амбулаторій №№ 2 і 7 це можуть бути і №№ 4 та 6. Імовірно підготують і амбулаторію № 1.

Для відкриття пункту вакцинації необхідно, щоби медпрацівники, які працюватимуть із препаратом, отримали навчання. Причому під кожен вид вакцини – окреме.

Слід зазначити, що перша партія CoronaVac прибула до України ще в кінці березня, загалом 215 тис. доз. Протягом двох тижнів препарат перевіряли, після чого оголосили про успішні результати лабораторного контролю. Загалом же Україна має отримати 2 млн доз.

Pfizer

Pfizer’а для Броварської ОТГ наразі не прогнозують. Загалом за контрактом протягом року Україна має одержати 10 млн доз. Однак, 117 тис. доз першого постачання, що надійшли кілька днів тому, мають розподілити між:

громадянами в будинках для людей похилого віку (йдеться про підопічних і працівників таких закладів), які підпадають під перший етап вакцинації;
працівниками Державної служби надзвичайних ситуацій і Державної прикордонної служби, які підпадають під третій етап вакцинації.

Зі слів Ігоря Кравцова, навчання персоналу для поводження із вакциною Pfizer має бути серйознішим, адже, наприклад, умови зберігання – жорсткіші – до -70 градусів. Після розмороження тривалість зберігання також обмежена – лише 5 днів.

Pfizer

Вакцина Pfizer. Фото – Dado Ruvic / Reuters

За інформацією КОДА, в області найперші щеплення Pfizer’ом 18 квітня мали отримати 78 працівників і 42 мешканці Бородянського психоневрологічного інтернату. А опісля – 84 працівники та 12 мешканців Білоцерківського психоневрологічного інтернату.

Читайте також

Права вибору не буде: Віктор Ляшко закликав не чекати на вакцину Pfizer. ВІДЕО

Джерело: Трибуна – Бровари