Чи зможуть британські, американські та німецькі танки змінити хід війни?

image
28 Січня 2023, 13:18
Поділитися:

Останні тижні стали вирішальним моментом для зміни “умов гри”, західна коаліця підтвердила, що врешті решт готова надати Україні сучасні танки. Та чи стане це рішення реальним переламом на фронті? Чи здатні ці танки різко змінити хід війни на користь України?

Німеччина заявила, що надішле танки Leopard 2, а США підтвердили, що надішлють танки Abrams. І Великобританія, і Польща першими взяли на себе конкретні зобов’язання щодо поставки танків, поволі приєднуються й інші країни. Про те чи достаньо цієї допомоги пише інформаційне агентство “MKV” з посиланням на коментарі військових експертів для BBC.

Бен Беррі, старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень (ISS), каже, що західні танки змінять ситуацію. За його словами, у сучасній війні танки є ключовим елементом для наступальних операцій — для пробивання ворожих ліній і повернення територій.

В той же час Бен Беррі зазначає, що танкам потрібна підтримка артилерії, щоб спочатку послабити оборону, а потім підтримка піхоти, щоб утримати відвойовану землю.

Україна має зосередити танки на невеликій ділянці фронту?

Для України мало б сенс не розкидати надані танки по лінії фронту довжиною понад 1000 км. Щоб прорвати російську оборону, Україні потрібно буде зосередити свої сили – можливо, на території від 5 до 20 км, – вважає Хеміш де Бреттон-Гордон, колишній полковник королівського танкового полку британської армії. Він додає, що кількість матиме значення для прориву.

Бронетанкова бригада для проведення значної наступальної операції зазвичай включає не менше 70 танків. Тож, понад 100 західних бойових танків можуть мати велике значення, каже він. Маючи значно більше 100 танків Україна могла б одночасно проводити декілька наступальних операцій, приклад проведення декілкох операцій Україна вже демонструвала під час війни.

Полковник погоджується, що танкам потрібна підтримка і саме для цього разом із 14 танками Challenger Велика Британія надасть 30 САУ, а також легку бронетехніку для підтримки.

США також надають Україні понад 100 броньованих машин Bradley і Stryker, а Німеччина – 40 своїх БМП Marder для можливості організації комплексних вйськових маневрів.

За словами колишнього полковника королівського танкового полку, танки призначені для швидкого пересування по відкритій місцевості. Challenger, Leopard і Abrams є швидшими за більшість танків російського виробництва зі швидкістю понад 40 км/год на пересічній місцевості. Щоб швидко захопити територію ці танки мали б уникати міських районів, де вони були б більш вразливими для нападу. Також росія, на думку колишнього військового, продемонструвала на початку цієї війни, що довга колона бронетехніки на дорозі є легкою мішенню.

Пан Баррі з ISS каже, що українські атакуючи сили будуть шукати слабкі місця ворога. Але він також попереджає, що останні кілька місяців росія витратила на зміцнення оборонних позицій окопами та танковими пастками.

Західні партнери передають Україні танки
Західні партнери передають Україні танки

Танкова атака України вночі

Пан де Бреттон Гордон, який командував британською ескадрильєю танків Challenger(саме стільки передають Україні, – ред.), каже, що однією з великих переваг танків західного виробництва є їх здатність воювати вночі.

Нічні приціли і тепловізори – ось що є перевагою. Лише більш досконалі російські танки, такі як Т-90, пристосовані до нічних боїв. Атаки під покровом темряви також додають елемент шоку та несподіванки.

Бреттон Гордон зазначає, що найбільшим викликом для України буде логістика – забезпечення надходження пального, боєприпасів і запчастин. Україні доводиться не тільки зберігати свій старий арсенал радянських часів, але й турбуватися про дедалі складніший перелік зброї, що постачається із Заходу.

Британські танки Challenger 2, наприклад, не використовують боєприпаси за стандартами НАТО, як Leopard і Abrams. Challenger 2 також більше не випускається, і навіть британській армії доводиться знімати деякі запчастини з існуючого парку.

Пан Баррі каже, що українські інженери напевно знайомі з ремонтом дизельних двигунів, таких як у Leopard і Challenger. Але він зазначає, що американський Abrams працює на більш складному газотурбінному двигуні. Він також споживає приблизно вдвічі більше палива, ніж Leopard німецького виробництва.

Чи достатньо кількості танків і наскільки вчасно вони опиняться в Україні?

Якщо обіцянки Заходу будуть підтверджені, Збройні сили України можуть отримати більше ніж 100 танків. Це все одно поки менше того, що потребує військове командування України.

У жовтні минулого року генерал Валерій Залужний заявив, що Україні для запланованого цього року наступу Україні потрібні додаткові 300 танків, 700 БМП і 500 гаубиць. Поки що за загальними підрахунками допомога не сягає і половини цього.

Навчання також займе час – тижні, якщо не місяці. І поки не зрозуміло, коли все це обладнання прибуде.

США зазначили, що їхні 31 танк Abrams може бути поставлений через достатньо великий проміжок часу.

Україна також чекає відповіді Заходу на її неодноразовий запит щодо сучасних бойових літаків. Армія, що атакує з землі, потребуватиме захисту з повітря.

Як би там було, раніше Україні вдавалося довести навіть глибоким скептикам, що вони помиляються сумніваючись у потужності її збройних сил. Але нам все одно знадобиться більше підтримки Заходу, якщо ми хоче досягти своєї мети і вигнати російських окупантів з наших територій.

Раніше ІА “MKV” писало про те, що поліція Київщини продемонструвала рештки ракет після чергової атаки РФ.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело