Чи має право ФОП бути одночасно найманим працівником – Сайт Міської Ради міста Фастів

image
10 Серпня 2022, 23:25
Поділитися:

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до  з п.п. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України,самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Працівник – це фізична особа, яка безпосередньо власною працею виконує трудову функцію згідно з укладеним з роботодавцем трудовим договором (контрактом) відповідно до закону – п.п. 14.1.195 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Таким чином, трудовий договір укладається роботодавцем з фізичною особою, а не з фізичною особою – підприємцем.

Згідно з п. 1 Положення про Міністерство економіки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08. 2014 року № 459 зі змінами та доповненнями, Міністерство економіки України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема, у сфері праці, трудових відносин.

Виходячи з викладеного, з питання трудових відносин платник податків – фізична особа – підприємець може звернутися до Міністерства економіки України.

ГУ ДПС у Київській області

 

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів