Чи потрібна Україні зоополіція?

Чи потрібна Україні зоополіція?
9 Березня 2024, 13:11
Поділитися:

Зоозахисники ініціюють створення в Україні зоополіції. Незважаючи на те, що у 2017 році Верховна Рада України прийняла зміни до законодавства, якими посилила відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, про випадки розслідування випадків жорстокого поводження з тваринами, а тим більше, судові вироки за такими справами, майже не чутно. 

«З року в рік ми чуємо про нові випадки жорстокого поводження з тваринами: від утримання власниками собак на короткій прив’язі чи без будки, побиття тварин власниками під час вигулу чи на території власних домоволодінь, знущання над тваринами з боку підлітків, неналежного транспортування, в т.ч. сільськогосподарських тварин, збиття тварин автівками і залишення їх напризволяще, вбивства тварин шляхом задушення чи утоплення до замуровування котів в підвалах та масових отруєнь безпритульних собак догхантерами чи комунальниками. Але найгірше, що поліція в більшості випадків не володіє достатнім рівнем знань (навіть незважаючи на численні тренінги, які регулярно проводять зоозахисники для представників поліції) або просто бездіє, бо не вважає тварин вартими своєї уваги, — зазначає Марина Суркова, президент Всеукраїнської спілки громадських організацій «Асоціація зоозахисних організацій України» (АЗОУ). — Звісно, трапляються поодинокі випадки притягнення осіб до відповідальності. Але і цих випадків би не відбулося, якби не тиск зоозахисників та громадськості. Найчастіше представники поліції взагалі не реагують на випадки жорстокого поводження з тваринами, не знають законодавчих норм поводження з тваринами, не можуть розмежувати адміністративне та кримінальне правопорушення, не вміють здійснювати слідчі дії в межах кримінального провадження за ст.299 КК України. А часто просто не виїжджають на виклик. В чому проблема? Відповідь дуже проста. Поліція зайнята тисячами інших справ. Питання жорстокого поводження з тваринами в них, м’яко кажучи, не в пріоритеті», — стверджує Марина Суркова.

За її словами, вирішити ситуацію могло б створення підрозділу зоополіції в структурі Національної поліції України, фахівці та уповноважені особи якого володіли б спеціальними знаннями в сфері поводження з тваринами. Окрім реагування на випадки жорстокого поводження з тваринами (складання адмін.протоколів та винесення постанов за ст.89 КУпАП, відкриття кримінального провадження за ст.299 КК України та проведення досудового розслідування, в тому числі проведення обшуку в приватних оселях за рішенням суду в рамках кримінального провадження та тимчасового вилучення тварин при жорстокому поводженні з ними), зоополіція також може слідкувати за дотриманням власниками тварин правил утримання тварин (домашніх, диких, сільськогосподарських) та складання адмін. протоколів за ст.88-1, ст.154 КУпАП. 

Петиція зі зверненням до Кабінету Міністрів України доручити Міністерству внутрішніх справ України створити в структурі Національної поліції України підрозділ зоополіції та розробити нормативно-правову базу для його діяльності, затвердивши відповідне Положення та наділивши зоополіцію відповідними повноваженнями, вже зареєстрована на сайті електронних петицій держустанови. Для її розгляду необхідно набрати 25 тисяч підписів за три місяці — до 6 червня 2024 року.

Підписати її можна за посиланням: https://petition.kmu.gov.ua/petitions/6152?fbclid=IwAR2FlpHHNiIuq-9AIoAlAiv-3EdhNfvg8eiAOiAcBeg2LfuvSnaJzLQiGmY

Не забуваймо: гуманне ставлення до тварин — невід’ємна частина цивілізованого суспільства. Захист тварин від жорстокого поводження є одним із кроків та зобов’язань, узятих Україною у євроінтеграційному процесі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама