Чи стануть водії електросамокатів повноправними учасниками дорожнього руху?

Чи стануть водії електросамокатів повноправними учасниками дорожнього руху?
3 Березня 2024, 18:06
Поділитися:

Електросамокати вже давно стали звичним явищем на наших вулицях. Але вони і досі знаходяться поза законом. Коли електросамокати маневрують тротуарами поміж пішоходів, іноді стає страшно. Але притягнути їх до відповідальності поліція не має права, адже в законодавстві, що регламентує питання безпеки дорожнього руху, про такий вид транспорту не згадується. Ситуацію має змінити новий закон.

Так, наприкінці січня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 10441 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів щодо деяких аспектів підвищення безпеки учасників дорожнього руху». Крім змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законопроектом передбачено зміни до Законів України «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію.»
Законопроектом вводиться термін «легкі персональні електричні транспортні засоби», під який якраз і підпадає самокат.  Ці транспортні засоби ставляться в один ряд із пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом і погоничами тварин.

Життя показує, що існуючі закони, якими, зокрема, регулюються правила для велосипедистів — далекі від досконалості. А самокат може розвивати швидкість значно більшу, ніж велосипед. І все ж прийняття цього законопроекту надало б водіям електросамокатів хоч якийсь законодавчий статус.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама