Чи треба сплачувати нові борги за газ?

image
6 Березня 2019, 19:30
Поділитися:

У лютому абоненти, у яких немає лічильників, отримали від ТОВ “КИЇВОБЛГАЗ ЗБУТ” квитанції, в яких зазначено, що у них з’явилися борги. Чи потрібно їх сплачувати та коли держава безкоштовно встановить  індивідуальні газові лічильники?

Борг виник тому, що Верховний суд України скасував дві постанови КМУ від 29 квітня 2015 року №237 та від 23 березня 2016 року №203, які встановлювали нижчі тарифи. Отже, норми споживання за попередні періоди повернулися на попередню позначку, а саме 9, 8 куб м на одну особу, а тому виник борг за несплачені куби.

Кабінет міністрів України на це відреагував новою постановою від 30 січня 2019 року, якою встановив нові норми споживання газу для абонентів без лічильників та заборонив нараховувати заборгованість споживачам. Нові норми передбачають таке щомісячне споживання на людину: 3, 29 куб м газу (газова плита при умові наявності централізованого гарячого постачання), 5, 39 куб м газу (газова плита при умові відсутності централізованого гарячого водопостачання), 10, 49 куб м газу (газова плита та газова колонка).

У відповідь ТОВ “КИЇВОБЛГАЗ ЗБУТ” у лютому 2019 року направив компанії НАК «Нафтогаз України» вимогу щодо коригування вказаної заборгованості. А тому на час з’ясування своїх стосунків з «Нафтогазом», постачальник лише інформує споживачів про наявну заборгованість.

У свою чергу прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз України»  до кінця 2019 року встановити лічильники тим індивідуальним споживачам, у яких їх немає. 

 Нагадаємо, ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» передбачав, що до 2018 року всі споживачі газу вже матимуть поквартирні лічильники. Проте у законі була прогалина, адже не було визначено, які саме лічильники газу мають бути встановлені – індивідуальні чи загальнобудинкові. Користуючись цим, компанії, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, стали масово встановлювати в багатоквартирних будинках загальнобудинкові лічильники замість індивідуальних. До того ж в червні 2016 року НКРЕКП зобов’язала філії газового господарства по всій Україні встановлювати за кошти держави лише загальнобудинкові лічильники. І лише 21 грудня 2017 року Верховна Рада нарешті зреагувала на цю ситуацію та заборонила встановлення загальнобудинкові газові лічильники без згоди співвласників багатоквартирного будинку. 

До слова, на своїй прес-конференції 26 вересня 2016 року міський голова Геннадій Дикий заявив, що з 2017 року індивідуальні газові лічильники можливо будуть встановлювати за кошти міського бюджету, для цього розроблять спеціальну програму. Пройшло вже чимало часу, а обіцянка лишається обіцянкою.



Джерело: БЦ-News: новини Білої Церкви / Белая Церковь — БЦ News — БЦ News