Чи має право ТЦК хапати українців на вулиці та “пакувати” їх в буси: у Верховній Раді відповіли

Чи має право ТЦК хапати українців на вулиці та “пакувати” їх в буси: у Верховній Раді відповіли
7 Червня 2024, 09:14
Поділитися:

Існують ситуації, у яких співробітники територіальних центрів комплектування можуть використати силу, щоб затримати громадян.

Про це заявив “Укрінформу” заступник голови комітету Верховної Ради з питань прав людини, “слуга” Руслан Горбенко.

Видання нагадало, що від початку мобілізаційних заходів в Україні час від часу в мережі з’являються відео сутичок між представниками ТЦК та цивільними. Неодноразово на такі випадки реагував і омбудсмен Дмитро Лубінець.

Тому журналісти спитали в Горбенка, як може держава та парламент змінити ситуацію з протиправною мобілізацією й діями ТЦК та СП.

“Кожну справу, кожен окремий випадок потрібно розглядати ретельно і комплексно”, – відповів він.

За словами Горбенка, представники ТЦК можуть застосовувати силу або вдаватись до примусових заходів у випадках, коли:
громадяни відмовляються виконувати законні вимоги щодо мобілізації;
затримані особи свого часу самовільно залишили військову частину або місце служби.

“Проте наразі почали ширитись заяви про побиття або навіть вбивства осіб від рук співробітників ТЦК. Звісно, необхідно проводити розслідування таких випадків, ретельні перевірки співробітників центрів комплектування. Були випадки, коли саме їхня некомпетентність ставала причиною конфліктів”, – наголосив Горбенко.

Він також зауважив, що через це дуже важливий належний відбір кандидатів до ТЦК, зокрема, з урахуванням їхнього психологічного стану та підготовки для спілкування з військовозобов’язаними.

“Це зробить мобілізацію ефективнішою та вибудує довіру суспільства до центрів комплектування. Водночас очевидно, що необхідні більш жорсткі санкції за протиправні дії з боку посадових осіб, відповідальних за мобілізацію”, – заявив Горбенко.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у центрі Києва військовий злочинець напав на представника ТЦК.

Ми маємо Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua” – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua