Чия земля?

image
10 Травня 2019, 12:18
Поділитися:

До редакції нашої газети звернулася група жителів Кагарлика. У їхній заяві йдеться: « …просимо опублікувати на сторінках Вашого видання результат розгляду нашої колективної заяви до міського голови (№304), в якій ми зверталися з проханням зберегти за нами городи в районі РЕМ, а також відповісти нам на запитання, з якої причини ці городи у нас відібрали навесні цього року (незаконно і без попередження)…”

Безумовно, редакція не могла залишатися байдужою до крику душі людей. Адже, як вказували кагарличани в заяві, цими землями для городництва вони користуються з квітня 1993 року, дбайливо їх доглядаючи, угноюючи…

То у чому ж суть проблеми? Ми звернулися до міського голови Олександра Панюти з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася. Він надав вичерпну відповідь з цього приводу, зазначивши, що суть проблеми, яка виникла, полягає в тому, що городи розташовані на землях запасу міста, якими нині розпоряджається виключно Держгеокадастр.

– Дійсно, не так давно Держгеокадастр виділив учасникам ООС земельні ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства за межами нашого населеного пункту в районі АЗС “Укрнафта” по вул. Столична. У міської влади дозволу на це ніхто не запитував – рішення було прийняте без нашого відома, – пояснює Олександр Панюта. – В результаті цього й виникла ситуація, коли земельні ділянки нових власників наклалися на ті, що обробляли довгий час жителі нашого міста. Свого часу міська рада неодноразово письмово зверталася до Держгеокадастру з проханням не проводити розподіл даних земельних ділянок. У листах ми вказували, що, згідно з Генеральним планом міста Кагарлик, який затверджений у 2014 році, даний масив визначений під цільове призначення для будівництва та обслуговування житлових будинків, громадських будівель та споруд виключно учасникам АТО. На жаль, нас не почули.

Питання, що хвилює кагарличан, які обробляли цю землю не один рік поспіль, було розглянуте на засіданні постійної комісії міської ради з питань врегулювання земельних відносин. Втім, оскільки не в нашій компетенції скасовувати накази Держгеокадастру, кагарличанам було запропоновано звернутися до міськради з заявою щодо отримання земельної ділянки в короткострокову оренду для городництва в межах населеного пункту.

Окрім цього ми також запропонували цим людям (а їх 18 осіб) для обробітку земельні ділянки по 10 соток на тому ж масиві, неподалік від їхніх (вже колишніх) городів, чим вони й скористалися. Враховуючи те, що дехто з цих людей виорав восени землю, ми пішли їм назустріч і безкоштовно провели оранку на вже нових наділах.

Одночасно з цим ми пояснили кагарличанам, що ці землі, як і раніше, надаються виключно в короткострокову оренду. Земель за межами населеного пункту в нас багато. Це – земля громади. Вона нині обробляється, використовується, але її розпорядником є Держгеокадастр. Втім, щоб ці земельні ділянки не пустували і не заростали бур’янами, ми й надаємо їх кагарличанам для обробітку в короткострокову оренду (терміном один рік) без юридичного оформлення договірних відносин.

Та й в межах Кагарлика землі для городництва нині виділяються лише в короткострокову оренду. Це пояснюється тим, що на них, відповідно до Перспективного плану, заплановано висотні забудови. Коли саме там будуть споруджені багатоповерхівки, сказати зараз неможливо. Тож, поки ще будівництва немає, ці землі тимчасово обробляють кагарличани відповідно до рішень міської ради.

Загалом у межах міста ми зарезервували під висотну забудову 30 гектарів. А це означає, що перспектива для розвитку Кагарлика є. Нині ж всім, хто бажає, ми можемо виділити землю під городи, але, ще раз наголошу, – виключно в короткострокову оренду.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна