Чий смітник у центрі міста? Як ділянка історичного статусу стає сміттєзвалищем

image
26 Квітня 2024, 14:02
Поділитися:

Бориспільці вже давно звикли до огородженої бетонним парканом захаращеної ділянки у центрі міста. За ним — фундамент старого будівництва та багаторічні хащі. Останнім часом до «мальовничого» пейзажу додалося ще й сміття — після того, як вхід на територію з невідомих причин відкрили, його почали масово зносити невідомі. 

Чий смітник у центрі міста, кому зараз належить ділянка, що там планується робити — читайте у матеріалі «Вістей».

Історія території: від древніх руїн до сучасного фундаменту

Кожна людина, яка хоч трохи цікавиться минулим Борисполя, знає про історичну цінність ділянки між вулицями Верхній Вал (від ЗОШ №1 і далі) та Героїв Небесної Сотні. Саме тут, на думку істориків, було розміщене древнє літописне городище часів Київської Русі за назвою Летч та побудована Володимиром Мономахом у 1117 році Летська божниця. Територія неодноразово досліджувалася археологами — і в радянські часи (1925 та 1950), і в часи незалежності, востаннє — у 2019 році. Дослідження підтвердили історичну значимість місцевості, але не зупинили наміру місцевої влади — як радянської, так і української — забудувати історичну територію. 

Так, ще в кінці 80-х та на початку 90-х років ділянка була передана у відання управління юстиції та на ній почалось будівництво суду. З невідомих причин воно не пішло далі фундаменту, а пізніше від цієї ідеї і взагалі відмовилися. Неогороджений та покинутий будівельний майданчик швидко облюбували базарувальники, влаштувавши там сміттєзвалище, яке цілодобово труїло ароматами мешканців навколишніх будинків. Через численні скарги звалище прибрали на початку 2000-х років та обнесли бетонною огорожею. 

Щоб унеможливити подальше знищення історичних артефактів та продовжити археологічне дослідження історичної місцевості, яке могло б розповісти як про минуле міста, так і пролити світло на сторінки древньої історії Київської Русі, у 2017-му році директор Бориспільського державного історичного музею Наталія Йова звернулася до міської ради з офіційним листом, у якому просила припинити видачу дозволів на будівництво на вказаній ділянці. Підставою стали чергові наміри почати будівництво. Цей «глас волаючого в пустелі» не був почутий, не допомогло і звернення Інституту археології НАН України: у 2019-му на вул. Героїв Небесної Сотні, 15 побудували офісний центр, через рік — ще один, трохи вище нього (на вул. Верхній Вал, 21). На черзі — забудова ще однієї земельної ділянки, яка поки слугує стихійним сміттєвим звалищем.

Наміри — будувати далі. Зупинити забудовника може лише суд

Ділянка за адресою вул. Героїв Небесної Сотні, 15а, про яку йдеться в сьогоднішньому матеріалі, належить до земель комунальної власності та знаходиться в оренді КП «ВУКГ» (за офіційною інформацією виконкому — до 2026-го року). У 2017-му році ділянку було передано в суборенду ПП «Денадабор» — для будівництва багатоквартирного житлового будинку з нежитловими приміщеннями. Директором підприємства на той час був Володимир Борисенко, ексдепутат міської ради. Після бурхливого обговорення та вимог міських активістів та ветеранів АТО розмістити на історичній ділянці не багатоповерхівку, а сквер у пам’ять про загиблих захисників України, Володимир Борисенко заявив, що без згоди та підтримки громади нічого не будуватиме. Через рік питання про надання містобудівних умов та обмежень для будівництва будинку не знайшло підтримки у виконавчому комітеті — його вирішили відкласти, доки не буде розроблено детальний план території. У січні 2021-го року Володимир Борисенко переміг на повторних виборах Бориспільського міського голови, а вже у вересні підприємство-правонаступник ПП «Денадабор» — ПП «Медичний центр «Бориспіль» отримало містобудівні умови та обмеження, оминувши розгляд питання на виконкомі. Компанія вже отримала дозвіл на початок будівництва, назва об’єкту: «Нове будівництво будівлі змішаного типу — з житловими приміщеннями у верхніх поверхах та розміщення на нижніх поверхах об’єктів ділового, культурного, комерційного використання по вул. Героїв Небесної Сотні, 15а у м.Бориспіль». Останнє повідомлення про початок будівельних робіт датоване 19-м квітня 2022-го року. Проектантом зазначено те ж ПП «Медичний центр «Бориспіль». Скасувати містобудівні умови та обмеження чи дозвіл на початок будівництва тепер можна лише за заявою самого забудовника або ж за рішенням суду. 

Чий смітник у центрі міста? Як ділянка історичного статусу стає сміттєзвалищем

Прибирати сміття все одно потрібно

Імовірно, старт будівництва у 2022-му році відклали війна та невизначеність. Втім, зараз будівельні компанії «ожили» та жваво здійснюють свою діяльність. Це значить, що будь-якого дня бориспільці зможуть побачити на ділянці, що втратила свій шанс на вивчення істориками, будівельну техніку. Це не відміняє обов’язку орендаря земельної ділянки дбати про неї та підтримувати благоустрій території. 

Коли ділянка буде прибрана, «Вісті» запитали у в.о. керівника відділу контролю за благоустроєм Бориспільської міської ради Дениса Оси. За його словами, найімовірніше, що зносять сміття на ділянку в центрі міста мешканці прилягаючих обійсть та вулиць. Можливо, не всі вони уклали угоди із ВУКГ про вивезення сміття і «за традицією» підкидають його на закинуті ділянки. «Найближчим часом на вул. Героїв Небесної Сотні, 15а виїдуть представники відділу. Після огляду території та підтвердження факту порушення благоустрою будуть вжиті заходи щодо пошуку відповідальних осіб, яким буде вручено особисто чи направлено припис із вимогою навести лад на орендованій ділянці», — зазначив Денис Оса. 

Чий смітник у центрі міста? Як ділянка історичного статусу стає сміттєзвалищем

До теми: Назви різні, суть одна?

Засноване у 2008-му році ПП «Денадабор» за роки пережило кілька трансформацій: воно міняло назви (спочатку на ПП «Боріко», пізніше — на ПП «МЦ «Бориспіль»), керівників, бенефіціарних власників та адреси. Основним видом діяльності підприємства залишилося будівництво житлових і нежитлових будівель. Серед іншого — пакування, складське господарство, оренда, торгівля, консультування, діяльність у сфері охорони здоров’я та ще більше десятка видів діяльності. Зараз статутний капітал підприємства складає 50 тис. грн. Три останні роки компанія має нуль гривень прибутку та одного працівника; станом на кінець 2023-го року його активи складали 12 тис. 900 грн, а зобов’язання — 509 тис. 700 грн. Разом із тим, ПП «МЦ «Бориспіль» виступає засновником будівельної компанії ТОВ «Злат Град-Буд» зі статутним капіталом 45 млн 421 тис. грн. Директором його є відома у Борисполі забудовниця Світлана Танцюра.

Чий смітник у центрі міста? Як ділянка історичного статусу стає сміттєзвалищем

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама