Cоціально-освітній проєкт «Якісне харчування – здорова дитина» – пілотний на Київщині

image
13 Березня 2020, 17:47
Поділитися:

Робота над реалізацією проекту «Якісне харчування – здорова дитина» в Київській області розпочалася наприкінці січня 2020 року в результаті зустрічі дружини Президента України Олени Зеленської з тодішнім очільником Київської обласної державної адміністрації Олексієм Чернишовим. Розглядалися питання щодо поліпшення дитячого харчування у школах та з’ясували, що Київщина, зважаючи на потенціал та вже напрацьовані ідеї, може стати прикладом для інших областей щодо якісного харчування дітей у навчальних закладах. Відтак, Київську область було обрано пілотною.

12 березня Перша леді Олена Зеленська разом із міністром розвитку громад і територій  Олексієм Чернишовим, т.в.о. голови Київської обласної державної адміністрації Василем Володіним та представниками Міністерства освіти та науки обговорили перші результати проєкту з покращення  системи шкільного харчування, а також домовились про подальші дії у цьому напрямку.

Мета проєкту «Якісне харчування – здорова дитина» – створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах освіти, збереження та зміцнення здоров’я підростаючого покоління. Наразі триває затвердження регіональних програм «Шкільне харчування» та введення в програми підпрограм «Шкільне молоко», «Шкільні овочі та фрукти».

У березні поточного року стартувала програма «Кожній дитині яблуко та молоко» – додатково до традиційного шкільного харчування учні щоденно отримують склянку молока та яблуко. Участь у «пілоті» беруть 5 закладів освіти Згурівського та Яготинського районів.

Спільно з фахівцями Держпродспоживслужби в Київській області вже проведено обстеження 23 закладів загальної середньої освіти відповідно до сформованої вибірки. Також запланований проєкт «Зонована їдальня»: модернізація шкільних харчоблоків та їдальнь.

Планується ввести експериментальні форми організації харчування, а саме:

  • Кейтерінг – централізована доставка обідів у 10 закладах освіти.
  • «Фабрика харчування» – забезпечення якісними обідами до 20 закладів освіти, застосовуючи новітні стандарти.
  • «Шведський стіл» буде запроваджено в 15 закладах освіти.
  • «Мультипрофільне меню» – оновлення меню у 100% закладів освіти області, яке включатиме мультипрофільне харчування з урахуванням рецептури страв ініційованих Євгеном Клопотенком.
  • «Інтернет-меню» – можливість батьків та учнів обирати меню через мережу Інтернет та здійснювати безготівковий розрахунок через електронні платіжні системи – «Картка учня».
  • Забезпечення якісного питного режиму у 100% закладів освіти.

З вересня 2020 року у школах Київщини запровадять курс «Уроки здорового харчування» та буде створено «Батьківські команди», що забезпечить дієву співпрацю між педагогами та  батьками в частині контролю за якістю харчування в шкільних їдальнях.

«Вдячний Олені Володимирівні за ініціативу щодо впровадження здорового харчування дітей. Звичайно, це має бути проєкт національного значення, і мені приємно, що започаткували його реалізацію ми саме на Київщині. Піклування про здоров‘я  дітей – важливе завдання, яким не можна нехтувати. Діти – наша головна інвестиція у майбутнє! Сподіваюся надалі програма буде розвиватися, розширюватися за межи Київщини і швидко вийде на національний рівень», – наголосив Олексій Чернишов.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація