Чим здивує киян філармонія у листопаді: Гайдамаки і легенда джазу

image
1 Листопада 2019, 17:18
Поділитися:

Цього місяця у Національній філармонії прозвучить чимало класики, зокрема концерти Моцарта та симфонії Чайковсьского. До Києві завітає чимало закордонних солістів – японська та іспанська скрипальки, австрійський трубач-віртуоз, американський піаніст. А в кінці листопада музичних гурманів чекає презентація літературно-музичної композиції «Гайдамаки» (композитори Рейнгольд Глієр та Кирило Стеценко) та концерт, присвячений 120-річчю легенди джазу ХХ століття Дюку Еллінгтону.

«СОКОЛОВ плюс..» 

Скрипаль Валерій Соколов, разом із віолончелістом Олексієм Шадріним, у супроводі філармонійного оркестру під орудою Віталія Протасова, виконають твори Сергія Прокоф’єва. Симфонія-концерт для віолончелі з оркестром – один із останніх творів Сергія Прокоф’єва. Першим виконавцем був Мстислав Ростропович, який став майже співавтором цього твору, а за диригентським пультом вперше стояв Святослав Ріхтер, що є єдиним виступом у такій якості цього музиканта. Сьогодні ця симфонія вважається одним із найкращих віолончельних концертів. Другий концерт для скрипки з оркестром написаний Сергієм Прокоф’євим для французького скрипаля Робера Соетана. Разом, композитор і скрипаль, гастролювали, зокрема, в Португалії, Марокко, Алжирі й Тунісі. Прокоф’єв коментував, що фрагмент першої частини написаний у Парижі, другої частини – у Воронежі, інструментування здійснено в Баку, а перше виконання відбулося в Мадриді. Це був останній твір Прокоф’єва до моменту остаточного повернення в «совєти» 1935 року.

Коли: 1 листопада о 19:00.
Вартість квитків: 80 – 400 грн.

«Classic-premier. Romantic era».

Знані симфонічні твори класиків ХІХ та ХХ століть – Едварда Гріга, Сергія Рахманінова та Сергія Прокоф’єва – звучатимуть у новому аранжуванні. Їх виконає Національний академічний духовий оркестр України під керуванням Олексія Вікулова. За кілька минулих десятиліть дуже розширилися можливості духового оркестру. Тому звучання сучасного духового оркестру – майже симфонічне. Сьогодні «симфодуховий» оркестр – надзвичайно популярний! Саме такі духові оркестри в світі є традиційні. Адже у такому складі вони дозволяють відкрити нові версії не лише популярних творів, а й відчути добре відомі класичні твори в оновлених фарбах. Наприклад, у цьому концерті – це «Cимфонічні танці» Сергія Рахманінова.

Коли: 7 листопада о 19:00.
Вартість квитків: 70 – 350 грн.

Летісія Морено (скрипка) Іспанія

У рамках абонементу «Музика для струнних» виступить всесвітньо іспанська скрипалька Летісія Морено. Супровід створить філармонійний оркестр, яким цього разу керуватиме французький диригент Ніколя Краузе. Звучатиме музика Вольфганга Амадея Моцарта, Моріса Равеля та Сергія Прокоф’єва.
Паралельно із «Класичною симфонією» Сергій Прокоф’єв писав свій Перший концерт для скрипки з оркестром, який так само є яскравим зразком ранньої творчості композитора. Безумовно, концерт Прокоф’єва вражає красою, а партія солюючої скрипки дуже віртуозна. Цього вечора Летісія Морено виконає цей твір на унікальному інструменті – скрипці 1762 року, створеної учнем Страдіварі, італійцем Ніколо Гальяно.

Коли: 8 листопада о 19:00.
Вартість квитків: 90 – 450 грн.

Петро Чайковський. Симфонії № 5, № 6 («Патетична»)

Наступного року світ відзначатиме 180-річчя від дня народження цього композитора. Петро Чайковський любив бути в Україні, зокрема, в Києві. Творами Чайковського кияни захоплювались ще за життя композитора. Тут він зустрічався з Миколою Лисенком, слухав хор у Софії Київській та прем’єри власних опер. Декілька творів Чайковський написав саме в Україні, зокрема, дві симфонії, романси на вірші Тараса Шевченка та Перший фортепіанний концерт. Але П’ята та Шоста симфонії – це музика пізньої творчості композитора, яка не менш популярна, ніж всі його твори.
П’ята симфонія написана Чайковським 1888 року в Німеччині, присвячена його німецькому другу й викладачу Теодору Аве-Лальеманту. Задум Шостої виник 1889 року. Прем’єра під орудою автора відбулася в Санкт-Петербурзі за дев’ять днів до його смерті 1893. Хоча Шоста симфонія має назву «Патетична», в ній відчутні філософські роздуми про життя й смерть.

Коли: 11 листопада о 19:00.
Вартість квитків: 100 – 500 грн.

