Чим небезпечна «чорна п’ятниця». Поради вдалих закупівель

image
28 Листопада 2019, 09:32
Поділитися:

«Чорна п’ятниця» − всесвітній день знижок, який цього року припадає на 29 листопада. В інтернеті можна побачити відео з кадрами «лихоманки» серед покупців, що намагаються придбати потрібні чи не дуже товари. Попри очевидні переваги, не варто забувати, що це все-таки рекламний хід маркетологів, метою якого є більше продати. Уляна Супрун, колишня очільниця МОЗ, наводить декілька порад, які допоможуть провести «чорну п’ятницю» максимально ефективно та без шкоди для здоров’я, гаманця і сімейного спокою.

Шопінг перетворюється буквально на полювання, а відтак − суцільний стрес. Істерія довкола знижок та полювання за вподобаними речима можуть змусити почуватися нервово, знічено чи розгублено. Натомість, хтось може переживати стрес через неможливість взяти участь у цьому святі знижок − через фінансовий стан, інші актуальні пріоритети абощо.

Крім психологічних, існують і фізичні загрози від перебування у великому скупченні людей − в торговельному центрі під час знижок. Коли всі поспішають і штовхаються, можна впасти та травмуватися. У натовпі, в задусі та «на нервах» може підвищитися тиск — так виникає ризик інфаркту та інсульту. Будьте обережні та намагайтеся уникати великих та гучних скупчень людей.

Крім того, натовп означає і велику концентрацію бактерій і вірусів. По-перше, всі дихають одне на одного, тож є великий ризик підхопити якийсь вірус. По-друге, всі копирсаються в коробках та кошиках із речами − торкаючись їх руками. Хто знає, чи всі ці люди мили руки сьогодні. Те саме стосується і примірювання речей. Поручні ескалаторів також можуть бути осередком бактерій. Тож перш ніж терти очі, ніс чи обіймати дітей після того, як потрималися за поручні, краще їх помити.

«Чорна п’ятниця» може бути причиною заторів на дорогах, коли всі прямують до торговельних центрів. Відтак на дорогах підвищується ризик аварійності. Можливо, є сенс поїхати на закупівлю на метро чи іншому громадському транспорті або ж взагалі надати перевагу онлайн-шопінгу.

Але й тут є певний ризик − ризик забруднення довкілля. Безумовно, онлайн-шопінг є менш шкідливим для довкілля, аніж офлайн. Але тип і швидкість доставлення, яке обирає покупець, може звести всі переваги нанівець. Логістично складне та тривале доправлення товарів, наприклад із Китаю, не зробить планету чистішою. Це може бути дійсно виправдано, наприклад, коли замовляєте у локальних виробників. Крім того, доставлення, зазвичай, передбачає додаткове пакування, аби під час транспортування річ не пошкодилась, а це − додаткове забруднення довкілля.

Але онлайн-шопінг має переваги: у вас є більше часу подумати над вибором, порівняти варіанти не в гучному натовпі інших покупців. Ви не торкаєтесь потенційно брудних речей. Натомість є і зворотна сторона − більший ризик наробити необдуманих покупок та піддатися на вплив маркетологів. Все це може стати причиною сімейних конфліктів, боргів і ще більшого стресу.

Як уберегтися від необдуманих придбань і не перетворити шопінг на суцільний стрес.

Заздалегідь обдумайте список потенційних придбань. Якщо маєте можливість, завчасно перегляньте наявні пропозиції й анонси магазинів щодо знижок, аби, власне, в день акції не гаяти час на блукання торговельними центрами або стояння в заторах на шляху до різних магазинів.
Якщо плануєте купувати одяг, особливо, якщо багато − перегляньте свій гардероб, заберіть із нього речі, які не будете носити далі. Але не варто їх ховати на смітнику. Речам у хорошому стані будуть раді в благодійних організаціях або, зрештою, їх можна продати.
Купуйте речі, вироблені в Україні. Так ви підтримуєте платників податків, сприятимете нашому економічному розвитку, менш згубно впливатимете на довкілля, адже витрати та забруднення від логістики менші.
Ви можете купувати не речі, а досвід − подорожі, навчальні курси, книжки, в тому числі електронні, квитки на концерти. Все це робить наc щасливими на тривалий час, на відміну від суто матеріальних речей. Досвід не створює сміття і не має карбонового сліду, не порушує нічиїх прав.

Читайте також:

Куди віддати непотрібний дитячий та дорослий одяг у Броварах
Онлайн-карта для пожертв непотрібних речей запрацювала в Україні

Читати далі: Чим небезпечна «чорна п’ятниця». Поради вдалих закупівель , автор Трибуна Бровари

Джерело: Трибуна Бровари