Чи мають чоловіки з інвалідністю знову проходити медичну комісію? | Трибуна

Чи мають чоловіки з інвалідністю знову проходити медичну комісію? | Трибуна
24 Травня 2024, 20:31
Поділитися:

В Україні перевірять рішення медико-соціальних експертиз, якими було встановлено статус інвалідності чоловікам мобілізаційного віку після початку повномасштабної війни. Однак такі чоловіки не мають з’являтись на переогляд МСЕК. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

У МОЗ розповіли про особливості перевірок рішень медико-соціальних експертиз (МСЕК). Перевірка стосується рішень експертиз щодо встановлення інвалідності чоловікам-громадянам України віком від 25 до 50 років, яким було вперше встановлено інвалідність II та III груп після 24 лютого 2022 року до дня набуття чинності нового закону про мобілізацію, 18 травня.

«Окремо наголошуємо, що чоловікам у віці 25-50 років, які вперше отримали групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, наразі самостійно з’являтись на переогляд МСЕК не потрібно», – йдеться в заяві МОЗ.

Кого не стосується перевірка рішень МСЕК

Виключення становлять ті:

кому інвалідність II та III груп встановлено в порядку підвищення/зменшення групи інвалідності;
кому інвалідність встановлена також/або за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни;
кому інвалідність встановлена за відсутності кінцівок (кистей рук, стоп ніг, одного з парних органів);
у кого виявлено онкологічні хвороби, інтелектуальні порушення чи психрозлади, церебральний параліч, паралітичні синдроми у зв’язку з інвалідністю з дитинства.

У МОЗ наголосили, що зараз не треба самостійно з’являтися на повторний медогляд усім, кому був встановлений статус інвалідності після 24 лютого 2024 року.

Нагадаємо, в Україні був скасований статус «обмежено придатний» до військової служби. Тобто тепер будуть лише категорії «придатнй» і «непридатнй». Військовозобов’язані зі статусом «обмежено придатні» мають повторно пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року.

ФОТО – Вікна

Читайте також:

Вимагав хабарі з ветеранів АТО/ООС: керівнику Броварської МСЕК повідомлено про підозру

Як безоплатно протезуватися в Україні

Інвалідність в Україні: повний гід із оформлення-2024

Українцям нагадали про спрощену процедуру встановлення та продовження інвалідності

Джерело: Трибуна – Бровари