Томас Ганш & Національний президентський оркестр

Виступить трубач-віртуоз Томас Ганш (Австрія) та Національний президентський оркестр. Музична подія за участю лідера всесвітньо відомого гурту Mnozil Brass проводиться з ініціативи Національного президентського оркестру за сприяння Австрійського культурного форуму при Посольстві Республіки Австрія в Україні в рамках Двостороннього року культури Австрія-Україна 2019. У програмі концерту – довершене поєднання академічної музики та джазу!

Коли: 12 листопада о 19?00.
Вартість квитків: 70 – 350 грн.

Моцарт. Фортепіанні концерти №1,№11,№21. Юрій Кот (фортепіано)

У XVIII столітті жанр інструментального концерту мав надзвичайний попит. Концерт завжди цікавив Моцарта, який вів активну виконавську діяльність. Цього вечора звучатимуть три із майже трьох десятків фортепіанних концертів Моцарта. Відомо, що власні перші чотири концерти маленький Моцарт написав у віці 11 років, а найбільш плідним періодом для фортепіанних концертів були 1782 – 1786 роки. Адже, у цей час композитор переїхав до Відня, де постійно виступав у світських салонах і при імператорському дворі, а ще влаштовував «академії». Це своєрідні авторські концерти, де він виступав у ролі виконавця, диригента і композитора. Так було Моцарт створив 15-ть концертів, враховуючи й 21-й.

Коли: 15 листопада о 19:00.
Вартість квитків: 80 – 400 грн.

Вадим Неселовський (фортепіано) США, Київський камерний оркестр

Американський піаніст Вадим Неселовський разом із Київським камерним оркестром під орудою Наталії Пономарчук він представить власну музику. В основі проєкту – поєднання оригінальних композицій із варіаціями на теми із творів класичної музики. Успішне перше виконання викликало бажання продовжити життя цього проєкту. Нещодавно, у травні 2019 року, в Нью-Йорку ця авторська програма була здійснена вже для фортепіано та струнного квінтету.
Спеціально для концерту в Києві піаніст зробив нові партитури для оркестру, а сам імпровізуватиме. Ця авторська програма отримала назву «Ніжне сяйво поцілунку струнних і фортепіано», яку запропонував Олексій Коган, що скаже вступне слово до концерту. 

Коли: 16 листопада о 19:00.
Вартість квитків: 100 – 500 грн.

Ясуко Отані (скрипка), Японія, Симфонічний оркестр НФУ

У рамках абонементу «Музика для струнних» виступить японська скрипалька Ясуко Отані. Наступного року Ясуко Отані відзначатиме 45-ту річницю від моменту власного сценічного дебюту, є однією із провідних скрипалів Японії як за популярністю, так і за талантом. Вона відома тим, що «співає скрипкою». Оскільки, вражає глядачів яскравим сценічним амплуа, особливою теплотою та глибиною змісту під час виконання. Вона грає на скрипці 1708 року італійського майстра П’єтро Гварнері.
Від 2017 року вона щороку виступає в київській філармонії, а 2015 року Скрипковий концерт Петра Чайковського звучав у її виконанні під час гастролів філармонійного оркестру в Японії. Цього разу легендарний концерт Чайковського у такому ж складі звучатиме й в Києві.

Коли: 22 листопада о 19:00.
Вартість квитків: 100 – 500 грн.

Поема «Гайдамаки». (літературно-музична композиція)

Буде презентовано літературно-музичну композицію «Гайдамаки» за поемою Тараса Шевченка, музику до якої написали Рейнгольд Глієр та Кирило Стеценко.
1841 року Тарас Шевченко завершив поему «Гайдамаки». Але лише 10 березня 1920 року реформатор українського театру ХХ століття Лесь Курбас вперше здійснив інсценізацію цього твору в Першому театрі Української Радянської Республіки (існував по вулиці Мерінгівська, 8, що нині – вулиця Марії Заньковецької). Саме режисер вибрав відповідні фрагменти музики двох композиторів-класиків – Рейнгольда Глієра та Кирила Стеценка й, таким чином, оформив власну виставу. 1997 року, після тривалого забуття поеми «Гайдамаки», її перша постановка відбулася саме на сцені Колонного залу імені Миколи Лисенка. Версія була здійснена режисером Володимиром Лукашевим та диригентом Іваном Гамкалом. Саме вони є авторами проєкту й цього разу.

Коли: 24 листопада о 19:00.
Вартість квитків: 70 – 300 грн.

Дюк Еллінгтон. Біг-Бенд Національного духового оркестру

Концерт, присвячений 120-річчю легенди джазу ХХ століття – Дюку Еллінгтону. Найулюбленіші композиції із репертуару його оркестру, звучатимуть у виконанні неперевершеного Біг-Бенду Національного академічного духового оркестру України під керуванням Олексія Вікулова.

Коли: 29 листопада о 19:00.
Вартість квитків: 100 – 500 грн.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